Viata nemuritoare a Henriettei Lacks, femeia ale cărei celule au schimbat medicina secolului XX

În 1951, când a murit de cancer, Henrietta Lacks, o tânără afro-americană din Baltimore, nu avea de unde să știe că va da naștere unei adevărate revoluții în medicină. Doctorii i-au prelevat celule fără să îi ceară acordul, iar aceste celule – denumite HeLa – n-au murit, ci au continuat să se înmulțească și au stat la baza unei industrii de milioane de dolari. Copiii ei au aflat adevărul abia după zeci de ani, de la scriitoarea pasionată de subiecte științifice Rebecca Skloot, care a scris o carte despre Henrietta Lacks.

Celulele HeLa au devenit prima „linie de celule umane nemuritoare” și au ajutat atât la salvarea, cât și la crearea a milioane de vieți de atunci, relatează BBC, potrivit Digi24.ro.

Henrietta Lacks a fost diagnosticată cu cancer cervical în 1951 și a mers pentru tratament la Spitalul Johns Hopkins, singurul din apropiere unde erau tratați pacienții de culoare. 

Fără știrea ei, medicul i-a recoltat o mostră de celule și le-a trimis cercetătorului George Gey, care încercase timp de zeci de ani să crească celule în afara corpului uman, fără succes. Din motive care nici astăzi nu sunt clare, celulele Henriettei au supraviețuit și au continuat să se înmulțească – se dublau la fiecare 24 de ore.

Gey și-a sunat colegii și le-a spus că a obținut „prima linie de celule nemuritoare”, ceea ce înseamnă că se vor multiplica la nesfâșit.

De-a lungul timpului, celulele HeLa au fost trimise cercetătorilor de pe tot globul.

Aceste celule au schimbat, practic, medicina. Au fost folosite pentru crearea vaccinului împotriva poliomielitei, au fost duse în primele misiuni spațiale pentru a le testa reacția la medii fără gravitație. Au fost folosite, de asemenea, pentru crearea celor mai importante tratamente pentru cancer. Au fost primele celule clonate și printre care au avut o hartă ADN. De asemenea, au fost folosite la dezvoltarea fertilizării in vitro.

Aproape toate vaccinurile de astăzi au o legătură cu celulele HeLa. Inclusiv cercetări legate de noul coronavirus au fost făcute cu aceste celule.

Henrietta Lacks a murit în octombrie 1951, la 31 de ani, fără să știe cât de importante vor fi celulele ei pentru medicină. Nici familia ei nu a știut asta până când scriitoarea Rebecca Skloot nu a luat legătura cu fiica Henriettei, Deborah, 50 de ani mai târziu.

Deborah, care avea 2 ani când a murit mama ei, a fost, pe de o parte, încântată de contribuția adusă științei de Henrietta, dar pe de altă parte a fost furioasă că toată lumea a beneficiat de acest celule, cu excepția familiei ei.

„Familia nici nu a știut că Henriettei i-au fost prelevate celule și au fost folosite de oameni de știință și cercetători din toată lumea și că așa s-au câștigat milioane de dolari. Iar familia abia primește îngrijirea medicală de bază”, spune Jeri Lacks-Whye, nepoata Henriettei.

Acum, familia colaborează cu Institutul Național de Sănătate din SUA. Au înființat o comisie comună care verifică toate cererile pentru cercetări făcute cu celulele Henriettei.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here