VIDEO | Fraudă la Sectorul 1? „Am avut un șoc”. Femeia care l-a prins pe cărăușul de procese verbale povestește cum s-a ținut de el și a ajuns la alte documente suspecte

Foto: INQUAM/George Călin

Suspiciunile grave de fraudare a alegerilor pentru Primăria Sectorului 1 sunt cercetate de Poliție, după ce autoritățile au fost sesizate că un bărbat a ieșit din clădirea care adăpostește un birou electoral având asupra lui procese verbale originale.

Luni după-amiază, pe internet au început să apară și imaginile filmate cu telefonul de la fața locului. „Iată cum a folosit fostul primar al Sectorului 1 o instituție a primăriei și cum a încercat să modifice procesele verbale cu ajutorul angajaților de la Direcția de Salubrizare. Să fie foarte clar: Tudorache și toți cei care au participat la această tentativă o să răspundă în fața Justiției”, scria candidata PNL-USR PLUS, Clotilde Armand.

Dar cum a izbucnit această poveste nebuloasă care, pe fondul unor suspiciuni preexistente că votul ar putea fi fraudat în fiefuri ale PSD, are potențialul de a depăși granițele Sectorului 1?

Personajul-cheie, fără de care lucrurile poate că nu ar fi luat turnura cunoscută, este Cristina Grigorescu, candidat PNL la Consiliul Local de la Sectorul 1. Aceasta a declarat, pentru Universul.net, că ea însăși a avut un șoc în momentul în care și-a dat seama că bărbatul cu care s-a intersectat ava asupra lui procese verbale originale, în condițiile în care procedurile din secție nu fuseseră încheiate.

Femeia susține că venise la biroul electoral respectiv pentru a lua pulsul, în condițiile în care se formase impresia că lucrurile se mișcă prea încet acolo. În plus, vroia să vadă dacă reprezentanta partidului avea nevoie de ceva (O apă, un suc, ceva de mâncare).

Potrivit Cristinei Grigorescu, toate aceste discuții nu au durat foarte mult, motiv pentru care totul a început… la plecare. „Când să plecăm de acolo, am văzut un grup de indivizi tineri. Am avut însă un șoc atunci când am observat că unul dintre ei ducea un teanc de procese verbale. Când m-am apropiat, am înțeles și că e vorba de documente originale, nu copii”.

Iar după șocul de moment, au urmat prezentările. Un proces care a decurs greoi, explică Cristina Grigorescu, potrivit căreia „a durat cam 15 minute să smulgem două cuvinte de la el”. La început, bărbatul a spus doar că e candidat PSD, iar procesele i le dăduse cineva din clădire (fără nume, prenume, funcție). Apoi, a arătat o legitimație pe are scria consilier (din nou, fără nume, prenume). „Și s-a întors”, afirmă consiliera PNL, consultată de Universul.net. „Am încercat să îmi păstrez calmul, pentru că nu știi ce reacții au oamenii în situații din astea și am mers după dumnealui”.

De aici, filmul, pe repede înainte, a fost următorul: Femeia susține că de alergat, nu a alergat după el, ci l-a însoțit la pas. Au ajuns amândoi la lift, în lift el a apăsat pe butonul pentru etajul 1, a ieșit la etajul 1, și-a dat seama că nu e cazul să o plimbe pe deconspiratoarea lui pe acolo, a revenit în lift, a apăsat butonul 2 și a ajuns la etajul 2.

În tot acest timp, bărbatul a negat tot timpul că teancul uriaș cu procese verbale ar fi provenit din biroul electoral… în ciuda evidenței (semnăturile le trădau ca fiind originale, nu copii) .

Despre cum se fură pentru Tudorache la sectorul 1

Publicată de Vis3z pe Luni, 28 septembrie 2020

La etajul 1 era biroul electoral, iar Cristina Grigorescu a rămas cu impresia că omul avea obiceiul creat de a ajunge la acel etaj. La etajul doi, spune consiliera liberală, „am găsit opt persoane, procese vernale originale, procese verbale necompletate”. A fost chemată poliția, iar ulterior sala respectivă a fost sigilată, iar unii au dat deja declarații.

Consliera locală Cristina Grigorescu a dat declarație de martor la Secția 4.

Clotilde Armand: „Am putut intra în direcția de salubrizare și am găsit și procese verbale pe jumătate completate, elemente care arătau clar că era sediu de campanie”

Luni seară, la Digi24, Clotilde Armand, a povestit și ea episodul cu procesele verbale de la respectivul birou electoral din Sectorul 1.

  • „Colegii mei au stat aici de pază. Suntem foarte atenți la ce se întâmplă, la voturile adunate aici. Colegii care stăteau de pază – nu aveau dreptul să între în biroul electoral de sector, chiar dacă sunt candidați – au surprins un om care ieșea din Biroul Electoral de sector cu procesele-verbale care consemnează rezultatul numărării voturilor. Un teanc de procese verbale care au fost aduse și am putut intra pentru că Jandarmeria a fost sesizată, au fost aduse la Primăria Sectrorului 1. În aceeași clădire avem și Biroul Electoral de sector, și direcția de salubrizare a Primăriei Sectrului 1. Am putut intra în direcția de salubrizare și am găsit și procese verbale pe jumătate completate, elemente care arătau clar că era sediu de campanie, că erau urmărite voturile pentru fiecare candidat, pungi cu mită electorală”.
  • „Sunt două probleme. Faptul că un spațiu public e folosit în interes de partid. Erau semne că era folosit că sediu de campanie al PSD. Și e o problema foarte mare cu aceste procese verbale, și cu cele aproape goale, și cele completate, ștampilate, originale, nu știm dacă sunt procese verbale care aparțin de BES și atunci de ce au ieșit de la BES, sau dacă sunt procese verbale care aparțin de PSD, adică exemplarul lor, și atunci de ce au ieșit de la BES că să se ducă la primărie?”.
  • „Au venit poliția, jandarmeria, au făcut anchetele lor. Noi monitorizăm pentru că suntem foarte atenți la fraude. E clar că matematică e de partea noastră, procesele verbale semnate și de reprezentanții USR-PLUS și PNL spun clar că am câștigat. Vrem să fim siguri că totul se va desfășura în condiții normale și că matematică se va regăsi până la capăt”.
Iată cum a folosit fostul primar al Sectorului 1 o instituție a primăriei și cum a încercat să modifice procesele verbale

Iată cum a folosit fostul primar al Sectorului 1 o instituție a primăriei și cum a încercat să modifice procesele verbale cu ajutorul angajaților de la Direcția de Salubrizare. Să fie foarte clar: Tudorache și toți cei care au participat la această tentativă o să răspundă în fața Justiției. #VăVedem

Publicată de Clotilde Armand pe Luni, 28 septembrie 2020

De altfel, acuzațiile de fraudă în direcția PSD au curs în cursul zilei de luni, dinspre USR PLUS, și când a venit vorba de folosirea QR codurilor sau modul în care au fost introduse datele din secțiile de votare la Biroul Electoral Central.

”Merită? Tudorache crede că dacă i-a mers acum patru ani îi merge și acum. Doar că acum suntem bine organizați, mulți și am învățat lecția. Angajații primăriei numărau voturile și aduceau buletine goale, cât să iasă. Suntem cu jandarmii peste ei, poliția a sigilat sălile. E incredibil. America latină în cel mai bogat UAT din România. Mafia imobiliară joacă ultima șansă. Dilema reală e dacă angajații primăriei vor să facă pușcărie pentru Tudorache. Băi, ați fost prinși, gata. Nu merită!”, a scris europarlamentarul Cristian Ghinea, pe Facebook.

Cele 200 de voturi cu care a ieșit Tudorache luni dimineață

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, susţine că pe numărătoarea paralelă a PSD are mai multe voturi decât Clotilde Armand (USR).

Breaking news! După terminarea numărătorii paralele, am în plus 200 de voturi față de Clotilde Armand! Așteptăm rezultatele oficiale de la BEC!”, a scris Tudorache pe Facebook.

Dacă informaţiile din numărătoarea paralelă a PSD se confirmă, ar fi o spectaculoasă răsturnare de situaţie care ar infirma şi datele din exit-poll. În Sectorul 1, operatorii din teren pentru exit-poll-ul CURS-Avangarde s-au confruntat cu un val de refuzuri de a răspunde la întrebări la ieșirea de la urne. În 2016, Clotilde Armand era dată învingătoare duminică seara, dar luni dimineaţa datele oficiale l-au dat pe Tudorache primar al Sectorului 1.

La scurtă vreme, liderul USR Bucureşti, Claudiu Năsui, a precizat, cu privire la zvonul lansat de candidatul PSD la Primăria Sectorului 1, că sunt peste 1.000 de voturi diferenţă pe care le are Clotilde Armand în faţa lui Daniel Tudorache.

4 COMENTARII

  1. Unul din primele lucruri pe care trebuie sa le faca alianta PNL+USR Plus este sa limpezeasca situatia in genul asta de cazuri si daca se dovedeste furtul electoral atunci trebuie ca sanctiunile sa fie exemplare pentru ca tentatia ca asa ceva sa se mai intample sa fie descurajata de aceste sanctiuni aspre.

  2. E nevoie de renumararea voturilor la sectorul 5,unde inculpatul piedone si al sau bun prieten pesedist,hotul daniel florea au pus la cale fraudarea alegerilor la sector ,deoarece diferenta intre piedone si candidatul liberal Cristian Bacanu este foarte mica si au gasit o gramada de voturi lipsa in multe sectii!

  3. Si ca sa nu bata la ochi intelegerea intre cei doi hoti,florica l-a lasat pe piedone sa ajunga primar,el acceptand locul 2,ca sa fie vice,nu?Asa,ramaneau stapani pe banii cetatenilor linistiti,imparteau ciolanul ..asa visa danut cel putin ,pana cand piedone era saltat de politie cu catuse dupa sentinta definitiva,iar danut ramanea interimar ca primar!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here