Valul de proteste anti – guvernamentale se întinde în Europa. Metodele de incitare și mesajele sunt identice și indică o posibilă sursă comună: Rusia și China

Valul de proteste antiguvernamentale, care denunță „încălcarea drepturilor şi libertăţilor civice” de către autorități, prin restricțiile adoptate ca urmare a pandemiei, s-a întins sâmbătă în Europa, după ce a debutat, joi, la Sofia și a continuat, vineri, la București. Afiliațiile grupurilor care au incitat la aceste proteste, similitudinea mesajelor transmise prin intermediul rețelelor sociale și metodele de răspândire ale acestora indică o acțiune concertată care are ca punct de plecare sau este susținută de Rusia și poate chiar de China.

Motivul posibil: folosirea stării de nesiguranță și a frustărilor generate de amenințarea COVID 19 pentru a genera o fisură în încrederea cetățenilor în capacitatea statelor de a readuce situația la normal. Metoda nu este nouă. Din contră, este o tehnică ”de manual” prin care momentele de criză sunt folosite în cofruntarea dintre state.

Rețeta presupune incitarea și coagularea tuturor ”actorilor” care au diverse nemulțumiri și implicit un interes în destabilizarea ordinii existente și canalizarea acțiunilor lor spre scopul dorit de forța străină care coordonează atacul. Majoritatea participanților la astfel de acțiuni nu sunt conștienți că joacă într-o piesă regizată de altcineva, sunt sincer convinși de justețea nemulțumirii lor, spre deosebire de agenții de influență, care execută cu bună știință ordine primite de la operativii puterii străine.

În momentul actual, Rusia încearcă să abată atenția de la situația gravă internă, cauzată de un număr din ce în ce mai mare de infectări, dar și să dea o nouă lovitură țărilor NATO. China, pe de altă parte, este interesată de o contraofensivă, ca răspuns la acuzațiile că ascunde originile coronavirusului și că a blocat informațiile despre debutul pandemiei, la începutul anului, pentru a câștiga timp și a cumpăra cât mai multe materiale de protecție sanitară înainte de declanșarea crizei globale.

POLONIA. Poliţia din Varșovia a oprit, sâmbătă, o manifestaţie antiguvernamentală care acuza „încălcarea drepturilor şi libertăţilor civice”, dar şi măsurile de susţinere a economiei, considerate insuficiente în vremea pandemiei, relatează AFP, citată de Agerpres.

Un important dispozitiv de poliţie a recurs la gaze lacrimogene împotriva celor câteva sute de protestatari şi a operat arestări. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Varşovia, Sylwester Marczak, a explicat că a fost o „reuniune ilegală” în condiţii de pandemie.

Pe Facebook, organizatorii protestului, care se declară independenţi, au explicat că sunt indignaţi de „anvergura încălcării drepturilor şi libertăţilor civice”.

Lor li s-au alăturat antreprenori nemulţumiţi de ajutorul furnizat de guvern economiei în criză, pe care îl consideră insuficient. Grupul intitulat „Greva antreprenorilor” este condus de Pawel Tanajno, candidat la Președinție.

Alegerile prezidențiale erau programate în Polonia weekendul trecut, dar au fost amânate pentru o dată ce urmează să fie anunțată, din cauza situației generate de pandemie. Numeroși protestatari au fost răniți sau reținuți în timpul protestului.

GERMANIA. Mii de oameni au ieşit în stradă, sâmbătă, pentru a protesta faţă de restricţiile impuse de guvern în contextul pandemiei de coronavirus, relatează Reuters.

Bilanţul deceselor din Germania cauzate de Covid-19 este mai mic decât cele ale altor ţări din regiune şi unele măsuri de izolare au fost deja relaxate. Totuşi, protestele faţă de măsurile considerate necesare de cancelarul Angela Merkel au devenit mai puternice şi pentru al doilea weekend consecutiv manifestanţii au ieşit pe străzi.

Proteste au avut loc în special la Berlin şi în landul care înconjoară capitala, Brandenburg. Pe social media, protestatarii sunt ironizaţi cu termenul „covidiots”, considerându-se că există riscul ca aceştia să cauzeze un nou val de infectări care ar duce la înăsprirea măsurilor. 

La Stuttgart, unde în weekend-ul trecut unii protestatari au ignorat regulile de distanţare socială şi nu au purtat măşti, poliţia se aştepta la o nouă manifestaţie cu cel mult 5.000 de oameni.

La Munchen, organizatorii le-au solicitat autorităţilor să autorizeze o manifestaţie cu cel mult 10.000 de persoane în Thersienwiese, unde de obicei se organizează Oktoberfest. Însă oficialii locali au subliniat că trebuie respectate regulile de distanţare şi au permis doar o manifestaţie cu cel mult 1.000 de oameni.

Cei mai mulţi protestatari sunt coordonaţi de unele grupuri noi. Unlu dintre acestea este Rezistenţa 2020, condus de un avocat din Leipzig şi un doctor din sud-vestul Germaniei, care pun sub semnul întrebării statisticile oficiale cu privire la coronavirus şi văd principalele partide politice ca fiind creatoarele unei conduceri elitiste.

Alt grup, COMPACT, se descrie ca fiind „o sabie ascuţită împotriva propagandei imperialiste”. „De ce nu ne spui adevărul, doamna Merkel? Cum ne pierdem libertatea, job-urile şi sănătatea?”, întreabă grupul german.

Presa din Germania a insinuat că în spatele campaniei de dezinformare care îi incită pe protestatari s-ar afla Rusia.

Reuters notează că Angela Merkel a acceptat, săptămâna trecută, cedând presiunilor unor premieri regionali, redeschiderea graduală a şcolilor, magazinelor şi restaurantelor, dar şi reluarea competiţiilor de fotbal. Însă Merkel a avertizat în mod repetat în privinţa unui nou val de infectări.

În Germania s-au înregistrat până acum 175.813 cazuri de infectare cu coronavirus şi 8.001 decese cauzate de Covid-19, transmite News.ro.

ELVEȚIA. Proteste împotriva restricţiilor anticoronavirus s-au desfăşurat sâmbătă şi la Berna, unde adunările de peste 5 persoane sunt interzise.

Forţele de ordine au blocat accesul în Piaţa Federală din Berna, în apropiere de care se află sediul Guvernului şi Parlamentului elveţian, în timp ce manifestanţii – în majoritate persoane mature, a constatat AFP – s-au apropiat de piaţă purtând pancarte cu mesaje precum „Dictatura nu este solidară”. 10 dintre protestatari au fost reţinuţi de poliţie.

MAREA BRITANIE. Şi poliţia din Londra a operat sâmbătă arestări pentru încălcarea deliberată a regulilor de distanţare socială în cadrul unui protest împotriva restricţiilor, în primul weekend după ce premierul Boris Johnson a anunţat o uşoară relaxare a lockdown-ului în Anglia. 19 persoane au fost reţinute şi alte 10 amendate în Hyde Park, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei metropolitane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here