VIDEO | Cine sunt misterioșii artiști care au desenat pe Podul Basarab un mesaj pe care nu-l înțelege nimeni

Doi artiști din Berlin, care se prezintă ORAKLE și ATMO, au venit într-o noapte în București și-au pus niște veste portocalii pe ei și s-au urcat pe unul din turnurile de susținere ale Podului Basarab. După aceea au coborât în rapel de la 84 de metri ca să deseneze niște hieroglife cu vopsea neagră și trafaleți. Artă? Infracțiune? Părerile sunt împărțite, relatează HotNews.ro.

La sfârșitul lui 2020 albul imaculat al Podului Basarab a fost „pângărit” cu niște hieroglife imense, apărute peste noapte în partea de sus a turnurilor de susținere.

Locuitorii din zonă spun că nu știu ce înseamnă desenele, dar își explică foarte ușor cum au fost făcute, deoarece de ani de zile tineri teribiliști s-au tot cățărat în vârful turnurilor pentru a face echilibristică și a filma clipuri video.

Scara interioară, cea care duce până în vârful turnurilor, nu a fost niciodată păzită prea bine sau securizată, iar dacă pui o vestă galbenă sau portocalie pe tine, nimeni nu te întreabă de sănătate dacă te vede umblând pe acolo.

De altfel, așa au urcat în vârf și cei doi artiști germani care ne-au pictat mândria Bucureștiului, „începută de Băsescu, finalizată de Oprescu”.

Într-un interviu acordat celor de la Redbull.com, artiștii, care se prezintă ORAKLE și ATMO, au povestit:

„Am avut veste portocalii de semnalizare în timp ce am făcut intervenția. Cred că asta ne-a salvat viețile la un alt nivel. Nu e așa multă securitate în București. Sincer, suntem obișnuiți cu condițiile foarte diferite din Berlin. Am fost surprinși să constatăm cât de ușor ne-am putut urca pe podul Basarab, așa cum se vede și în clip. Nimănui nu i-a păsat de camerele de luat vederi.”

Pentru a afla mai multe despre intervenția artistică pe pe Podul Basarab, l-am contactat pe ORAKLE. Chiar dacă la început s-a arătat interesat să ne povestească mai multe, după ce a spus că dorește să mutăm conversația pe o aplicație mai sigură (Wickr Me), acesta nu a mai răspuns deloc.

Cum se vede și în filmare prin care au documentat intervenția lor artistică de pe podul din București, cei doi artiști urbani au coborât în rapel pe unul dintre turnurile de susținere, de la o înălțime de 84 de metri. În realizarea hieroglifelor, ei au folosit vopsea neagră și trafaleți.

E cunoscut faptul că ORAKLE și ATMO sunt antirasism și antisexism, iar mesajul lor scris pe Podul Basarab le reflectă convingerile. Unul dintre mesaje este numele lui ORAKLE, iar celălalt se traduce prin ANTIFA (mișcare de stânga pornită din SUA, antifascistă și antirasistă).

Dar dincolo de mesaj, fontul cu care au fost scrise aceste cuvinte reprezintă un statement în sine. Este vorba de Pichação (cunoscut ca Pixação), care a apărut în Brazilia anilor ‘40-’50 ca o formă de protest împotriva inegalității și ca răspuns la sloganurile politice care apăreau peste tot în spațiul public.

Atunci mesajele erau scrise pe clădiri, în locuri greu accesibile, cu smoală, nu cu vopsea.

Acest stil de artă urbană de protest a fost reinventat în anii 1980 în Brazilia, când fontul folosit a fost stilizat, sursa de inspirație fiind coperțile albumelor de heavy metal din acea perioadă (Iron Maiden, Judas Priest, AC/DC sau Metallica), care erau foarte apreciate de tânăra generație de artiști brazilieni de atunci.

Tot atunci, mesajele sociale sau politice au trecut pe locul 2, iar artiștii pixadores preferau mai mult să-și scrie numele pe pereți, marcându-și astfel teritoriul.

Revenind la ORAKLE și ATMO, cei doi artiști germani au mai multe astfel de intervenții artistice pe clădiri din Berlin, dar cea din București este cu siguranță cea mai impresionantă prin dimensiuni și totodată cea mai periculoasă lucrare.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here