Ungaria și România ar putea face schimb de portofolii, crede un europarlamentar

  European Commission building in Brussels

  Ursula von der Leyen ar putea face schimb între portofoliile de comisar european alocate România și Ungaria, a declarat europarlamentarul socialist maghiar Istvan Ujhelyi pentru index.hu, citat de G4Media.ro. El a spus că primit informația de la persoane apropiate de președintele-desemnat al Comisiei Europene.

  Astfel România va primi portofoliul Extinderii și Vecinătății iar Ungaria, pe cel al Transporturilor. Budapesta ar primi astfel un domeniu mai puțin sensibil din punct de vedere politic. În plus, candidatul ungar, Oliver Varhelyi, este vicepreședintele comisiei de transporturi și turism din Parlamentul European.

  Părerea europarlamentarilor maghiar este împărțită și de un colegul lui român, Marian-Jean Marinescu.

  „Cred că cea mai bună mișcare politică pentru România ar fi să schimbe portofoliul cu Ungaria. Care ar un potofoliu extraordinar de important. Politica de vecinătate, pe următorii cinci ani, este foarte importantă. Și Orban a fost foarte isteț când a luat-o, din păcate pentru noi, este opinia mea. Uitându-mă la relațiile lui Orban cu Putin nu mă uit foarte pozitiv la Moldova, Ucraina și Georgia”, a declarat eurodeputatul PNL, potrivit hotnews.ro

  Prima propunere a Ungariei, avocatul Laszlo Trocsanyi a fost respins din cauza legăturilor sale cu Rusia, pe care comisia JURI le-a considerat prea delicate având în vedere că portofoliul Extinderii și Vecinătății, pe care l-ar fi preluat, gestionează și relația cu Moscova. El a extrădat către Rusia doi cetățeni ruși bănuiți de trafic de arme deși prinderea lor a venit după o operațiune comună americano-ungară iar SUA făcuse propria cerere de extrădate. De asemenea, firma de avocatură a lui Laszlo Trocsanyi a consiliat guvernul Orban în cazul centralei atomoelectrice de la Pacs, ce va fi construită de Rusia dintr-un credit de 10 miliarde de dolari obținut de Budapesta de la Moscova.

  Ungaria cu Transporturile, România cu Extinderea și Vecinătatea?

  Totuși, surse din Parlamentul European au declarat pentru G4Media.ro că ”nu există deocamdată nici o intenție de a schimba portofoliile”. Potrivit acestora, Ursula von der Leyen ar putea amâna o decizie în ce privește audierea viitorului comisar român până săptămâna viitoare, pentru a vedea dacă guvernul Dăncilă cade la moțiune, caz în care România ar putea face o nouă nominalizare pentru postul de comisar.

  Dacă România ar primi portofoliul Extinderii și Vecinătății, țara noastră ar putea pleda mai bine pentru cauza europeană a Republicii Moldova. De asemenea, comisarul român s-ar putea afla în ipostaza de a încheia negocierile de aderare cu Serbia și Muntenegru.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here