VIDEO | România ar putea avea încă un „ciot” de autostradă gata în acest an: 4,5 km autostradă și 4,7 km drum expres

Foto: Inquam Photos/Alex Nicodim

Cătălin Drulă anunță că o bucată din autostrada A3 Transilvania ar urma să fie inaugurată anul acesta, deși teoretic termenul contractual este abia începutul anului viitor. Ministrul Transporturilor a vizitat de curând șantierul unde lucrează constructorul austriac. ”Ciotul” de A3, de la Târgu Mureș la Ungheni (Aeroport), nu are decât puțin peste 9 km, adică 4,5 km de autostradă și 4,7 km de drum de legătură cu patru benzi – însă vine în continuarea a 33 de kilometri de autostradă deja dați în trafic și ar permite șoferilor să intre pe autostradă mult mai aproape de Târgu Mureș, scrie Hotnews.ro.

O nouă filmare din dronă ilustrează situația pe șantier. Pe multe porțiuni a fost așezat stratul de asfalt, iar constructorul se concentrează în continuare pe finalizarea structurilor și a nodului rutier cu DJ151D.
Într-o vizită pe șantier în urmă cu trei săptămâni, ministrul Transporturilor Cătălin Drulă își lua angajamentul de a inaugura tronsonul în acest an.
Îl inaugurăm în acest an, înainte de termen. Este vorba de cei 10 km dintre aeroport și oraș, dintre care jumătate sunt la profil de autostradă, iar restul, la profil de drum expres”, spunea Drulă.

A3 Târgu Mureș – Ungheni (Aeroport)

Lungime: 4,5 km autostradă + 4,7km drum de legătură
Constructor: Strabag
Valoare: 192 mil. lei
Contract semnat: 29 mai 2020 (ordin de începere lucrări – iulie 2020)
Termen de execuție: 18 luni (contractual – ianuarie-februarie 2022)

Finalizare probabilă: Q4 2021
Stadiu fizic oficial (iulie- cf CNAIR): 57,4%

Detalii despre proiect: 3 poduri și pasaje pe drumuri de legătură, 6 poduri și pasaje pe autostradă, 2 noduri rutiere pentru conectarea autostrăzii la rețeaua de drum existentăA3 Târgu Mureș – Ungheni – un lot cu probleme: de la un contract reziliat la o licitație care s-a întins nepermis de mult

Inițial scos în 2014, contractat în februarie 2015 cu Asocierea LEMACONS & VEGA 93 & ARCADA pe 179 milioane de lei. Din cauza bâlbâielilor financiare ale Companiei de Drumuri de atunci – autostrada fiind contractată pe fonduri europene, dar exact în momentul trecerii de la un exercițiu financiar la altul – lucrările n-au început, au tărăgănat un an.

Rezultatul? În aprilie 2016 constructorul a cerut rezilierea contractului pentru că nu s-a dat ordinul de începere în termen de 12 luni.

Tronsonul a fost scos la licitație jumătate de an mai târziu, în octombrie 2016, dar procedura s-a dovedit a fi o înșiruire de amânări și tergiversări, inclusiv o bătălie adevărată în instanțe.

Depunerea ofertelor a fost amânată de mai multe ori până abia în martie 2017, după care evaluarea ofertelor a fost tărăgănată nepermis de mult. Atribuirea lucrărilor către Strabag pentru circa 192 milioane de lei a venit inițial în noiembrie 2017, după care au urmat contestațiile și decizii diferite date în instanță care au întors de două ori rezultatul procedurii.

În noiembrie 2018, Compania de Drumuri reevalua ofertele la decizia instanței și dădea câștigător asocierea Itinera Spa – Retter Projectmanagement SRL cu o ofertă mai mare, circa 209 milioane de lei. Contestațiile au continuat și, după un an decizia a fost întoarsă – CNAIR fiind obligată să reevalueze ofertele.
Atât de mult timp a trecut însă de la lansarea licitației, încât ofertele depuse inițial de constructori și-au pierdut valabilitatea. Asocierea Itinera a decis să nu mai conteste și să-și retragă oferta. Astfel, Strabag a rămas singura firma care în final a semnat contractul pe 29 mai 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here