Vestul ratează ocazia secolului – The Economist

Sursa: Pixabay

„Imaginați-vă o investiție cu o rentabilitate de 17.900% în patru ani. Și mai bine, una în care cheltuiala inițială ar fi ușor accesibilă. Cine, pe Pământ, ar pierde o astfel de oportunitate?”, scrie The Economist. Potrivit publicației britanice, „n-ar putea exista o reclamă mai bună pentru democrație și piața liberă decât un impuls rapid dat vaccinării globale”.

<< Se pare că răspunsul este: liderii Grupului celor Șapte (G7), un club al democrațiilor bogate, care își ține summitul anual săptămâna aceasta. Nereușind să acționeze suficient de repede pentru a inocula lumea împotriva covid-19, ei renunță la afacerea secolului. Aceasta nu este doar o prostie economică, ci și un eșec moral și un dezastru diplomatic.

Din acest punct de vedere, G7 este o imagine îngrijorătoare. Premierul britanic, Boris Johnson, și gazdă a summitului, dorește ca evenimentul să vină cu 1 miliard de doze de vaccin pentru a fi donate. Numai America intenționează să ofere 500 de milioane de doze. Președintele Americii, Joe Biden, spune că vizita sa în Europa, prima călătorie în străinătate a președinției sale, este menită să demonstreze că America și aliații săi au mai mult de oferit lumii decât China și Rusia. Prioritatea sa, scria el într-un articol recent, în Washington Post, este „oprirea acestei pandemii”.

Oricât de generoasă discuția despre donații, realitatea este jalnică. Marea Britanie, care a comandat de cinci ori dozele de care are nevoie, abia acum oferă o parte din ele. Între timp, COVAX, mecanismul internațional prin care sunt oferite vaccinuri țărilor care nu au acces la ele, are un deficit de câteva miliarde de doze. În cazul G7, ar fi un eșec dacă va face mai puțin decât să-l finanțeze integral, cu un program clar de alocare a banilor și fiolelor.

FMI calculează că, pentru a vaccina aproximativ 70% din populația planetei, până în aprilie, costul s-ar ridica la doar 50 de miliarde de dolari. Beneficiul economic cumulat până în 2025, în ceea ce privește creșterea producției globale, ar fi de 9 trilioane de dolari, fără a mai pomeni și de numeroasele vieți care ar fi astfel salvate. Costul se ridică la doar 0,13% din PIB-ul G7 – o cincime din suma pe care membrii săi s-au angajat să o cheltuiască în fiecare an ajutând alte țări. Dacă un grup format pentru a lupta cu mari amenințări internaționale nu poate reuși să facă o investiție atât de simplă în numele umanității, ce poate face?

În articolul său din Post, domnul Biden a recunoscut că reputația Americii în rezolvarea problemelor globale a suferit o lovitură în ultimii ani și că state autoritare precum China și Rusia ridică o provocare gravă pentru ordinea occidentală. Cu toate acestea, America și aliații săi au avut dificultăți în a face un front unit în fața autocraților lumii, în ultimele luni. UE a semnat un acord de investiții cu China chiar înainte ca domnul Biden să-și preia funcția, spre disperarea noului președinte. Între timp, Germania pare hotărâtă să finanțeze Rusia prin extinderea unui sistem de conducte prin care importă gaze rusești.

Domnului Biden îi place să sublinieze că „America s-a întors”. În ciuda retoricii răcoritoare, unele dintre acțiunile administrației sale – în special edictul Buy American, care consolidează normele care obligă guvernul federal să favorizeze furnizorii interni față de cei străini – seamănă mai mult cu protecționismul de tip America First decât cu un nou internaționalism. Lumea așteaptă dovezi mai practice cu privire la reangajarea americană și capacitatea sa de a-și încolona aliații în spatele său. Credibilitatea conducerii americane este vitală nu doar pentru lupta împotriva pandemiei. Va fi esențial pentru testul global și mai mare de la orizont: lupta cu schimbările climatice.

După patru ani în care America a părut adesea mai interesată să arunce nisip în ochii lumii decât să o ajute să se ridice, vaccinurile îi oferă mijloacele ideale pentru a-și reabilita imaginea. Statele Unite și aliații au demonstrat o mare capacitate tehnologică, prin dezvoltarea mai multor vaccinuri extrem de eficiente și extinderea producției lor într-un timp record. Prin urmare, au ceva tangibil și de care au nevoie urgentă pentru a oferi restului lumii. Este puțin probabil ca domnul Biden să aibă o șansă mai bună de a demonstra beneficiile conducerii americane și puterea democrației și a piețelor libere. Asigurarea faptului că restul lumii este vaccinată cât mai repede posibil ar putea fi o lovitură bună și pentru America, și pentru aliații săi. >>

Investigație Bellingat: Un cunoscut poet rus, la un pas de moarte după ce s-a intersectat cu agenții FSB implicați în otrăvirea lui Navalnîi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here