Un veteran al trupelor speciale americane și fiul său l-au ajutat pe fostul șef Renault-Nissan să evadeze din Japonia

Un veteran al trupelor speciale americane și fiul său au recunoscut în fața unui tribunal din Tokyo că l-au ajutat pe Carlos Ghosn, fostul șef al grupului Renault-Nissan, să fugă din Japonia în 2019, informează BBC

Michael Taylor, în vârstă de 60 de ani, și fiul său Peter, în vârstă de 28 de ani, au fost extrădați din SUA, fiind suspectați că l-au scos pe Ghosn din Japonia într-o cutie, cu un avion privat, în timp ce fostul executiv aștepta să fie judecat pentru fraudă și deturnare de fonduri, potrivit Digi24.

Într-un tribunal din Tokyo, cei doi nu au contestat faptele expuse de procurorii japonezi în rechizitoriu. Bărbații riscă trei ani de închisoare.

Michael Taylor și fiul lui au răspuns „Nu” când au fost întrebați de judecător dacă există ceva în neregulă cu acuzațiile depuse luni de procuratura din Toyko, informează Reuters.

Procurorii japonezi i-au acuzat pe cei doi americani de orchestrarea evadării lui Carlos Ghosn, care a ajuns în Liban după ce a plecat de pe aeroportul Kansai din Japonia. Pentru serviciile lor, cei doi au primit 1,3 milioane de dolari.

Carlos Ghosn este acum un fugar internațional care trăiește în Liban, țară care nu are un tratat de extrădare cu Japonia.

Ghosn a fost anterior CEO și președintele al Consiliului de Administrație al alianței Renault-Nissan-Mitsubishi, CEO și președinte al CA al Renault, președinte al CA al Autovaz, CEO și președinte al CA al Nissan și președinte al CA Mitsubishi.

Fostul executiv de top din lumea auto era eliberat pe cauțiune și aștepta începerea procesului în Japonia, unde era acuzat de patru abateri financiare, când a reușit să fugă de autorități ascunzându-se într-o cutie și îmbarcându-se la bordul unui avion privat.

Procurorii americani au spus că a fost „una dintre cele mai îndrăznețe și bine realizate evadări din istoria recentă”.

Specialistul în securitate Michael Taylor și fiul său au dus o bătălie lungă de patru luni pentru a evita extrădarea în Japonia, însă în luna martie Curtea Supremă din SUA i-a predat autorităților japoneze.

Procurorii japonezi nu au făcut declarații legate de acuzațiile aduse celor doi înainte de proces. Potrivit Reuters, rata condamnărilor în Japonia este de 99%.

După ce a ajuns în Liban, Carlos Ghosn a spus că era „ostatic” în Japonia și că avea de ales între a muri acolo sau a evada.

O instanță din Turcia l-a condamnat pe un executiv al companiei aeriene MNG, dar și pe doi piloți ai companiei, pentru rolul lor în fuga lui Ghosn din Japonia.

Carlos Ghosn a fost arestat pentru „abateri financiare” în noiembrie 2018, în Japonia, după ce ar fi declarat câștiguri mult mai mici timp de cinci ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here