VIDEO | După 33 de ani, un nou potop răvășește același loc din sudul Franței. În 2021 în Nîmes a plouat în câteva ore cât în 2-3 luni. În 1988 au căzut 300 de litri pe metru pătrat în 8 ore

Un adevărat potop s-a produs în sudul Franței. Câteva clădiri s-au prăbușit parțial și mai multe persoane au fost rănite, în urma unui diluviu. În câteva ore a plouat cât în două – trei luni și a urmat dezastrul. În urmă cu 33 de ani, în același loc, au căzut 300 de litri de apă pe metru pătrat în doar opt ore. Potopul de atunci a fost terifiant: a provocat 50.000 de victime, din care 9 morți, și a distrus 2.000 de case.

Pe anumite porțiuni de pe autostrada Nîmes – Montpellier mașinile nu au mai putut înainta, pentru că nivelul apei a trecut de un metru.  23 de oameni au fost salvați din mașinile scufundate aproape complet în apă.

Apa a format cascade pe drumurile acestui sat, aproape de Nîmes. Extrem de repede, șoselele au dispărut, transformate în râuri. Tot sudul departamentului Gard a fost lovit de o furtună foarte violentă, traficul a fost blocat, șoferii au fost prinși în adevărate capcane. Aici, la nord-vest de Montpellier, valuri de apă filmate de un localnic… În câteva localități din valea Nîmes s-a înregistrat echivalentul a 2-3 luni de precipitații”, a relatat France Info.

Circulația trenurilor în aceeași regiune a fost întreruptă.

Șapte departamente din Franța au fost sub cod portocaliu de furtuni și inundații.

În 1988, inundațiile din Nîmes au provocat 9 morți și 50.000 de victime 

Nîmes a mai fost în urmă cu 33 de ani lovit de inundații catastrofale, informează france3-regions.francetvinfo.fr. Luni, 3 octombrie 1988, Nîmes a fost victima inundațiilor. Capitala Gard a fost devastată de mii de metri cubi de apă și noroi. Această vreme extremă a lăsat în urmă 50.000 de victime, din care 9 morți. A fost acum 33 de ani.

Efectele inundațiilor din Nîmes din 3 octombrie 1988
Efectele inundațiilor din Nîmes din 3 octombrie 1988

În 1988 au căzut 300 de litri de apă pe metru pătrat, în mai puțin de 8 ore

În dimineața zilei de 3 octombrie 1988, Nîmes era sub apă și noroi. Orașul era devastat, nu mai funcționa nimic. Gata cu electricitatea, gata cu gazul, gata cu telefoanele; casele și pivnițele inundate, străzile distruse, luate de valurile de apă, iar oamenii erau copleșiți.

Inundații la o scară nemaivăzută în Gard.
Numărul victimelor a fost dramatic: 9 morți înecați, 50.000 de victime, 2.000 de case distruse. Prejudiciul evaluat în acel moment s-a ridicat la 4 miliarde de franci.

Surse: Digi24.ro, Franceinfo.fr

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here