Un stejar de 900 de ani, considerat cel mai bătrân arbore din România

Cel mai bătrân copac din România este un stejar care are peste 900 de ani. Stejarul secular, supranumit „bătrânul Carpaților”, se află la marginea satului Mercheașa din județul Brașov, relatează Digi24.ro.

Arborele a fost descoperit în urmă cu aproximativ 10 ani. Copiii din zonă au participat atunci la un concurs pe tema celor mai interesanți arbori din împrejurimi, iar stejarul de la Mercheașa a fost câștigător.

Împreună cu specialiști de la ICAS, Institutul de Cercetare din Brașov, l-am evaluat și utilizând o metodă statistică au constatat că arborii din aceasta specie, Quercus robur, cresc cu aproximativ un metru în circumferință într-o sută de ani, adică cam 1 cm pe an și al nostru având circumferința măsurată la 1 metru și 10 de pământ de 9,3 metri a fost estimat la peste 900 de ani”, a spus Cătălin Cantor de la Asociația Carpaterra la Digi24.

Bătrânul Carpaţilor are o coroană frumos rotunjită și o înălțime de aproximativ 21 de metri. Turiștii vin să îl admire indiferent de anotimp. 

Stejarul secular din Mercheașa a devenit arie protejată și, odată cu acest statut, a și fost îngrădit.

„Aici la Mercheașa este cam cea mai mare pășune cunoscută din țară. Sunt câteva sute de stejari seculari, dintre care cei mai mari au dimensiuni de la 2 de 7 metri în circumferință și cel mai cunoscut este Bătrânul Carpaţilor, care are 9,3 metri în circumferință„, a mai spus Cătălin Cantor.

Stejarul este sărbătorit în fiecare an, în primul weekend din luna septembrie. Cu această ocazie, în preajma lui sunt organizate concerte, concursuri sportive și ateliere pentru copii.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here