Un nou val de migranți pe Ruta Balcanică. Sunt cu sutele pe străzile din Timișoara

Inquam Photos / Virgil Simonescu

Ministrul de interne german, Horst Seehofer, a avertizat marţi în legătură cu creşterea numărului de migranţi care încearcă să ajungă în Europa folosind aşa-numita Rută Balcanică. Iar realitatea acestui semnal de alarmă poate fi văzut zilele acestea pe străzile din Timișoara.

Înainte de Paşti, într-o acţiune fără precedent, la care au participat Poliţia naţională, Poliţia de Frontieră, Jandarmeria şi Poliţia Locală, sute de migranţi au fost strânşi de pe străzi şi duşi în centrele din ţară de care aparţin. Problema nu a fost însă rezolvată, iar la Timişoara au început să reapară persoanele din Asia, relatează Adevărul.

Înainte de Paşti, sute de persoane, majoritatea afgani, care erau pe străzile din Timişoara, dormeau în clădiri abandonate, sub poduri sau sub cerul liber, au fost strânse de autorităţi şi trimise spre centrele Inspectoratului General pentru Imigrări din ţară, unde aceştia au fost înregistraţi.

Pentru o perioadă scurtă, migranţii au dispărut din peisajul urban al oraşului de pe Bega. Minunea nu a ţinut prea mult. Aceştia încep să revină în oraş, deoarece sunt liberi să călătorească unde doresc, conform Convenţiei de la Geneva. 

„Înainte de Paşti, toate persoanele găsite pe raza localităţii au fost transportate la centrele de migranţi de la Şomcuta, de la Rădăuţi, Bucureşti etc. De acolo ei pot să plece, deoarece conform statutului refugiaţilor prin Convenţia de la Geneva, ei sunt liberi să circule din momentul în care intră în ţară. Mai mult, tot Convenţia de la Geneva prevede faptul că atunci când ei traversează ilegal o graniţă, ei nu pot să fie pedepsiţi penal. Ei toţi vor să vină spre Timişoara, ca apoi să încerce să forţeze graniţa spre Occident”, a spus Ovidiu Drăgănescu, subprefectul de Timiş.

O dată cu încălzirea vremii, cu venirea primăverii, era aşteptat ca numărul migranţilor care vor ajunge în România dinspre Serbia să crească. Deocamdată, conform subprefectului Ovidiu Drăgănescu, situaţia la frontieră este sub control.

„Unii dintre ei mai trec şi frontiera, deşi procentul acesta de trece este tot mai bun din punct de vedere al activităţii Poliţiei de Frontieră. Se resping mult mai multe intrări decât la începutul anului. Vin direct în Timiş pentru că este cel mai accesibil pentru ei frontiera româno-sârbă pe uscat. Pentru restul ţării există un element natural, Dunărea, se trece mai greu, pe de altă parte Bulgaria este şi stat UE, spre deosebire de Serbia”, a spus Drăgănescu. 

Autorităţile promit că vor repeta acţiunile de dinaintea Paştelui.

Situaţia în Serbia nu este deloc liniştitoare. Zeci de mii de migranţi aşteaptă să plece de acolo spre Occident. Cum graniţa cu Slovenia, Croaţia şi Ungaria este securizată ermetic, migranţilor le rămâne varianta cu România.

Conform cifrelor dinainte de Paşti, în acest an, în România au fost 3.750 de cereri de azi, din care 3.400 cereau dreptul de şedere în Timişoara. În ultimul an, trecut graniţa peste 8.000 de persoane, care au fost distribuiţi în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări din întreaga ţară. 

Deplasarea masivă a migranţilor prin ţările din Balcani a fost unul dintre factorii care au agravat criza migraţiei în Europa în 2015-2016.

Aceşti migranţi, dintre care mulţi fugeau de conflictele din Orientul Mijlociu, au călătorit din Turcia în Grecia sau Bulgaria, apoi pe teritoriile unora dintre fostele republici iugoslave, ulterior în Ungaria şi Austria către Europa Occidentală şi nordul continentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here