Mai multe persoane care au folosit un medicament împotriva diabetului și care suprimă pofta de mâncare au pierdut mai mult de o cincime din greutate, arată datele unui studiu internațional de amploare, citat de BBC.

Participanții la studiu au făcut o injecție săptămânală cu acest medicament, numit semaglutidă, și au primit sfaturi despre o alimentație sănătoasă și fitness, scrie Digi24.

Studiul, efectuat pe aproape 2.000 de persoane, a arătat o pierdere medie în greutate de 15 kilograme în timpul stdudiului clinic, care a durat de 15 luni.

Oamenii de știință spun că rezultatele acestui studiu ar putea marca o „nouă eră” în tratarea obezității.

Jan, o femeie din Kent care a participat la studiu, a slăbit 28 de kilograme, echivalentul a peste o cincime din greutatea sa corporală.

„Medicamentul mi-a schimbat viața și mi-a modificat complet abordarea față de mâncare”, a spus ea.

Jan a adăugat că dietele pe care a încercat să le urmeze în trecut o făceau să se simtă nefericită, dar că acest lucru s-a schimbat datorită semaglutidei, întrucât îi era mai puțin foame.

Cu toate acestea, după ce a ieșit din studiul clinic, i-a revenit pofta de mâncare și a început să ia din nou în greutate.

„Am simțit că slăbesc fără efort în timpul studiului, dar acum am revenit la senzația de luptă constantă cu mâncarea”, spune ea.

Semaglutida este deja utilizată ca tratament pentru diabetul de tip 2, dar acest studiu a analizat administrarea medicamentului în doze mai mari, pentru persoane care suferă de obezitate.

Medicamentul scade pofta de mâncare imitând un hormon – numit GLP1 – care este eliberat de organism după masă.

În cadrul studiului clinic, un grup de subiecți a primi semaglutidă, iar un grup de control – placebo. Ambele grupuri au primit informații și sfaturi despre un stil de viață sănătos.

Rezultatele studiului, publicate în New England Journal of Medicine, au arătat că oamenii au pierdut în medie 15 kg pe semaglutidă, comparativ cu 2,6 kg fără.

32% dintre subiecți au pierdut o cincime din greutatea corporală cu medicamentul, comparativ cu mai puțin de 2% cu placebo.

„Acesta este un rezultat semnificativ, în ceea ce privește pierderea în greutate”, a spus prof. Rachel Batterham, unul din coordonatorii studiului.

„Mi-am petrecut ultimii 20 de ani făcând cercetări privind obezitatea și până acum nu am avut un tratament eficient pentru obezitate în afară de intervenția chirurgicală bariatrică”, a adăugat ea.

Batterham a explicat că pierderea în greutate reduce riscul de boli cardiace, diabet și forme severe de COVID-19.

Semaglutida este acum în proces de autorizare pentru obezitate de către autoritățile de reglementare a medicamentelor, deci nu poate fi prescrisă în mod obișnuit. Batterham se așteaptă ca medicamentul să fie utilizat inițial de clinicile specializate în pierderea greutății și să nu fie disponibil pe scară largă.

Studiul a arătat de asemenea că au existat și efecte secundare la acest tratament, inclusiv greață, diaree, vomă și constipație.

Pe de altă parte, există și alte studii încă în desfășurare, cu durata de 5 ani, pentru a vedea dacă pierderea în greutate poate fi susținută pe termen lung.

„Pierderea în greutate realizată este mai mare decât cea observată la orice medicament anti-obezitate autorizat”, spune prof. Sir Stephen O’Rahilly, de la Universitatea Cambridge.

„Acesta este începutul unei noi ere pentru dezvoltarea medicamentelor pentru obezitate, direcția viitoare fiind aceea de a atinge niveluri de scădere în greutate comparabile cu semaglutida, dar cu mai puține efecte secundare”, adaugă el.

Pe de altă parte, dieteticianul Duane Mellor, de la Facultatea de Medicină Aston, spune că medicamentele nu sunt principala „armă” împotriva obezității.

E util să ai o opțiune pentru a ajuta oamenii să piardă în greutate, totuși trebuie să recunoaștem că pierderea în greutate va avea în continuare nevoie de schimbarea stilului de viață și că orice medicament sau schimbare a stilului de viață poate avea potențiale riscuri și efecte secundare. Este întotdeauna bine să vorbești cu un profesionist înainte de a încerca să slăbești”, spune Mellor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here