Congresul Partidului Social Democrat, in Bucuresti, sambata 22 august 2020. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Social democrații și-au ales sâmbătă noua conducere a partidulu, în cadrul unui Congres extraordinar care a fost organizat, pentru prima dată, prin video-conferință. Astfel, Marcel Ciolacu a fost validat pe postul de președinte al partidului cu 1.310 voturi, în timp ce contracandidatul său, Eugen Teodorovici, a obținut doar 91 de voturi. Noii intrați în conducerea PSD sunt Sorin Grindeanu din postura de prim-vicepreședinte și Vasile Dîncu -președinte al Consiliului Național al PSD. De precizat este că Teodorovici ,deși a candidat împotriva lui Ciolacu, a fost absent de la eveniment.

Conform numărătorii voturilor s-au înregistrat 1.310 voturi pentru Ciolacu, Eugen Teodorovici 91 și 49 de voturi nule. Reamintim că Teodorovici a absentat de la congres. Noii lideri ai partidului au susținut declarații de presă la sfârșitul Congresului.

Marcel Ciolacu a spus că își va asuma personal rezultatul pe care partidul îl va obține la alegerile locale.

Dragi camarazi, aş dori să vă mulţumesc pentru votul de astăzi, sunt onorat, dar sunt foarte obligat. Dragi camarazi, votul de astăzi nu este dat lui Marcel Ciolacu, votul de astăzi este dat unei echipe a PSD. Marcel Ciolacu vă asigură de două lucruri, ca să fiu foarte bine înţeles şi auzit de la Bucureşti până la Vaslui. Marcel Ciolacu când se trezeşte dimineaţa se uită foarte bine în oglindă şi vede cât este de înalt şi cât este de mare. Am dus această echipă cât se poate de bine. Eu şi dl Stănescu am avut răbdarea necesară, timpul de a vorbi cu fiecare coleg în parte şi de a găsi cele mai bune soluţii pentru PSD

Mă simt împlinit, în visul meu şi al domnului Stănescu, că astăzi am reuşit să facem cea mai performantă echipă în acest moment în PSD.

Vreau să avem o cu totul altă abordare în interiorul partidului, mai mult în exteriorul partidului, faţă de români, să fim mai responsabili, să credem în noi, să ne sprijinim unii pe alţii şi să nu mai semănăm neîncredere între noi, colegii.

*Ciolacu l-a invitat pe Teodorovici să se alăture echipei de conducere

O echipă nu înseamnă că toți gândim la fel, e normal să avem opinii divergente, important e când luăm decizii să fie respectată de toată lumea, cine nu o respectă să-și vadă de drumul lui. Îl invit pe Eugen Teodorovici să se alăture acestei echipe. Filmele cu lupul singuratic și Chuck Norris au trecut de mult”, a spus Marcel Ciolacu.

Cred că acea perioadă când vorbeam cu suspiciune între noi, pe la colțuri, a trecut”, a spus, la rândul ei, Gabriela Firea. „Noi nu ne considerăm șefii partidelor, nu ne considerăm superiori, vrem să restabilim încrederea între noi, să nu mai vorbim cu dublu limbaj între noi sau prin mesaje transmise prin presă”, a punctat primarul general al Capitalei.

*Vasile Dâncu a declarat că PSD a fost depășit de realitate de multe ori

Am crezut că am descoperit piatra filosofală dacă dăm oamenilor salarii și pensii mari. Acesta este dreptul lor. Nu putem rămâne la acest lucruri, misiunea noului PSD, așa cum ne place să îl numim astăzi, este să proiectăm un plan pentru viitor. E pentru prima dată când nu candidează un om, ci un program politic, o echipă.

Cred că principala misiunea a noului PSD este să gândim viitorul, să proiectam un plan, în cercetările mele majoritatea românilor nu au un plan pentru anul viitor

Degeaba se cântă prohodul PSD, stânga nu va dispărea cât timp va trebui să ne luptăm pentru cei mulți.

Îi urez lui Marcel Ciolacu să aibă mână mai bună la oameni decât au avut predecesorii săi.

*Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu atac la adresa lui Marcel Ciolacu. 

Buzatu a spus în discursul său că evenimentul PSD este unul doar de imagine, iar schimbările despre care vorbesc colegii săi sunt doar pentru opinia publică.

Eu nu cred că sunt membri de partid simpli și membri cu moț. Am auzit de la colegii mei care au spus fel și fel de lucruri despre importanța acestui Congres. Eu am fost printre cei care s-au luptat pentru un Congres la termen, să facem modificări statutare care să ne pice bine în fața unor alegeri.

Am auzit de la președintele interimar că a trecut vremea tătucilor. Eu cred că se referea la Stalin și nu la foștii lideri ai PSD. (…) Cred că ar fi cazul să ne exprimăm mai cuviincios la adresa foștilor lideri ai PSD, pentru că printre aceștia se numără Ion Iliescu, Adrian Năstase etc. Să ne măsurăm, chiar dacă rigla sau ruleta ne arată că avem 100 de centimetri.

După ce am făcut acest efort extraordinar, care la nivel de imagine a ieșit foarte bine, dar aici nu este vorba despre opinia publică, ci despre schimbarea noastră din interior. Am auzit colegi care ne spuneau că trebuie să ascultăm opinia oamenilor. Eu credeam că am ascultat opiniile oamenilor, că de aceea am luat anumite măsuri.

Cu toate imperfecțiunile acestui Congres, organizat în forma în care a fost organizat, cu tot programul acesta pe care nu m-am obosit să-l critic foarte dur”.

Olguța Vasilescu le-a spus social democraților că liberalii au reușit ”să distrugă tot ce a făcut PSD”. Vasilescu a făcut un bilanț al guvernării PSD și a poreclit Guvernul Orban drept ”Guvernul o să” și asta pentru că au doar promisiuni neonorate.

Paul Stănescu, secretarul general al PSD: ”Cine câștigă alegerile locale câștigă și parlamentarele, aceasta este miza. De-aia PNL fură primarii PSD, pentru că ei nu au primari buni. Orice hoț fură ce nu are, nu ce are deja (…) Am depus plângere penală la DNA împotriva grupului infracțional organizat din PNL care ne-a șantajat primarii”.

*Proiectul politic și echipa lui Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu a candidat cu moțiunea „Reconstrucția PSD – O viziune politică de stânga pentru un partid european”.

Potrivit documentului, „ambiția” echipei propuse de Ciolacu este „ca Partidul Social Democrat să își atingă menirea sa: o societate echitabilă.”

Vrem să devenim partidul care luptă pentru cei mulți, o formațiune politică modernă, europeană, capabilă de o acțiune politică coerentă și profesionistă”, se arată în programul politic.

Viitoarea conducere a PSD susține că va promova persoane competente în funcțiile publice și că va renunța la „cumetrii”.

PSD va trebui să promoveze competența la toate nivelurile din partid, pentru a-și recâștiga prestigiul partidului cel mai bine pregătit pentru a conduce țara și de a realiza schimbările așteptate de cetățeni (…) Fără cumetrii în funcții publice — Se va introduce regula ca partidul să nu susțină și să nu valideze sau să nu numească în funcții publice sau să nu angajeze fără concurs persoane care au o relație de rudenie de gradul 1 și 2 cu conducătorul instituției respective”, potrivit programului depus de Marcel Ciolacu și echipa sa.

PSD își propune să devină „partidul clasei de mijloc”, să apere cetățenii care muncesc în diaspora, să apere mediul și resursele naturale. Totodată, echipa lui Ciolacu susține că „PSD se va desprinde de trecut” și de „controversele din domeniul justiției” care „nu vor mai reprezenta un subiect prioritar pentru PSD”. 

De asemenea, după Congres structura principală de conducere a partidului nu se va mai numi Comitet Executiv Național (CExN), ci Comitet Politic Național (CPN).

Echipa cu care a candidat Marcel Ciolacu:

 • Sorin Grindeanu – prim-vicepreşedinte
 • Gabriela Firea – prim-vicepreşedinte
 • Vasile Dîncu – președinte al Consiliului Național

Vicepreşedinţi pe domenii:

 • 1. Lia Olguţa Vasilescu – social
 • 2. Gabriel Zetea – infrastructură
 • 3. Doina Fedorovici – administraţie
 • 4. Mihai Tudose – economie

Vicepreşedinţi regionali:

 • 1. Claudiu Manda
 • 2. Titus Corlăţean
 • 3. Daniel Băluţă
 • 4. Ionut Pucheanu
 • 5. Radu Moldovan
 • 6. Laurenţiu Nistor
 • 7. Vasile Gliga
 • 8. Dragoş Benea

Contracandidatul lui Ciolacu, Eugen Teodorovici și-a depus candidatura la funcția de președinte al PSD și, în același timp, a făcut o plângere în instanță prin care solicita amânarea congresului din 22 august. Cu o zi înaintea congresului, Tribunalul București i-a respins cererea.
Fost ministru al Finanțelor în Guvernul Dăncilă, Eugen Teodorovici și-a pierdut funcția de președinte executiv al PSD după alegerile europarlamentare, în cadrul Comitetului Executiv în care Marcel Ciolacu și Paul Stănescu – susținuți de liderii locali – au cerut demisia conducerii PSD.

Surse: Hotnews.ro, Digi24.ro.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here