Vestul țării sub cod roșu de caniculă. Climatologii vorbesc despre un „blocaj atmosferic”

Meteorologii au emis o avertizare de cod roșu de caniculă pentru vestul României, unde joi și vineri temperaturile ar putea ajunge până la 41 de grade Celsius. Sunt vizate județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș, aflate deja sub cod portocaliu de caniculă.

Climatologul Simona Andrei a explicat la Digi24 că este vorba despre un „blocaj atmosferic” și că vor mai exista astfel de valuri de căldură.

Ceea ce se întâmplă în momentul de față vine cumva la antipozi față de ce a fost săptămâna trecută: dacă atunci ne-am cam murat de atâta apă, săptămâna asta ne cam trec apele. Și ne vor trece în continuare, din cauza faptului că avem de-a face cu o situație de blocaj atmosferic, în sensul în care circulația atmosferică s-a reorientat astfel încât în momentul de față, sudul, estul continentului are parte de un aer foarte cald dinspre nordul Africii”, a spus climatologul.

Temperaturile vor continua să crească pe măsură ce acest aer va avansa în continuare către zona aceasta și clar vom avea parte de vreme foarte, foarte caldă. Situația însă nu va continua la nesfârșit. Undeva la sfârșitul acestei săptămâni ne așteptăm totuși la un reviriment din punct de vedere termic”, a adăugat Simona Andrei.

Începe vara și automat vom avea și situații în care temperaturile pot să rămână ridicate zile în șir. Dacă e să ne gândim retrospectiv, e o situație cu care ar trebui să ne fi învățat, cel puțin în ultimii 20 de ani, pentru că situații cu episoade lungi de caniculă am tot avut”, a mai spus ea.

Temperaturi neobișnuit de mari pentru această perioadă au fost înregistrate și în mai multe capitale din sudul și estul Europei. Temperatura la Moscova a ajuns la 34,7% grade Celsius, fiind egalat un record vechi de 120 de ani.

Categoric vorbim despre schimbări climatice, de 20 de ani tot atragem atenția. La Moscova este un record pentru luna iunie, dar să ne aducem aminte că a mai trecut Rusia prin perioade cu caniculă. În 2010 a urmat o secetă cumplită și au avut loc multe incendii. De asemenea, zona siberiană a avut parte de temperaturi foarte ridicate și episoade de arderi de vegetație”, a spus Simona Andrei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here