Vacanțe complicate pentru familiile cu copii. Reguli stricte la întoarcerea în țară

Chiar dacă adulții români vaccinați nu mai trebuie să stea în carantină, vara aceasta, la întoarcerea din alte țări, copiii sub trei ani lor vor fi nevoiți să stea în carantină, a explicat pentru HotNews.ro medicul Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.
„Copiii care se întorc din vacanță din țările cu risc epidemiologic și nu au un test negativ stau în carantină, chiar dacă părinții sunt vaccinați”, a explicat medicul Adriana Pistol pentru HotNews.ro.
Practic, copiii cu vârsta peste 3 ani au varianta de a face test COVID, iar în cazul în care rezultatul este negativ, scapă de carantină. În cazul copiilor sub 3 ani, care nu pot face test, situația nu este deocamdată clară, potrivit medicului Adriana Pistol.
Totuși, există speranțe că, în curând, va putea începe și vaccinarea copiilor cu vârsta de peste 12 ani: „Ne așteptăm ca până la finalul lunii mai, Agenția Europeană a Medicamentului să autorizeze vaccinul Pfizer și pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani”, a anunțat marți Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, într-o conferință de presă.

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată de Guvern vinerea trecută. De asemenea, a fost introdusă și lista roşie a statelor cu risc epidemiologic. Persoanele care se întorc din aceste state nu stau în carantină dacă sunt vaccinate.

Germania, Grecia, Italia, Austria, Spania sau Bulgaria, unele dintre destinațiile de vacanță preferate ale românilor, se află în zona galbenă, iar persoanele care vin din aceste țări nu intră în carantină dacă sunt vaccinate sau prezintă un test PCR nu mai vechi de 72 de ore.
 
Carantina pentru cei nevaccinați care se întorc din zona roşie este de 14 zile. Dacă fac un test PCR şi rezultatul este negativ, se poate ieşi din carantină în cea de-a 10-a zi.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here