Iohannis a semnat decretul de desemnare a lui Florin Cîţu ca premier. Cîţu: „Voi face tot ce-i posibil pentru o guvernare stabilă şi de lungă durată”

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi seară, decretul pentru desemnarea lui Florin Cîţu în funcţia de prim-ministru.

Cîţu urmează să prezinte lista miniştrilor, după ce partidele vor definitiva propunerile, şi Programul de guvernare.

Florin Cîţu a afirmat că vine cu o echipă de profesionişti, că fiecare ministru va avea obiective, care vor fi monitorizate semestrial, asigurându-l pe preşedinte de un parteneriat transparent şi onest, transmite News.ro.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marţi, 22 decembrie a.c., decretul prin care îl desemnează pe domnul Florin-Vasile Cîţu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată”, a transmis, marţi seară, Administraţia Prezidenţială.

„Garantez că voi face tot ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă şi de lungă durată”

”Mulţumesc, domnule preşedinte! Mulţumesc pentru încredere, mulţumesc coaliţiei de centru-dreapta pentru încredere! Vreau să îi asigur pe români că îmi dau seama şi ştiu perioada dificilă prin care trece România şi vreau să le garantez că voi face tot ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă şi de lungă durată. În acelaşi timp, domnule preşedinte, aş vrea să fac o declaraţie fermă astăzi aici. România trece, în această perioadă, printr-o criză dublă, una de sănătate şi una economică. Este rolul acestei guvernări să treacă cât mai rapid România prin criza de sănătate, cu cât mai puţine costuri pentru români, şi să reaşezăm economia pe picioarele ei, sănătoasă. Vin în faţa dumneavoastră cu o echipă de profesionişti. În acelaşi timp, fiecare minister şi fiecare ministru va avea obiective clare din partea Prim-ministrului, care vor fi monitorizate trimestrial. Mă voi asigura că aceste obiective vor fi duse la îndeplinire. Şi nu în ultimul rând, domnule preşedinte, vă asigur de un parteneriat transparent şi onest, pentru că împreună avem acelaşi obiectiv, dezvoltarea României”, a declarat Cîţu.

„Vă asigur, domnule preşedinte, de un parteneriat transparent şi onest ”

”Am avut astăzi o nouă rundă de consultări cu formaţiunile reprezentate în noul Parlament al României. Săptămâna trecută, după prima rundă de consultări, am spus că este nevoie de încă câteva zile pentru ca lucrurile să se cristalizeze şi s-au cristalizat. Între timp, o coaliţie formată din PNL, USR-PLUS şi UDMR a fost formalizată şi a dovedit deja majoritatea în Parlamentul României, şi astăzi, cu ocazia consultărilor, liderii formaţiunilor care formează coaliţia de centru-dreapta s-au prezentat împreună şi au propus un candidat pentru poziţia de Prim-ministru. Aşadar, luând în considerare toate acestea, am decis să-l desemnez pe domnul Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru”, a declarat şeful statului în prezenţa premierului desemnat.

Context

Preşedintele Klaus Iohannis a felicitat, marţi, la consultările cu partidele şi formaţiunile parlamentare, în vederea desemnării unui prim-ministru, liderii PNL-USR PLUS-UDMR, pentru formalizarea coaliţiei şi pentru viteza demersurilor din parlament. Preşedintele s-a întâlnit simultan cu liderii celor trei formaţiuni şi cu premierul propus Florin Cîţu.

Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. 

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Biografie

Desemnat pentru a doua oară pentru funcţia de prim ministru, liberalul Florin Cîţu s-a făcut remarcat drept un profesionist în domeniul finanţelor, cu studii în străinătate. Foarte discret în privinţa vieţii personale, Florin Cîţu a lucrat în ţară şi în străinătate, în mediul privat, înainte de a deveni senator din partea PNL, în 2016.

Florin Vasile Cîţu s-a născut la 1 aprilie 1972 în judeţul Vâlcea, unde şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa. CV-ul oficial al premierului desemnat – document postat pe portalul web al Ministerului Finanţelor Publice şi pe cel al Senatului României – începe, la capitolul „Educaţie şi formare”, cu anul 1992, în perioada în care actualul ministru al Finanţelor avea 20 de ani şi îşi începea studiile în Statele Unite ale Americii, la Grinnell College, Iowa, unde, după patru ani de studii, Florin Cîţu a obţinut o diplomă de licenţă în economie şi matematică. 

Educaţia lui Cîţu a continuat, după absolvirea Grinnell College, cu un masterat, între 1997 şi 1999, tot în Statele Unite ale Americii, la Iowa Sate University în domeniului politicii monetare aplicate, macroeconomie, econometrie, iar între anii 1999 şi 2002 premierul desemnat urmând un program doctoral completat, însă fără a susţine lucrarea de disertaţie, la aceeaşi universitate din Iowa unde a făcut şi studii de masterat. Conform CV-ului oficial, Florin Vasile Cîţu a obţinut, în anul 2003, o diplomă de studii de la Center for Financial Studies in Frankfurt, pe tema „Metode empirice pentru construirea  modelelor macroeconomice”.

Din CV-ul oficial al premierului desemnat lipseşte perioada liceului. Numele lui Cîţu apare însă ca absolvent al Colegiului Tehnic Energetic din Râmnicu Vâlcea (Fostul Liceu Energetic Râmnicu Vâlcea), la capitolul „elevi care au studiat în străinătate”, pe site-ul unităţii de învăţământ.

„FLORIN CITU – absolvent al Colegiului Grinnell, Iowa, S.U.A. A activat ca economist la Banca Natională a Australiei. În prezent este vicepresedinte ING-BANK, Bucuresti” este prezentarea, în mod evident neactualizată, a absolventului Cîţu. Conform site-ului web al liceului vâlcean, actualul ministru al Finanţelor este singurul absolvent al acelui liceu care a reuşit performanţa de a face studii în afara ţării, liceul se mai laudă cu cinci absolvenţi care au devenit profesori de engleză, trei care au devenit jurnalişti şi 17 foşti elevi care au promovat examenul Cambridge. Cariera profesională l-a purtat pe viitorul prim ministru în toate colţurile lumii. Florin Cîţu a început să lucreze ca economist la Banca Naţională a Noii Zeelande unde, în perioada ianuarie 2002 – octombrie 2003 s-a ocupat conform CV-ului, de analiza si dezvoltarea de modele aplicate în strânsă legătură cu responsabilităţile/deciziile de politică monetară. În această calitate, Florin Cîţu a participat, pentru şase luni, la Comitetul de Politică Monetară şi în grupul de decizie a ratei de politică monetară fiind secretar şi consilier în legătură cu mecanismul de transmitere a politicii monetare.În noiembrie 2003 Florin Cîţu a revenit în Europa unde s-a angajat ca economist la Banca Europeană de Investiţii (BEI), în Luxemburg. El s-a ocupat de pregătirea discursurilor preşedintelui şi vicepreşedinţilor instituţiei, conform datelor trecute în CV, dar şi de realizarea de „rapoarte şi analize empirice publicate săptămânal pentru board-ul BEI despre: rolul EURO ca valuta de rezerva internaţională, politica monetară şi preţul activelor, datoria sectorului privat, interpretarea rapoartelor FMI FSAP”.

Activitatea lui Cîţu la BEI s-a încheiat în decembrie 2004. Întreg anul 2005 Cîţu a lucrat în domeniul consultanţei pentru companii private din sistemul financiar-bancar, iar în ianuarie 2006 a devenit economist şef al ING Bank România. În ianuarie 2007 a avansat, în cadrul băncii, în funcţia de director al departamenului Pieţe Financiare, fiind responsabil cu rezultatele financiare pentru departamentele de arbitraj pe rata dobanzii si rata de schimb, responsabil cu administrarea lichidităţii băncii, responsabil cu rezultatele departamentelor de vânzare a produselor financiare către clienţii companii mari, mici si mijlocii, precum şi responsabil peste departamentul de cercetare.

În martie 2011, Florin Cîţu a fost concediat de ING, iar la acel momente declara, pentru Hotnews.ro, că decisese să acţioneze banca în judecată din acest motiv. Parcursul profesional al lui Florin Cîţu a continuat, începând cu aprilie 2011, în domeniul consultanţei şi analizei economice pentru companii cu capital privat şi instituţii publice pe probleme de administrarea riscului de curs valutar şi de dobândă, politică macroeconomică, produse financiar bancare, precizează CV-ul ministrului.

Din decembrie 2016 Florin Cîţu este senator, a fost vicepreşedinte şi apoi preşedinte al Comisiei de buget-finanţe din Senatul României,  precum şi liderul grupului senatorilor liberali.CV-ul lui Florin Cîţu postat pe site-urile Senatului şi Ministerului Finanţelor Publice omite unele aspecte surprinse într-un CV din 2011, redactat în limba engleză şi publicat în acel an de Hotnews.ro. în acel document se preciza că Florin Cîţu a fost lector la Iowa State University, a lucrat la compania americană Young&Rubicam.

Documentul din 2011 preciza că actualul ministru cunoaşte, la niveluri de înţelegere vorbire şi scriere, limbile engleză franceză şi italiană, din CV-ul actualizat fiind omisă limba italiană. Florin Cîţu are, de asemenea, mai multe articole publicate.În ceea ce priveşte viaţa personală, premierul desemnat este foarte discret la acest capitol. CV-ul din 2011 consemna că la acel moment era căsătorit. În cea mai recentă declaraţie de avere a ministrului, completată în 2020, nu apar venituri realizate de soţie.  

Florin Cîţu a mai fost desenat pentru funcţia de prim ministru în luna martie a acestui an, însă s-a retras, depunându-şi mandatul. La acel moment, el a fost acuzat de către adversarii politici că „a fugit din Parlament”.

Cîţu explica, în martie 2020, că desemnarea de către Klaus Iohannis l-a onorat, însă preciza că opinia sa e acea că preşedintele PNL trebuie să fie şi prim ministru, pentru ca partidul să aibă succes la alegeri. ”Un mesaj important pentru români. Astăzi am luat decizia să-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemnat Preşedintelui României. Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România. Sunt un om de partid şi înţeleg să fiu alături de partid şi de Preşedintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, Preşedintele partidului trebuie să fie şi Prim-Ministru”, a scris Cîţu pe Facebook, în 12 martie.

Florin Cîţu s-a făcut remarcat şi prin disputele verbale cu predecesorul său la Ministerul Finanţelor, social-democratul Eugen Orlando Teodorovici. În calitate de senator şi expert în economie şi finanţe, Cîţu a criticat frecvent decizii ale fostului ministru de Finanţe din guvernul PSD. În martie 2019, Eugen Teodorovici, la acel moment titular al portofoliului Finanţelor Publice, l-a insultat, la dezbaterea bugetului pe 2019 în Comisiile de buget-finanţe, pe Florin Cîţu, strigându-i: „Eşti frumos! Chiparosule! După ce că eşti urât, mai eşti şi prost”.PNL a cerut atunci demiterea lui Eugen Teodorovici, catalogând drept „atacuri suburbane, mizerabile, sub orice limită de bun simţ şi comportament civilizat” ieşirile acestuia şi acuzându-l pe Teodorovici de golănie şi obrăznicie”. 

Jumătate de an mai târziu, după ce guvernul PSD a căzut prin moţiune de cenzură. Eugen Teodorovici a fost extrem de critic la audierea din Parlament a lui Florin Cîţu, înainte ca acesta să primească portofoliul Finanţelor Publice. “Nu poţi să vorbeşti cinci minute liber? Ca ministru de Finanţe?”, i-a strigat Teodorovici lui Cîţu, imediat ce acesta a terminat de prezentat planul pentru minister. La a doua sa desemnare pentru funcţia de prim ministru, Florin Vasile Cîţu a mulţumit coaliţiei formate din PNL, USR-PLUS şi UDMR „pentru încrederea acordată”.   

”Împreună dezvoltăm România!” a scris Cîţu pe Facebook.Conform declaraţiei de avere completată în luna aprilie a acestui an, ministrul Florin Cîţu deţine jumătate dintr-un teren agricol de un hectar în comuna Goleşti din judeţul Vâlcea, jumătate dintr-un teren forestier de 75 de hectare  în localitatea Voineasa, judeţul Vâlcea. Ambele terenuri au fost donate de către părinţi lui Florin şi lui George Cîţu. Ministrul Finanţelor este de asemenea proprietar al unui apartament cumpărat în anul 2007, prin credit, în sectorul 2 din Bucureşti şi co-proprietar al unei case în comuna Goleşti. Cîţu are un cont curent de 350.000 de lei şi de recuperat o datorie de 30.600 de euro acordată în nume personal unei persoane fizice. Ministrul a declarat de asemenea o datorie de 303.000 de euro contractată în 2007 la ING Bank. Pentru anul 2019, Florin Cîţu a încasat venituri ca ministru şi parlamentar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here