AIK Energy, companie înregistrată la Londra, preia Valahia Gaz, o firmă nou-înființată care în timp record s-a situat printre liderii importurilor de gaze din România, informează profit.ro.

Tranzacția este în analiza Consiliului Concurenței. AIK Energy LTD desfășoară activități precum: extracția gazelor naturale, comercializarea angro cu electricitate, comercializarea angro cu gaze naturale, vânzarea en-gros de țiței și produse petroliere.

În România, activitatea AIK se desfășoară printr-un sediu secundar – AIK Energy LTD – sucursala București, care are ca obiect principal de activitate comercializarea combustibililor gazoși prin conducte.

Valahia Gaz SRL are ca principal obiect de activitate comercializarea combustibililor gazoși prin conducte. Firma se prezintă pe site-ul propriu ca fiind o firmă de trading transfrontalier de gaze, cu activitate complexă în România, Austria și Ungaria, fiind inclusiv membru, ca trader virtual, al hub-ului central-european de la Baumgarten, Austria, unul dintre cele mai importante din UE și ale cărui cotații medii sunt utilizate la stabilirea prețului de referință pentru calculul redevențelor datorate statului de către producătorii de gaze din România.

Sprijin din ALDE

Valahia Gaz a fost înființată în septembrie 2017 de către un tânăr de 26 de ani din București, Constantin Muceanu, cu un capital de 200 de lei. Ulterior, ca asociat unic, acesta a majorat capitalul societății la 45.500 de lei. În decembrie 2017, în firmă a intrat, cu 1,1% din părțile sociale, cetățeanul georgian Archil Msuknishvili, în vârstă de 25 de ani, domiciliat în Tbilisi. În aceeași lună, Muceanu i-a cesionat toate părțile sociale lui Msuknishvili, care a devenit asociat unic. Anul trecut, în aprilie, după obținerea licenței de furnizare de gaze de la ANRE, Msuknishvili a majorat capitalul Valahia Gaz cu 100.000 lei, la 145.500 lei, prin conversia în părți sociale a unor împrumuturi pe care le acordase anterior societății. În octombrie 2018, în companie a intrat un alt cetățean georgian domiciliat în Tbilisi, Mikheil Kardenakhishvili (40 de ani), cu 0,3% din capital. În noiembrie, asociat al Valahia Gaz a devenit și românul Damian Spiridon (58 de ani), cu 0,69% din părțile sociale. Ulterior, tot în noiembrie 2018, Archil Msuknishvili și-a cesionat toată participația celorlalți doi asociați, iar controlul în firmă a fost preluat de către Damian Spiridon, cu 55% din capital, restul fiind în posesia lui Mikheil Kardenakhishvili. Damian Spiridon este și administrator al Valahia Gaz. În fine, în ianuarie anul acesta, în firmă a mai intrat un asociat, tot cetățean georgian, Dimitri Msuknishvili (48 de ani), care a preluat 0,69% din părțile sociale printr-o majorare de capital de 1.000 de lei.

Firma și-ar fi făcut intrarea pe piață cu sprijinul unor politicieni din ALDE, dar și a unor manageri din domeniul gazelor dezvăluia Hotnews.ro.

SRL cu doi angajați, unul dintre cei mai mari importatori de gaze din România

Actorii de pe piața gazelor urmăreau deja cu interes, de câteva luni, ascensiunea spectaculoasă a acestui SRL cu doi angajați, care în foarte scurt timp a ajuns să fie unul dintre cei mai mari importatori. În luna aprilie 2019 chiar a fost cel mai mare importator de gaze, cu o pondere de peste 50%. Cine se află în spatele acestei firme? Cum a ajuns să domine importurile de gaze? Multe voci de pe piața energiei, de la reprezentanți ai furnizorilor și până la cei au autorităților, spun că firele ar duce până la Moscova.

De altfel, autoritatea de reglementare din România și cea din Ungaria ar avea o investigație comună asupra activității acestei firme, potrivit unor surse din ANRE.

Informații provenind din mai multe zone arată că această firmă și-a făcut intrarea pe piață cu sprijinul unor politicieni din ALDE, dar și a unor manageri din domeniul gazelor. Aceasta în condițiile în care ALDE controlează mare parte din sectorul energetic. De altfel, în ultimii doi ani și jumătate la energie au fost numai miniștri ALDE.

Potrivit datelor furnizate de Termene.ro, Valahia Gaz SRL s-a înființat pe 22 septembrie 2017 și în doar un an a ajuns la o cifră de afaceri uriașă pentru o firmă nouă. Mai exact, în 2018 a înregistrat o cifră de afaceri de 341,8 milioane lei și o pierdere de 44,2 milioane lei. În 2017 nu a avut activitate. O firmă care funcționează cu doar doi angajați.

În ultimele luni s-a remarcat prin importurile mari de gaze făcute prin punctul de interconectare cu Ungaria. Potrivit datelor ANRE, în aprilie a deținut o pondere de 51,47%, pe următorul loc, la mare distanță, fiind OMV Petrom Gas cu 14,9%. În mai, a deținut o pondere de 41,2%, fiind întrecut de OMV Petrom cu 50,7%. Acestea sunt ultimele date publice ale ANRE.

Importuri de gaze nefirești de mari

Trebuie precizat că în ultimele luni, România a înregistrat importuri de gaze nefiresc de mari. Potrivit datelor INS, în perioada 1 ianuarie-30 iulie 2019, importurile au fost cu 56,7% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut. Au fost importuri mari și pe timp de vară, prin punctul cu Ungaria și aproape deloc prin punctele cu Ucraina, în condițiile în care în perioada caldă, acestea tindeau spre zero în alți ani. Așa s-a ajuns în situația în care în luna iunie, importurile au fost de 364 de ori mai mari decât în aceeași lună a anului trecut. Este adevărat că anul trecut cantitatea a fost foarte mică, puțin peste 4.000 MW. Fostul ministru al energiei Anton Anton spune că nu vede nicio problemă în creșterea importurilor, deoarece prețurile din producția internă de pe piața liberă sunt mai mari. Însă prețurile din producția internă au ajuns să fie mai mari din cauza controversatei OUG 114/2018.

Este o firmă care nu prea își plătește dările către Fisc, înregistrând pe 31 decembrie 2018 o datorie la bugetul de stat de 11,1 milioane lei, aceasta crescând la 31 martie 2019 la 52,8 milioane lei.

Legături în spațiul ex-sovietic

Potrivit Profit.ro, care citează Rise Project, Damian Spiridon era în 2015 coordonator al PNȚCD Dâmbovița, iar în 2008, Spiridon a fost deconspirat de CNSAS ca fost colaborator al Securității. În același an 2008, a vrut să candideze la Primăria Capitalei ca reprezentant al Partidului Verde. Un document al CNSAS arată că în 2009 instituția a câștigat un proces împotriva acestuia.

De asemenea, potrivit EVZ, citat de Profit.ro, înainte de a ajunge să fie controlată de Spiridon, Total Corporate Investment Group a fost deținută de vehiculul juridic elvețian Total Asset Management, o firmă cu acționariat ascuns „racordată la afacerile mai multor milionari din spațiul ex-sovietic și cu legături cu foști ofițeri de informații ai URSS„.

Unul dintre aceștia ar fi fost Boris Golovin, născut în Republica Moldova și având și cetățenie română, care, prin intermediul firmelor Global Internațional 2000 și Global Energy Investment, a fost implicat printre altele într-un proiect eșuat de construire a unei termocentrale la Galați, dar și în privatizarea centralei termoelectrice de la Giurgiu. Golovin a mai fost implicat și într-un proiect de înființare a unei linii de producție de autobuze model rusesc la UCM Reșița.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here