VIDEO | Experiment care arată rolul esențial al măștii, în Covid: Am fost stupefiat de cantitatea de particule care-mi ieșeau din gură

Un program popular pe YouTube a prezentat, recurgând la o tehnică specială de filmare, de ce este atât de importantă purtarea măștii, în contextul pandemiei de coronavirus. Experimentul a beneficiat de comentariile dr. Anthony Fauci, directorul Institutului de Boli Infecțioase din Statele Unite.

Ce spune realizatorul experimentului:

  • „Aceasta este înregistrarea pe care am făcut-o, de 1.000 de cadre pe secundă, adică aproximativ de 40 de ori mai lent decât în timp real.  Asta, în timp ce număram de la 1 la 4. Asta înseamnă numerele pe care le puteți vedea la baza ecranului.
  • Am fost stupefiat de cantitatea de particule care ieșeau din gura mea.
  • Nu numai când scuipam, nu doar la începutul fiecărui cuvânt, ci și când terminam de vorbit. Mai ales la cuvântul patru, puteți vedea aburul fin care iese din gura mea. A fost cu adevărat surprinzător. Se poate vedea cu ochiul liber: particulele sunt atât de mici, încât nici nu cad, nici măcar nu vorbeam foarte tare. Era un volum mediu”.

Ce spune dr. Anthony Fauci:

  • „Cred că ceea ce tocmai ne-ați arătat este o demonstrație foarte frumoasă din punct de vedere grafic a importanței purtării măștilor, pentru că, așa cum vedem și din înregistrare, spuneți același lucru: unu, doi, trei, patru… și foarte puține particule trec de mască. Așadar, noi tot spunem și cred că demonstrații grafice de genul celei pe care ne-ați arătat-o întăresc acest lucru, că unul dintre motivele pentru care este atât de important să ne acoperim fața este că acum știm că 40-45% din persoanele infectate nu au simptome.
  • Și totuși, virusul este prezent în partea nazală a faringelui. Mai știm că o parte substanțială a infectărilor provine de la persoane fără niciun fel de simptome. De aceea, mulți oameni au o interpretare lesne de înțeles, deși greșită, potrivit căreia poți transmite virusul doar când tușești sau strănuți lângă altcineva.
  • Ceea ce nu înțeleg oamenii este faptul că atunci când vorbești, chiar dacă nu vorbești tare, sau când cânți, ceea ce este mult mai rău decât simpla vorbire, există aceste particule eliminate din gură, care pot rămâne în aer pentru un anumit timp, unele pică pe sol, motiv pentru care recomandăm distanța de doi metri între persoane, dar unele dintre ele sunt purtate de aerosoli și pot pluti așa o vreme.
  • Iată de ce este atât de important să purtăm măști, mai ales când credem că ne aflăm într-o situație în care nimeni nu tușește sau strănută. Ați demonstrat asta foarte frumos, doar rostind: unu, doi, trei, patru”.

Un alt experiment susține că masca nu oferă protecție celor din jur, dacă nu o poartă și persoana bolnavă. Testul, făcut în Japonia pentru a lămuri ce rol poate juca masca în oprirea Sars-CoV-2, a indicat că oamenii sănătoși care poartă mască din pânză beneficiază de o protecție de doar 17%.

Rata crește la 50% în cazul măștilor chirurgicale și la 80% când sunt folosite cele cu filtru de protecție.

Însă atunci când masca este purtată de persoana infectatăi, reducerea contagiunii este de 70% pentru măștile din pânză și cele chirurgicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here