VIDEO | Racheta „aproape invizibilă” cu care România își va apăra coasta Mării Negre

România va avea în următorii ani un sistem de rachete avansat cu care să-și apere zona de coastă de nave inamice, o capabilitate ce în prezent în mod realist nu există și care ar putea modifica simțitor echilibrul de forțe în Marea Neagră. Pentru acest „sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” România a semnat deja un contract guvern-la-guvern cu Statele Unite și va plăti circa 300 de milioane de dolari, pentru un sistem cu o rachetă catalogată „de generația a cincea”, o rachetă „stealth” care ar putea pune mari probleme unor potențiali adversari.

Într-un interviu acordat HotNews.ro, Mike Elisson, Director în cadrul Raytheon Missiles & Defense și responsabil pe Europa de Est, a vorbit despre sistemul pe care România îl va primi și a dat câteva detalii despre configurația și capabilitățile rachetei care va asigura apărarea litoralului românesc.

„Racheta de apărare anti-navă Naval Strike Missile este o rachetă cu rază lungă de acțiune și precizie excelentă, ce are capacitatea de a găsi și distruge nave inamice aflate la distanțe mai mari de 100 mile nautice, adică aproximativ 185 km”, a spus Ellison.

Potrivit acestuia, racheta NSM evită detectarea de către radarele sau sistemele de apărare inamice pentru că poate zbura la altitudini foarte joase, la nivelul mării, și poate realiza manevre evazive.

„Naval Strike Missile e o rachetă de croazieră anti-navă de ultimă generație, cu o abilitate inegalabilă de a lovi ținte maritime. Vorbim despre o rachetă foarte manevrabilă, cu un design care o face aproape invizibilă, capabilă să zboare foarte aproape de suprafața mării și să acționeze la distanțe de peste 100 mile nautice. În plus, NSM a fost construită și testată pentru a putea să opereze în condiții meteorologice din cele mai diverse, inclusiv în cele întâlnite în apele arctice din jurul Norvegiei”, a declarat Ellison.

„Un mare avantaj al acestei rachete, însă, este faptul că NSM este potrivită și pentru misiuni terestre deoarece se poate adapta terenului, urcând și coborând odată cu acesta. În 2018, ca parte a unui exercițiu militar multi-națiune, racheta a fost testată cu succes într-o configurație ce includea un lansator mobil amplasat pe uscat. Datorită acestui fapt, Naval Strike Missile este extrem de potrivită pentru apărarea de coastă, atât peste mare, cât și pe uscat”, a spus oficialul Raytheon.

Interviul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here