Vela, lămuriri după declarațiile sale despre „strănut” și „dosar penal”: „Deci era vorba de unul fără mască, infectat”

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul de Interne, Marcel Vela, revine cu câteva explicații după ce o declarație de-a sa privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice și serviciul 112 a creat stupoare.

Într-un interviu acordat jurnalistului Gheorghe Buhnici, ministrul Marcel Vela a afirmat că absența măștii în zonele publice poate duce la denunț și chiar la dosar penal.

„La toate gurile de metrou o sa avem și oameni de ordine. Puteți suna instant la 112 (dacă vedeți pe cineva în metrou fără mască – n.r.). Dacă nu are mască și strănută poate avea dosar penal. A avut un comportament care s-a încadrat în zona penalului și a contribuit la răspândirea bolilor cu bună știință. Adică a și strănutat și n-a avut nici mască. Noi nu intrăm în cazarmă, vom apăra cetățenii. Vom fi prezenți în stradă și vom avea și masuri coercitive pentru fiecare faptă. Am găsit formula parlamentară pentru a nu intra în conflict”, a afirmat Vela.

Acum, după ce afirmația sa și-a luat avânt pe rețelele de socializare, provocând critici, ministrul revine cu lămuriri.

„Site-ul care a preluat declarația mea a trunchiat-o într-un mod incorect, de pe acel site au luat și televiziunile declarația. Eu vă citesc întrebarea, ca să vă dați seama despre ce era vorba: ‘dacă vedem pe cineva lângă noi, în metrou, fără mască și strănutând, poate face o glumă proastă sau poate fi infectat’. Deci era vorba de unul fără mască, infectat. ‘Ce facem în acel moment?’. Discutând mai devreme că la gurile de metrou se vor verifica toți pasagerii și toți cei care intră acolo trebuie să aibă mască, în vagon, unul dintre indivizii care vrea să facă acest rău își dă jos masca și e și infectat. Și eu răspund: ‘În momentul acela sunați la 112. La toate gurile de metrou o să avem și oameni de ordine. Putem suna la 112 instant, adică omul și-a dat masca intenționat. Respectivul, dacă nu are mască și strănută poate avea dosar și – după virgulă nu a mai citit – virgulă, pentru că a avut un comportament care se încadrează în zonal penalului și a contribuit la răspândirea bolilor cu bună știință”, a spus Marcel Vela la Digi24.

„Adică era discuția despre un infectat care intră în metrou și-și dă jos masca. Așadar, răspunsul meu este în această ipoteză și se tratează ca atare. Nu este un răspuns general pentru toți care nu au mască să aibă dosare penale, pentru că măsurile coercitive nu sunt direct penale, sunt contravenții”, a adăugat ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here