VIDEO | ”Autostrada romană”, veche de 2.000 de ani, descoperită sub șantierul Autostrăzii Transilvania

Un drum roman, vechi de aproape 2.000 ani, conservat aproape în întregime, a fost descoperit pe tronsonul 3 din Autostrada Transilvania. Drumul Roman a fost descoperit de arheologii care descarcă arheologic traseul autostăzii. Este o portiune de drum foarte bine conservat, În comuna Sutoru din Salaj. În apropiere este si castrul roman Optatiana. Drumul dateaza de aproape 2.000 de ani, dar nu va fi conservat, pentru că, din păcate coincide cu traseul actual al autostrăzii, scrie zalau24.ro, citat de adevarul.ro.

Descoperirea a fost făcută de arheologi în zona localităţii Sutoru, din judeţul Sălaj, potrivit Zalau24.ro, porţiunea de drum fiind la câteva zeci de centimetri sub pământ. Acesta este aproape intact şi datează de aproape 2.000 de ani, au estimat arheologii.   

Deşi descoperirea arheologică este importantă, drumul fiind conservat aproape în întregime, lucrările la autostradă vor continua. Construcția antică va fi pozată şi înregistrată ulterior într-o bază de date.  

Oprirea lucrărilor ar fi avut loc doar în cazul unei descoperiri extraordinare, cum ar fi fost în cazul descoperirii unei cetăţi, scrie presa din Sălaj. 

În apropiere de drumul roman se află şi Castrul roman Optatiana, pentru care arheologii Comisiei Naţionale Limes, care se ocupă de monitorizarea siturilor ce compun Frontiera Imperiului Roman, au cerut Ministerului Transporturilor încă din 2019 modificarea proiectului tronsonului Autostrăzii Transilvania. Asta deoarece Castrul roman Optatiana este propus a fi inclus în patrimoniul UNESCO.   Localitatea Sutoru se află pe lotul de autostradă cuprins între Nădăşelu şi Poarta Sălajului. CNAIR a semnat pe 1 iulie 2020 cu firmele constructorului român Dorinel Umbrărescu contractul pentru proiectare şi execuţie.   Valoarea contractului este de 680 de milioane de lei şi are o durată de 156 de luni, din care 12 luni proiectare, 24 de luni execuţie şi 120 de luni garanţie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here