Marți a izbucnit un scandal la un hipermarket din sectorul 5, după ce mai multe persoane au refuzat să le fie luată temperatura la intrarea în magazin. Incidentul a fost filmat, iar imaginile, care arătau cum mai mulți polițiști se chinuie să imobilizeze două persoane mai în vârstă, s-a viralizat rapid.

În mare parte, oamenii au luat apărarea celor reținuți de poliție, doar că filmul care a fost postat online era tăiat exact cât să arate ”brutalitatea nejustificată a poliției,” informează Digi 24.

Mesajul așa-zisului material publicat pe Facebook și pe YouTube este că termoscanarea ar fi ilegală și ar fi o încălcare a drepturilor omului. Numai că tensiunea nu a fost de la început, iar filmarea a surprins și încercările polițiștilor de a se înțelege cu protagoniștii cu vorba bună.

Filmarea surprinde și momentele anterioare intervenției polițiștilor. În înregistrarea video se aude cum o persoană susține că prin termoscanare ar fi accesate date personale. Cei trei mai susțin că termoscanarea e ilegală și că o persoană fără pregătire medicală nu are niciun drept să măsoare temperatura clienților hipermarketului.

Se vede cum un singur polițist intervine, la început, și încearcă să explice de ce a fost instituită regula măsurării temperaturii. Persoanele care se opun sunt foarte vocale, țipă la polițiști și le cer să se legitimeze. Abia apoi apar momentele tensionate în care persoanele recalcitrante sunt imobilizate și duse la secție.

Materialul a apărut pe rețelele sociale în condițiile în care chiar ieri, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, vorbea de campanii de informații false pe rețelele sociale, inclusiv în ceea ce privește măsurarea temperaturii.

Toate instituţiile statului sunt preocupate de acest lucru, la toate nivelurile. Toate serviciile noastre de comunicare, la nivelul IGSU, la nivelul DSU, la nivelul Grupului de Comunicare Strategică, încercăm să combatem, avem şi grupuri de voluntari care încearcă să combată ideile false care sunt răspândite, chiar extrem de agresiv, în reţelele de socializare. Pe lângă asta, vine, bineînţeles, partea de securitate cibernetică.

Binenţeles, mai poţi să vezi dacă sunt atacuri concertate, te duci şi explici la operatorul, la responsabilul reţelei de socializare, sunt discuţii cu toate reţelele de socializare, pentru că, dacă vezi că de undeva vine o dezinformare consistentă tot timpul, ei au metode prin care să verifice acest lucru şi să vadă de unde vine”, a mai spus Arafat.

El a adăugat că termometrul digital nu înregistrează date personale, „nu implantează cipuri”, „nu face poze„ şi „nu ia CNP-ul, numele şi adresa persoanei”, ci afişează doar temperatura şi poate fi utilizat de personal nemedical instruit.

El a adăugat că acest subiect de dezinformare vizează tentativa de a convinge oamenii să nu respecte regulile în perioada de relaxare.

Să nu poarte mască, am început să avem oameni care spun că tot ce s-a întâmplat până acum e o conspiraţie şi să dăm drumul la totul, deodată. Dacă nu se respectă regulile, este posibil să ajungem într-o situaţie mult mai gravă decât cea prin care am trecut”, a spus Raed Arafat.

Raspuns Kaufland

Raspuns KauflandFoto: Facebook

Reprezentanții hipermarketului susțin că totul a fost o înscenare, că cele două persoane aveau lavaliere și erau însoțite de un cameraman profesionist.

Pe imagini se poate observa că atât agenții de pază cât și polițiștii nu poartă masca de protecție sau o poarta incorect.

Filmul postat de Digi 24 prezintă versiunea celor doi protagoniști, așa cum a fost ea distribuită pe rețelele sociale.

La un centru comercial din Sectorul 5 a avut loc un scandal, Poliția Capitalei spunând că agenții au fost nevoiți să intervină pentru că trei persoane refuzau violent să le fie luată temperatura prin scanare.

Potrivit sursei citate, marți, prin apel 112 a fost sesizat un scandal în derulare, într-un centru comercial din sectorul 5. La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Secției 24 Poliție, care au identificat trei persoane, doi bărbați și o femeie, care se manifestau violent, pe motiv că nu li s-ar fi permis accesul în magazin, deoarece au refuzat termoscanarea.

La momentul în care polițiștii le-au solicitat să se legitimeze, persoanele au refuzat, au devenit recalcitrante și au manifestat un comportament agresiv, fapt pentru care au fost imobilizate și conduse la sediul subunității de poliție.
Persoanele au fost sancționate contravențional, conform prevederilor Legii nr. 61/1991, pentru refuz de legitimare, provocare de scandal și împiedicarea intervenției polițiștilor în îndeplinirea obligațiilor de serviciu. Fiecare a primit amendă de 2000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here