Un jaf de „Misiune Imposibilă”. Povestea unui furt de cărți rare, avându-i ca autori pe niște hoți români

Prestigioasa revistă Vanity Fair publică în ediţia sa din aprilie un amplu articol dedicat modului în care a fost soluţionat jaful cărţilor rare de 2,4 milioane euro din Londra, autorii jafului fiind români. Jurnaliştii americani scriu despre rolul esenţial al anchetatorilor români în soluţionarea cazului, scrie Adevărul.

În noaptea de 29 spre 30 ianuarie 2017, nu mai puţin de 240 cărţi rare au fost furate de o bandă de români dintr-un depozit de lângă aeroportul Heathrow din Londra. 

Printre exemplarele furate se numărau lucrări foarte valoroase ale lui Galileo Galilei, Isaac Newton ori Leonardo da Vinci, precum şi o ediţie din 1569 a „Divinei Comedii“ a lui Dante. 

Cea mai valoroasă era o ediţie din 1566 a volumului „De Revolutionibus Orbium Coelestium“ scris de marele astronom Nicolaus Copernicus, volum ce conţine teoria acestuia conform căreia Soarele este centrul Universului. Lucrarea era estimată la nu mai puţin de 215.000 de lire sterline.

După mai bine de trei ani de anchete, volumele de patrimoniu universal au fost înapoiate proprietarilor străini, însă unele dintre volume au avut de suferit pentru că au stat trei ani în subsolul unui garaj din Neamţ.

Jurnaliştii americani de la Vanity Fair descriu în amplul articol cum au soluţionat detectivii şi anchetatorii de la Scotland Yard, din România Germania şi Italia acest caz supranumit „Misiune Imposibilă”.

Când a descoperit furtul comis în ianuarie 2017, David Ward, şeful Poliţiei Metropolitane din Londra, a exclamat: „Imposibil”. Pe acoperişul depozitului de lângă Heathrow era o gaură făcută de hoţi. Trei containere erau goale. 240 de cărţi extrem de rare fuseseră furate.

Şeful Scotland Yard era uluit: „Nu ţinea minte să fi auzit de un jaf asemănător. Hoţii se căţăraseră pe clădire, tăiaseră o bucată din acoperiş şi coborâseră în depozit fără să declanşeze alarmele sau să fie zăriţi de camerele de supraveghere. Hoţii au stat nu mai puţin de cinci ore în depozit selectând cărţile cele mai rare”.

Cărţile furate aparţineau unor colecţionari de volume rare: doi din Italia şi unul din Germania. Cărţile urmau să fie prezentate la o expoziţie din Los Angeles. În scurt timp de la jaful din 29 ianuarie 2017, cărţile au început să fie scoase din Marea Britanie de către hoţi.

Poliţia Metropolitană din Londra l-a desemnat pe detectivul Andy Durham să coordoneze cazul. La trei săptămâni după jaf, Alina Albu, procuror DIICOT, a fost sunată de o persoană a cărei identitate nu o poate dezvălui. Respectiva persoană i-a spus de jaf şi de conexiuni cu România.

„Iniţial am crezut că glumeşte”, povesteşte Alina Albu. A început să îl ia pe apelant în serios când acesta a vorbit despre trei români despre care pretindea că ar fi în spatele jafului, folosindu-le poreclele: „Cristi Huidumă”, „Tizu” şi „Blondie”. Ultimii doi erau noi pentru ea. Însă şi-a amintit că „Cristi Huidumă” fusese implicat într-un caz notoriu de crimă organizată pe care îl învestigase. În aceeaşi după-amiază, l-a sunat pe Tiberius Manea, şeful departamentului de investigare a crimelor organizate în cadrul Poliţiei Române.

„Scopul meu era să recuperez cărţile. Am devenit cumva obsedat de acest lucru”, le-a spus Tiberius Manea jurnaliştilor americani. Tiberius Manea a luat legătura cu David Ward de la Scotland Yard. După ce a urmărit peste 70 de ore de înregistrări video de pe drumurile din jurul depozitului, acesta din urmă a văzut un Renault albastru hatchback parcând pe 29 ianuarie 2017, la ora 21, lângă drumul adiacent depozitului. Din maşină au ieşit trei bărbaţi. Doi dintre ei s-au căţărat pe clădire. Iar după cinci ore şi 15 minte, la ora 2:50 dimineaţa, au plecat din depozit.

Cu ajutorul camerelor de supraveghere, maşina a fost identificată după numerele de înmatriculare, fiind însă găsită abandonată în sudul Londrei. Şi deşi actele erau falsificate, în baza de date apărea ca proprietar un român trăind în Marea Britanie. Numai că acesta nu a fost găsit în bazele de date ale Scotland Yard.

Anchetatorii de la Scotland Yard s-au întâlnit prima oară cu Tiberius Manea şi echipa sa în martie 2017 la sediul Europol de la Haga. Acţionând în baza informaţiilor furnizate de către sursa care o sunase pe procuroarea DIICOT, Tiberius Manea şi echipa sa au început să îl supravegheze sub acoperire pe „Cristi Huidumă”, al cărui nume real este Gavril Popinciuc.

Procurorul DIICOT Alina Albu auzise de Popinciuc atunci când investigase un caz legat de Ioan Clămparu, unul dintre cei mai cunoscuţi interlopi din România, ce fusese ani în şir pe lista persoanelor căutate de Interpol şi care a fost arestat în 2011.

Mai multe detalii – AICI. Articolul din Vanity Fair – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here