VIDEO | Contribuția României la fabricarea celui mai rapid elicopter din lume

Sursa: Wikipedia

Un elicopter, prevăzut cu aripi, care poate atinge o viteză de peste 400 km/h a fost proiectat cu ajutorul inginerilor români, transmite Digi24. Conceptul se numește Racer, iar fuselajul central a fost fabricat în România, iar elicopterul va avea niveluri mai reduse de zgomot, dar și un consum mai eficient de carburant. Proiectul a costat 8,5 milioane de euro, iar construcția a durat patru ani.

Asamblarea totală a aparatului va avea loc în Franța.

Au fost necesare peste 9.300 de ore de lucru numai pentru a realiza fuselajul. În zbor, elicopterul va depăși viteza de 400km/h, fiind cu aproape 50% mai mare decât a celui mai performant elicopter din prezent.

Potrivit lui Adrian Guy, proiectant al fuselajului, „finanțarea a fost asigurată prin programul Horizon 2020 în cadrul unui parteneriat public-privat între Comisia Europeană și industria aeronautică din Europa”.

„În fuselaj folosim în principal o structură interioară din aluminiu, în principal, chiar și dacă avem niște piese din inox, dar și piese din titan, iar pe exterior este material compozit, fibră de carbon, fibră de sticlă și alte materiale auxiliare ca sa îi confere rezistența structurală. Elicopterul e un demonstrator, fiind proiect de cercetare. Este un aparat care trebuie să dovedească că este capabil să facă anumite misiuni. Aceste misiuni sunt în principal de transport medicalizat pentru pacienți și misiunile de salvare salvamont la distanțe mari. Elicopterul având un avantaj în viteza lui, permite misiuni de salvare mult mai rapide decât ce există acum pe piață”, a declarat Albert Arnau, inginer cercetare-dezvoltare Romaero.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here