Foto: Inquam Photos / George Calin

Şedinţa solemnă a Plenul Parlamentului în care preşedintele Klaus Iohannis, reales pentru un nou mandat de cinci ani, depune jurământul a avut loc la Palatul Parlamentului. În sală au fost prezenţi fostul preşedinte Emil Constantinescu, premierul Ludovic Orban, miniştri, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și reprezentanţi ai mai multor instituţii.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la ceremonia de depunere a jurământului pentru un nou mandat, că va fi preşedintele tuturor românilor. „Nu există mai multe Românii, ci o singură Românie care ne aparţine tuturor şi căreia îi aparţinem”, a spus el. Şeful statului a mai spus că, dincolo de progresele evidente, „bilanţul ultimilor 30 de ani nu este satisfăcător şi este dezamăgitor în raport cu potenţialul ţării”. Klaus Iohannis, reales pentru un nou mandat de cinci ani, a depus jurământul pentru al doilea mandat ca preşedinte într-o şedinţă solemnă a Plenului Parlamentului. În sală au fost prezenţi fostul preşedinte Emil Constantinescu, premierul Ludovic Orban, miniştri, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, reprezentanţi ai mai multor instituţii.

Sedinta solemna a Camerelor reunite ale Parlamentului la depunerea juramantului pentru al doilea mandat de al Presedintelui Klaus Iohannis, in Bucuresti, sambata, 21 decembrie 2019. Inquam Photos / George Calin

Klaus Iohannis a ajuns la Parlament, fiind întâmpinat de preşedinţii celor două Camere, Marcel Ciolacu şi Teodor Meleşcanu.

În sală au fost prezenţi fostul preşedinte Emil Constantinescu , dar şi premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, miniştrii, judecătorii CCR, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, dar şi reprezentanţi ai cultelor religioase.

Ceremonia a început cu intonarea imnului naţional.

Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu, a citit hotărârea prin care a fost validată alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte. 

Klaus Iohannis a depus jurământul:
Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Președintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a prezentat Hotărârea privind validarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din 10 și 24 noiembrie. ”Vă urăm succes în îndeplinirea mandatului dvs”, i-a transmis Dorneanu.

Principalele declarații ale președintelui, după depunerea jurământului:

 • Domnilor președinți, domnule prim-ministru, dragi români, preiau astăzi cu multă emoție al doilea mandat de președinte al României. Profund onorat, privesc cu multă recunoștință și speranță viitorul României
 • Am rostit astăzi în fața reprezentanților aleși un jurământ solemn, îmi voi dedica toată priceperea pentru progresul națiunii.
 • Vă asigur că voi fi președintele tuturor românilor, atât al celor care m-au votat, cât și al celor care au avut altă opțiune
 • Nu există două sau mai multe Românii, există o singură Românie care ne aparține tuturor
 • Doar împreună vom reuși. Nu a existat niciun oiectiv de anvergură națională care să fi fost realizat fără solidaritate
 • Se împlinesc trei decenii de la Revoluția care a redat României destinul democratic, însă bilanțul este dezamăgitor în raport cu potențialul țării
 • Trebuie să depășim marasmul tranziției, prea multe generații au fost de sacrificiu
 • Obiectivul meu este o Românie normală
 • Ce trebuie să facem? Principiul de la care va trebui să plecăm este acela că statul se află în slujba cetățeanului pe care îl servește
 • Este imperativă refacerea încrederii cetățenilor în instituții, dar acest lucru nu se poate face fără o reevaluare, toate instituțiile trebuie să treacă printr-un proces de modernizare
 • O justiție independentă este o condiție a unei democrații funcționale, o garanție pentru drepturile fundamentale
 • Voi continua să sprijin lupta anticorupție.
 • Legislația va trebui să fie simplificată pentru a elimina riscul ca România să devină un stat blocat într-un hățiș democratic
 • O legislație simplificată, eliminată de orice formă nocivă de populism.
 • Voi continua să sprijin obiectivele de politică externă, parteneriatul strategic cu SUA și UE. Sunt convins că în următorii cinic ani țara noastră își va crește profilul a nivel european și internațional.
 • Există astăzi premisele ca președintele, parlamentul și guvernul să lucree la atingerea acelorași obietice de țară. Este o șansă mare, suntem datori să nu o irosim.
 • Noi suntem cei care au primit cea mai de preț moștenire plătită cu sângele strămoșilor noștri
 • Îmi asum să condus această luptă de reconstrucție
 • Dragi români de pretutindeni, și nouă ne este dor de voi și vă așteptăm cu drag acasă. În inimile noastre visăm cu toții la aceeași Românie, o țară prosperă. Devotamentul vostru este de neprețuit.

La eveniment au mai fost invitaţi şefii unor instituţii, între care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul General, Consiliul Superior al Magistraturii, Avocatul Poporului, şefii SPP, STS, SRI şi SIE, dar şi guvernatorul BNR, MUgur Isărescu. 

La ceremonie au fost prezenți și şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti. 

Curtea Constituţională a României a validat, în 28 noiembrie, rezultatul alegerilor prezidenţiale, într-o şedinţă solemnă.

Potrivit articolului 82 din Constituţie, candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.

Klaus Iohannis a fost votat de 6.509.135 de alegători, reprezentând 66,09% dintre cei care s-au prezentat la urne. 

Numărut total al alegătorilor care au votat în al doiea tur de scrutin a fost 10.031.762, reprezentâmd o prezenţă de 54,86%.

Surse: News.ro, Hotnews

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here