”Roc”, cel mai mare avion din lume a efectuat al doilea zbor test, marcând un nou pas către următoarea generație a tehnologiei de lansare aeriană, notează Telegraph, citat de Hotnews.ro.

Cu o anvergură a aripilor de 117 metri, mai mult decât lungimea unui teren de fotbal, avionul Stratolaunch s-a ridicat până la altitudinea de 4.300 de metri și a atins o viteză maximă de 320 kilometri pe oră.

”Am decolat”, a anunțat joi compania pe Facebook, când cele șase motoare ale aeronavei au propulsat-o spre cerul de deasupra deșertului din sudul statului american California. Cele 28 de roți ale avionului au atins iar pista la trei ore după aceeea.

Avionul a fost supranumit ”Roc”, după pasărea mitologică ce putea căra un elefant dintr-o poveste cu Sinbad.

Proiectul Stratolaunch a fost demarat în 2011 de Burt Rutan și de co-fondatorul Microsoft, Paul Allen, acesta decedând înainte de primul zbor de test, ce a avut loc în aprilie 2019.

Inițial, acest ”monstru” aerian a fost proiectat pentru a duce rachete la marginea atmosferei, de unde să fie lansate din zbor, cu scopul de a face trimiterea de sateliți pe orbită ”la fel de simplă ca achiziționarea unui bilet de avion”.

Dar, în 2020, Stratolaunch a anunțat că schimbă direcția spre lansarea de avioane supersonice care să zboare de cinci ori mai repede decât viteza sunetului.

Compania lucrează la acest moment la primul său avion hipersonic, Talon-A.

Probabil că Stratolaunch va colabora îndeaproape cu departamentul american al apărării, în condițiile în care eforturile militare de dezvoltare de arme supersonice sunt tot mai competititve, mai ales între SUA, China și Rusia.

Potrivit directorului tehnic al Stratolaunch, David Millman, compania intenționează să construiască trei tipuri de vehicule hipersonice.

1 COMENTARIU

  1. ce va tufa mintea cu altii..noi avem cel mai mare pitic din lume,cel mai inalt om din lume,avem celebrele tuneluri dacice cate ajung pana pe marte!!…dupa unii chiar pana in mai !!!…avem ce amai mare economie din lume,nimeni nu lucreaza ,dar locuitorii s-au imbogatit !!.cum ??..intrebati-l pe orban si guvernul meu !!!..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here