Valer Dorneanu, printre bugetarii de lux care fentează interzicerea cumulului pensie-salariu

Valer Dorneanu participă la lansarea emisiunii de mărci poştale 'Constituţia, garant al drepturilor cetăţenilor români', eveniment organizat de Comisia juridică a Senatului împreună cu Ministerul Comunicaţiilor şi Romfilatelia, în Bucuresti, luni, 8 aprilie 2019. Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul a făcut primul pas pentru interzicerea cumulului pensiei cu leafa de la stat, însă legea prevede că anumite categorii profesionale nu sunt afectate de prevederi, aşa că persoane ca Valer Dorneanu, Ilie Sârbu şi Răzvan Theodorescu rămân cu veniturile intacte, relatează Adevărul.

Guvernul a adoptat proiectul de lege prin care persoanele din mediul bugetar care beneficiază şi de pensie trebuie să aleagă între unul din cele două venituri, salariu sau pensie, fiind posibil acest lucru până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Proiectul de lege, care va trebui să fie adoptat şi de Parlament, prevede faptul că de la aplicarea legii sunt exceptate mai multe categorii socio-profesionale. În categoria persoanelor cărora le este permisă cumularea pensiei cu salariul sunt cei aleşi prin vot popular, adică parlamentarii, preşedintele României, primarii şi şefii de consilii judeţene.

Pe de altă parte, în proiectul de lege sunt menţionaţi şi cei care au durata mandatului prevăzută de Constituţie, adică Avocatul Poporului şi adjuncţii săi, judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) şi conducerea Curţii de Conturi, la care se adaugă membrii Academiei Române, acolo unde salariu au doar cei din conducerea forului.

Cu leafa intactă rămân şi membrii Academiei Române care au ieşit la pensie. Bogdan Simionescu, Răzvan Theodorescu, Victor Spinei, Victor Voicu şi Ioan Dumitrache, toţi membri în conducerea Academiei Române, vor încasa atât pensia, cât şi salariul, singura persoană din forul executiv fără acest privilegiu fiind Ioan-Aurel Pop.

Răzvan Theodorescu, conform ultimei sale declaraţii de avere, a avut o pensie lunară de aproximativ 7.000 de lei, pe lângă indemnizaţia de membru al Academiei, de 3.000 de lei, şi salariul de vicepreşedinte al aceluiaşi for, de circa 10.000 de lei lunar. O pensie mult mai consistentă are un alt vicepreşedinte al Academiei Române, fostul medic Victor Voicu, care lunar încasează 15.000 de lei, pe lângă salariul de 10.000 de lei, potrivit ultimei declaraţii de avere.

În actuala structură a CCR, şase dintre cei nouă judecători primesc şi pensie pe lângă indemnizaţie. Potrivit ultimei declaraţii de avere, din 2020, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a încasat în 2019 o pensie de fost magistrat de 454.000 de lei, adică lunar 37.800 de lei, în timp ce salariul lunar s-a ridicat la 24.500 de lei. Dorneanu va putea să-şi păstreze ambele venituri, care ajung la aproximativ 62.000 de lei pe lună.

Articolul integral – AICI.

1 COMENTARIU

  1. In fapt decizia CCR are la baza o minciuna ca sa nu zicem o interpretare gresita sustine un cunoscut jurnalist L.A. CCR sustine ca instantele de judecata nu pot decide pe speta in cauza- dar iata ce spune UE . Aceasta obligaţie ,de a pune in concordanta deciziile Romaniei cu cele din UE revine, în cadrul competenţelor sale, fiecărui organ al statului membru în cauză”,deci si a instantelor de judecata .Poate ar fi o solutie ca atunci cind ramai in functie sa continui sa contribui la pensie… cand in sfarsit te pensionezi, se recalculeaza impreuna cu contributia extra .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here