Proprietarii brutăriei din Ditrău dau înapoi: bărbații din Sri Lanka vor continua să facă pâine. CNCD s-a autosezizat în acest caz

Cei doi brutari din Sri Lanka își vor păstra locurile de muncă ințiale și vor continua să facă pâine pentru localnicii din Ditrău, scrie Digi24, care a vorbit cu Kollo Katalin, cea care administrează, împreună cu soțul ei, brutăria.

Proprietarul brutăriei voia inițial să îi mute din procesul de producție al pâinii. Acesta susține că a fost vorba despre o „neînțelegere”, comunicatul fiind redactat numai în maghiară. După apariția în presă a informației, CNCD s-a autosesizat în acest caz.

Kollo Katalin susține că „pentru liniștirea localnicilor” a propus inițial ca cei doi bărbați din Sri Lanka să continue să lucreze la brutărie, însă „să nu mai facă pâine”. Localnicii nu s-au mulțumit cu atât și au cerut ca cei doi să fie concediați. Acesta a fost momentul în care patronii brutăriei au decis să îi păstreze pe cei doi brutari din Sri Lanka pe aceeași poziție.

CNCD s-a autosesizat în acest caz

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) se va autosesiza după ce patronii brutăriei din Ditrău au anunţat, sâmbătă, că cei doi angajaţi sri-lankezi vor fi mutaţi într-o altă etapă a procesului de producţie.

„Astăzi, după declaraţia şi intenţia reprezentantului sau reprezentantei brutăriei de a modifica locul de muncă al celor doi brutari sri-lankezi de pe linia de producţie, la cuptoare, am propus Colegiului Director să demarăm o procedură de autosesizare, ceea ce se va întâmpla luni dimineaţă, sub aspectul unei presupuse fapte de discriminare pe criteriul de rasă, cetăţenie, respectiv religie. Apreciem că cei doi angajaţi au dreptul să lucreze şi să nu se accepte incitarea la ură din partea angajatorului, adică să sufere din cauza atitudinii locuitorilor din comuna în cauză”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele CNCD, Asztalos Csaba.

Acesta a precizat că mai există o sesizare la CNCD „împotriva primarului din Ditrău, cu privire la declaraţiile pe care le-a făcut în legătură cu situaţia din localitate”, plângere care a fost înregistrată vineri în instituţie, analizându-se posibilitatea transmiterii celor două sesizări la IPJ Harghita, care a deschis un dosar penal în acest caz.

„Vom face o analiză juridică şi (…) având în vedere că s-a deschis un dosar penal in rem la nivelul IPJ Harghita, vom analiza dacă avem obligaţia legală să transmitem şi aceste două dosare, adică plângerea şi autosesizarea, către IPJ Harghita, pentru a fi analizate în cadrul acelui dosar şi a se lua deciziile legale. De altfel, aşa se şi explică faptul că noi, raportat la faptele şi atitudinile locuitorilor din comuna Ditrău, nu am adoptat nicio autosesizare, pentru că noi am apreciat că sunt posibile fapte penale şi nu intră în competenţa de soluţionare a CNCD, ştiind şi informaţia că există un dosare deschis la nivelul IPJ Harghita”, a conchis Asztalos Csaba.

ȘTIRE INIȚIALĂ – Mai mulţi foşti angajaţi ai brutăriei din Ditrău, judeţul Harghita, s-au plâns, sâmbătă, la întrunirea pe care au avut-o cu primarul la Căminul cultural din localitate, că ar fi avut parte de un tratament inuman din partea patronului firmei, acesta forţându-i să facă ore suplimentare pe care nu le plătea, potrivit agenţiei de ştiri MTI. În ceea ce priveşte prezenţa muncitorilor din Sri Lanka, localnicii au spus că se tem că ar mai putea veni şi alţii, mai mulţi, care vor duce la schimbarea comunităţii.La presiunea comunității, patronul brutăriei care i-a angajat pe bărbații din Sri Lanka i-a retras pe cei doi din procesul e producție a pâinii și a anunțat că aceștia vor depune muncă necalificată de acum. Pe de altă parte, omul de afaceri Ștefan Mandachi a anunțat că se oferă să-i angajeze pe sri-lankezi.

Potrivit sursei citate, în cadrul întrevederii, mai mulţi foştii angajaţi ai brutăriei au reclamat că ar fi avut parte de un tratament inuman din partea proprietarului afacerii.

Acesta i-ar fi plătit cu salariul minim pe economie, i-ar fi obligat în mod regulat să stea la ore suplimentare pe care ulterior nu le-a mai plătit.

Localnicii au căzut de acord asupra faptului că, dacă antreprenorul şi-ar respecta angajaţii şi le-ar asigura o salarizare corectă, nu ar fi nevoie de aducerea unor muncitori de afară.

Mai mulţi foşti angajaţi ai brutăriei au povestit că inclusiv sănătatea lor a avut de suferit din cauza orelor suplimentare fără încetare, iar cei care refuzau orele suplimentare au fost concediaţi.

O femeie a relatat că a leşinat la brutărie, însă a fost dusă la cabinetul medical din sat, iar ambulanţa a fost chemată acolo, astfel încât incidentul să nu pară un accident la locul de muncă. Mai multe persoane au spus că au îndurat umilinţe cât timp au fost angajaţi ai brutăriei.

Primarul şi preotul, mediatorii conflictului

Primarul comunei, Elemér Puskás, şi preotul vicar Károly Bíró au precizat  că doresc să îşi asume rolul de mediatori între comunitatea locală şi antreprenorul Csaba Köllő.

Cei doi au explicat că doresc o rezolvare a conflictului, din care a fost mediatizată doar partea conform căreia comunitatea locală refuză prezenţa muncitorilor asiatici. Károly Bíró a relatat că el încercase, şi anterior, să fie un mediator, însă atunci când i-a transmis antreprenorului întrebările oamenilor, acesta i-ar fi răspuns să angajeze un avocat.

Primarul Elemér Puskás a menţionat că la şcoala din localitate a fost iniţiată educaţia în sistem dual, unde se poate învăţa, printre altele, şi meseria de brutar şi cofetar. Interesul satului este acela ca tinerii să nu părăsească localitatea, tocmai de aceea, absolvenţilor şcolii profesionale li se asigură, în cazul în care se vor angaja acasă, şi finanţarea şcolii de şoferi.

Preşedinte asociaţie: Dacă aveţi o problemă cu proprietarul brutăriei, persecutaţi-l pe el

Tibor Bajkó, preşedintele Asociaţiei Antreprenorilor “Arbor” a menţionat că cei doi brutari din Sri Lanka au sosit în Secuime în speranţa unei vieţi mai bune şi se află în aceeaşi situaţie ca secuii care lucrează în străinătate.

“Noi cum am pune capul pe pernă, dacă am auzi despre copiii noştri care muncesc peste hotare, că sunt urmăriţi, că localnicii vor să îi bată, că se doreşte incendierea caselor în care locuiesc? Eu nu cred că, în adâncul sufletului, dvs. aţi fi atât de răi, ci cred că aţi intrat, de fapt, în conflict cu un antreprenor. (…) Dacă aveţi o problemă cu proprietarul brutăriei, persecutaţi-l pe el, dar nu faceţi rău întregului sat Ditrău”, a spus acesta.

Printre oameni au existat şi persoane care şi-au exprimat teama faţă de sosirea străinilor, spunând că brutarii din Sri Lanka sunt doar primii doi, cărora în mod sigur le vor urma şi alţii, iar cei veniţi din Asia vor transforma, curând, întreaga comunitate.

Scrisoare transmisă de patronul brutăriei

Proprietarul brutăriei la care lucrează 90 de angajaţi nu a participat la întâlnire. El şi-a exprimat poziţia printr-o scrisoare în care a susţinut că firma a tratat în mod corect angajaţii şi că le-a plătit orele suplimentare. Cei prezenţi la întâlnire au devenit vocali când au auzit această afirmaţie.

Antreprenorul a mai spus că în Ditrău nu pot fi oferite angajaţilor salarii sau condiţii ca cele de care beneficiază tinerii care au plecat ca să lucreze în Vest.
Csaba Köllő a mai declarat că firma sa intenţionează să construiască, din fonduri UE, o fabrică de pesmet, însă din cauza experienţei de care a avut parte în ultimele săptămâni, această nouă fabrică nu va fi ridicată la Ditrău.

În plus, antreprenorul a mai menţionat că cei doi angajaţi din Sri Lanka vor presta munci necalificate şi nu vor participa la realizarea efectivă a pâinii. A mai spus, totodată, că în măsura în care în următoarele şase luni va reuşi să găsească cinci localnici calificaţi, va renunţa să mai aducă muncitori din afara ţării.

Csaba Köllő le-a cerut scuze oamenilor din sat, dacă s-au simţit jigniţi de aducerea muncitorilor străini şi a promis va aduce la cunoştinţa satului schimbările care vor avea loc în cadrul firmei.

Cei adunaţi nu au acceptat însă scuzele şi au hotărât să întocmească o petiţie în care să treacă toate lucrurile pe care le impută antreprenorului.

Ştefan Mandachi anunţă că le oferă loc de muncă celor doi cetăţeni din Sri Lanka

Omul de afaceri din Suceava Ştefan Mandachi anunţă că le oferă loc de muncă celor doi cetăţeni din Sri Lanka, goniţi de localnicii din Ditrău, şi crede că patronul brutăriei a fost laş că a renunţat la ei. Mandachi susţine că nu ar fi renunţat la muncitorii străini în semn de protest faţă de stat, care a alungat toţi cetăţenii peste graniţe. ”Ei să pună degetul pe hartă, avem locaţii în toată ţara, îi pun şef de producţie la panificaţie”, le-a transmis Mandachi celor doi muncitori.

”Eu dacă eram în locul patronului de la Ditrău nu aş fi renunţat la cei doi străini pentru nimic în lume. A fost laş, deşi cine ştie ce nebuni l-au presat… Ştia cu ce probleme ne confruntăm noi antreprenorii, dar a tăcut. Eu preferam să închid restaurantul, să vând afacerea, să fac revoluţie, dar n-aş fi renuţat la cei doi brutari. Nu pentru că sunt eu bun la inimă, ci ca o formă de protest împotriva Statului care a alungat toţi românii peste graniţe. I-a hăituit şi pe angajaţi şi pe patroni, până a rămas ţărişoara golită”, a sc ris, sâmbătă, pe Facebook, Ştefan Mandachi.

Acesta anunţă că le oferă loc de muncă.

”Îi angajez eu ca brutari în orice restaurant de-al meu, cu riscul să pierd clienţii sau să provoc răscoale. Ei să pună degetul pe hartă, avem locaţii în toată ţara, îi pun şef de producţie la panificaţie şi postez poze cu mine şi cu ei în locaţie. Cine poate să-mi dea detalii cum pot ajunge la ei, să-mi scrie urgent în privat. Sunt foarte hotărât”, a mai scris Mandachi.

Omul de afaceri a anunţat şi că va deschide ”cât de curând o franciză în Sfântu Gheorghe”.

”Vor fi străini acolo, s-a priceput? Deşi nu erau planificaţi! Asta ca să ştie nebunii cu gândire feudală şi să ne evite. Am voie să respect legea în ţara mea, nu?”, a mai anunţat Ştefan Mandachi.

IPJ Harghita a deschis dosar pentru incitare la ură şi discriminare

IPJ Harghita a deschis dosar de cercetare penală pentru incitare la ură şi discriminare, în scandalul de la Ditrău, judeţul Harghita, unde localnicii refuză să accepte doi cetăţeni din Sri Lanka, angajaţi la o brutările din localitate. Aproximativ trei sute de persoane au participat la o întâlnire cu primarul, spunându-şi nemulţumirile. Unii au explicat că nu este vorba despre discriminare, reproşurile lor fiind îndreptate mai mult spre patronul brutăriei, decât spre cei doi străini. De asemenea, patronul brutăriei a anunţat că cei doi bprbaţi nu vormai lucra la linia de fabricare a pâinii.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că a fost deschis un dosar de cercetare penală in rem pentru incitare la ură şi discriminare, potrivit art. 369 Cod Penal, în cazul de la Ditrău.

Forţe ale IPJ Harghita au participat la întâlnirea de la Căminul cultural din Ditrău, dar doar pentru fluidizarea fraficului şi eventual sprijin, adunarea publică fiind supravegheată de jandarmi.

La întrunire au participat aproximativ trei sute de persoane, care şi-a prezentat nemulţumirile. Mulţi dintre participanţi au fost deranjaţi de faptul că acest incident a creat impresia unei localităţi xenofobe, rasiste şi a adus publicitate negativă. 

Unii dintre localnici au explicat faptul că au lucrat la brutărie, dar condiţiile sunt grele, iar salarizarea mică. Oamenii susţin că plata la oră era extrem de mică, condiţiile de lucru foarte grele, iar orele suplimentare nu au fost plătite. De aceea, nimeni nu a mai dorit să se angajeze la brutăria respectivă, patronul aducând cetăţeni străini.

Participanţii la adunarea publică susţin că nu au atât o problemă cu cetăţenii din Sri Lanka, cât cu patronul firmei.

Conform MTI, proprietarul brutăriei la care lucrează 90 de angajaţi nu a participat la întâlnire. Şi-a exprimat poziţia printr-o scrisoare pe care a citit-o preotul vicar Károly Bíró. Acesta a susţinut că firma a tratat în mod corect angajaţii şi că le-a plătit orele suplimentare.

Cei prezenţi la întâlnire au devenit vocali când au auzit această afirmaţie.

Antreprenorul a mai menţionat: probabil că în Ditrău nu pot fi oferite angajaţilor salarii sau condiţii ca cele de care beneficiază tinerii care au plecat ca să lucreze în Vest.

Csaba Köllő a mai declarat că firma sa intenţionează să construiască, din fonduri UE, o fabrică de pesmet, însă din cauza experienţei de care a avut parte în ultimele săptămâni, această nouă fabrică nu va fi ridicată la Ditrău. În plus, antreprenorul a mai menţionat că cei doi angajaţi din Sri Lanka vor presta munci necalificate şi nu vor participa la realizarea efectivă a pâinii. A mai spus, totodată, că în măsura în care în următoarele şase luni va reuşi să găsească cinci localnici calificaţi, va renunţa să mai aducă muncitori din afara ţării.

Csaba Köllő a mai spus că cere scuze oamenilor din sat, dacă din cauza angajării unor asiatici, aceştia s-au simţit jigniţi. A promis că de acum încolo va aduce la cunoştinţa satului schimbările care vor avea loc în cadrul firmei.

Cei adunaţi nu au acceptat însă scuzele şi au hotărât să întocmească o petiţie în care să treacă toate lucrurile pe care le impută antreprenorului.

Tibor Bajkó, preşedintele Asociaţiei Antreprenorilor “Arbor” a menţionat că cei doi brutari din Sri Lanka au sosit în Secuime în speranţa unei vieţi mai bune şi se află în aceeaşi situaţie ca secuii care lucrează în străinătate, relatează MTI.

“Noi cum am pune capul pe pernă, dacă am auzi despre copiii noştri care muncesc peste hotare, că sunt urmăriţi, că localnicii vor să îi bată, că se doreşte incendierea caselor în care locuiesc? Eu nu cred că, în adâncul sufletului, dvs. aţi fi atât de răi, ci cred că aţi intrat, de fapt, în conflict cu un antreprenor. (…) Dacă aveţi o problemă cu proprietarul brutăriei, persecutaţi-l pe el, dar nu faceţi rău întregului sat Ditrău”, a spus acesta.

Printre oameni au existat şi persoane care şi-au exprimat teama faţă de sosirea străinilor, spunând că brutarii din Sri Lanka sunt doar primii doi, cărora în mod sigur le vor urma şi alţii, iar cei veniţi din Asia vor transforma, curând, întreaga comunitate.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here