Un tribunal din Madrid a interzis UEFA şi FIFA să ia orice fel de măsură împotriva Super Ligii. Mai multe echipe anunță că nu se alătură noii organizații

Un tribunal din Madrid a interzis marţi UEFA şi FIFA să ia orice fel de măsură împotriva lansării Super Ligii, o primă victorie legală pentru această competiţie privată disidentă care a dat naştere unui conflict în fotbalul european, informează AFP şi EFE. Pe de altă parte, la scurt timp după ce Super Liga Europei a fost anunțată oficial de către Florentino Perez, președintele celor de la Real Madrid și „creierul” competiției, patru dintre cele 12 cluburi fondatoare bat în retragere.

Tribunalul Comercial 17 din Madrid a „ordonat” UEFA, FIFA şi tuturor federaţiilor şi ligilor asociate, până la judecarea cauzei pe fond, „să se abţină să adopte orice măsură care interzice, restricţionează, limitează sau condiţionează în orice mod, direct sau indirect, lansarea Super Ligii”.

De asemenea, aceste măsuri interzic luarea „oricărei măsuri de sancţionare sau disciplinare împotriva cluburilor participante, a jucătorilor şi a conducătorilor lor”.

Douăsprezece dintre cele mai importante cluburi europene, printre care Real Madrid, FC Barcelona şi Atletico Madrid, au anunţat în noaptea de duminică înfiinţarea unei Super Ligi aproape închise, o competiţie privată ce ar face concurenţă Ligii Campionilor organizată de UEFA.

UEFA a ameninţat duminică să excludă cluburile implicate şi jucătorii lor din toate competiţiile, naţionale şi internaţionale.

Deja formulată în ianuarie de UEFA şi FIFA ca reacţie la un zvon asemănător, ameninţarea cu excluderea cluburilor disidente ar avea mari consecinţe, fiindcă jucătorii implicaţi nu ar mai participa la meciurile echipelor lor naţionale.

Super Liga, competiţie închisă înfiinţată de douăsprezece cluburi disidente, s-a adresat preventiv „instanţelor competente” pentru a-şi asigura existenţa în faţa ameninţării unei bătălii juridice cu organizaţiile fotbalului, potrivit unui e-mail adresat UEFA şi FIFA şi obţinut luni de AFP.

Noua entitate „a iniţiat o procedură în faţa instanţelor competente pentru a asigura stabilirea şi buna funcţionare a competiţiei”, a scris European Super League Company în acest e-mail adresat preşedintelui UEFA, Aleksander Ceferin, şi celui al FIFA, Gianni Infantino. 

*Patru echipe participante la Super Ligă renunță la proiect

La scurt timp după ce Super Liga Europei a fost anunțată oficial de către Florentino Perez, președintele celor de la Real Madrid și „creierul” competiției, patru dintre cele 12 cluburi fondatoare bat în retragere.

Super League se prăbuşeşte la mai puţin de 48 de ore de la anunţul creării.
Potrivit TV3 Catalunya, preşedintele Barcelonei, Joan Laporta, a asigurat că nu va ratifica aderarea clubului la Super Liga până când nu va avea acordul suporterilor-membri, socios: „Echipa lor, decizia lor”.
Şi Atletico Madrid este gata să-şi reconsidere poziţia, potrivit News.ro.
Conform BBCChelsea se retrage după ce sute de fani au protestat, marţi, decizie care ar fi urmată şi de Manchester City.
Potrivit Gazzetta dello Sport, o întâlnire de urgență a celor 12 cluburi care au înființat Superliga a fost convocată la ora 00:30 (ora României).

*Fanii echipei Chelsea celebrează în stradă: „Am salvat fotbalul”

*Fanii lui Chelsea, proteste în fața stadionului – Au blocat o stradă şi autocarul echipei

Fanii echipei Chelsea au blocat autocarul echipei la sosirea la Stadionul Stamford Bridge pentru meciul cu Brighton, în timp ce protestau faţă de aderarea clubului lor favorit la proiectul Super Ligii Europene, informează mirror.co.uk.
Petr Cech, fostul portar al londonezilor, a încercat să dezamorseze situaţia, după ce fanii furioşi au împiedicat autobuzul echipei să intre pe Stamford Bridge.


„Lăsaţi oamenii să rezolve acest lucru, dar nu aceasta este problema. Lasaţi oamenii să intre! Lăsaţi autocarul să intre! Daţi-le timp oamenilor”, a putut fi auzit Cech, care este consilier tehnic şi de performanţă la Chelsea, spunând într-un videoclip postat pe Twitter.
Sute de fani s-au adunat la stadion, marţi după-amiază, pentru a-şi exprima opoziţia faţă de propriul club care s-a înscris ca membru fondator al ligii separatiste. Numărul fanilor a crescut din ce în ce mai mult pe măsură ce timpul a trecut. Ei au blocat Fulham Road şi şi-au exprimat clar sentimentele cu scandări de genul <f*** Super League>.
Poliţia a intervenit şi a reţinut mai multe persoane, informează The Sun.

*Bayern Munchen nu se alătură proiectului

Campioana en titre a Germaniei şi a Europei, Bayern Munchen, a anunţat oficial că nu se va alătura proiectului Super Ligii, care a generat o adevărată polemică în fotbalul european, scrie dpa.

”Membrii şi fanii noştri resping ideea Super Ligii. FC Bayern Munchen doreşte ca toate cluburile să trăiască momente deosebite într-o competiţie europeană care este Liga Campionilor, care poate fi dezvoltată împreună cu UEFA”, a spus într-un comunicat preşedintele grupării, Herbert Heiner.

Luni seara, Karl-Heinz Rummenigge, preşedintele Consiliului de administraţie al clubului Bayern, a afirmat că modelul actual al Ligii Campionilor este ”satisfăcător” şi este de părere că Super Liga nu va rezolva ”problemele economice ale cluburilor europene”.

”Bayern Munchen nu a dorit să participe la crearea Super Ligii. Suntem profund convinşi că modelul actual (al Ligii Campionilor – n.r.) este pe deplin satisfăcător, suficient de atractiv şi garantează bazele fotbalului. Bayern Munchen salută reforma Ligii Campionilor cu mult entuziasm, deoarece credem că este abordarea corectă a dezvoltării sale în următorii ani. Prima fază, care va fi modificată, va aduce mai multă pasiune şi emoţii în competiţie. Nu cred că Superliga va fi capabilă să rezolve problemele economice ale cluburilor europene legate de pandemia de coronavirus. Ar fi mai bine ca toate cluburile să lucreze împreună, în solidaritate, astfel încât structura costurilor să fie ajustată cu veniturile, cu scopul de a face fotbalul european mai raţional”, a spus Rummenigge.

Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a anunţat luni extinderea Ligii Campionilor începând din anul 2024, de la 32 la 36 de echipe, la câteva ore după ce douăsprezece cluburi au anunţat înfiinţarea unei competiţii închise, Super Liga.

„Comitetul executiv a aprobat formatul” noii Ligi a Campionilor, cu un minicampionat în locul fazei grupelor, a anunţat secretarul general adjunct Giorgio Marchetti într-o conferinţă de presă după reuniunea acestei organizaţii, desfăşurată la Montreux (Elveţia).

Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a afirmat luni că Super Liga este o „propunere ruşinoasă” a unor cluburi „mânate de lăcomie”.

Acest proiect, condus de preşedintele lui Real Madrid, Florentino Perez, implică participarea permanentă a 15 cluburi fondatoare la o competiţie aproape închisă. Dintre aceste 15 echipe, sunt cunoscute 12 (şase engleze, trei spaniole, trei italiene).

Preşedintele UEFA a reafirmat că fotbaliştii care joacă la cluburile fondatoare ale acestei ligi închise „vor fi excluşi” de la competiţiile internaţionale, precum Cupa Mondială sau Campionatul European, şi „nu vor putea reprezenta echipele lor naţionale”.

Ceferin a lăudat meritele reformei UEFA, care „păstrează importanţa competiţiilor interne”.

Secretarul general adjunct Giorgio Marchetti a precizat modalităţile acestei reforme, confirmând că un bilet suplimentar va fi atribuit ţării aflate pe locul 5 în clasamentul coeficienţilor UEFA. Astfel, Franţa va avea cel puţin trei reprezentante începând din 2024.

Noul format al Ligii Campionilor este inspirat de „sistemul elveţian”, inventat la un turneu de şah de la Zurich în 1889.

Din 2024, în acest minicampionat fiecare echipă va juca 10 meciuri împotriva a 10 adversari diferiţi (cinci partide acasă, cinci în deplasare). Primele opt echipe se vor califica direct în optimi de finală, echipele clasate între locurile 9-24 vor disputa un play-off (tur-retur) pentru a accede în optimi, iar echipele clasate între locurile 25-36 vor fi eliminate.

Această reformă, studiată mult timp şi de mai multe ori amânată, a fost concepută iniţial pentru a mulţumi cele mai mari cluburi, dintre care unele sunt acum în tabăra disidenţilor.

Douăsprezece dintre cele mai mari cluburi europene anunţă că au ajuns un acord pentru crearea unei noi competiţii, ”The Super League”, guvernată de cluburile fondatoare. AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, Inter Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham s-au unit în calitate de cluburi fondatoare, se poate citi într-un comunicat difuzat pe site-urile unora dintre aceste grupări.

Surse: Agerpres, Hotnews.ro 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here