VIDEO | Sute de oameni au participat la slujba de înmormântare a ÎPS Pimen de la Mănăstirea Sihăstria Putnei

Sute de credincioși au participat vineri la slujba de înmormântare a ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Ceremonia, la care a participat și prințul Nicolae al României, a fost oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, locțiitor de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și PS Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți, scrie Monitorul de Suceava.

La slujbă au participat autorități județene și locale, preoți, călugări și sute de credincioși, care au stat distanțați în curtea mănăstirii. Slujba înmormântării a fost precedată de slujirea Sfintei Liturghii.

ÎPS Pimen a fost înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei. De-a lungul drumului spre locul de veci, mii de oameni, purtând flori și steaguri, au ieșit pe marginea șoselei pentru a-și lua rămas bun.

Mitropolitul Teofan a spus că ÎPS Pimen a fost iubit de Dumnezeu pentru că s-a străduit în toate să urmeze calea cea strâmtă, să poarte crucea, să fie răstignit pe ea, să ajute pe alţii în drumul răstignirii pe Golgota vieţii.

A fost iubit de Dumnezeu, pentru că s-a străduit să asculte glasul Său, să înţeleagă mesajul Dumnezeiesc şi să împlinească porunca cea cerească (…) Din Grădina Getsimani, unde a zăbovit aproape întreaga viaţă în sens duhovnicesc, a urcat adesea pe Tabor şi a avut drept răsplată şi clipe de lumină, de bucurie şi de înviere. Vlădica Pimen a avut parte de o viaţă tumultos de bogată, o viaţă suprinzătoare prin complexitatea ei, uimitoare în coorodonatele ei esenţiale„, a spus mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, potrivit Agerpres.

ÎPS Pimen a fost adus de la Suceava la București cu un elicopter SMURD, în data de 20 aprilie. Era în stare gravă, infectat cu noul coronavirus, fiind internat la Institutul „Matei Balș”.

ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a fost intubat în seara zilei de 1 mai, după ce starea sa s-a agravat și a suferit complicaţii pulmonare.

Potivit Mediafax, medicii l-au tratat pe ÎPS Pimen cu diferite scheme de tratament, în care a fost şi Remdesivirul, un tratament care a dat rezultate foarte bune în cazul mai multor pacienţi din SUA. ÎPS Pimen ar fi primit şi mai multe doze de plasmă prelevată de la pacienţi vindecaţi de Covid 19.

Slujba de înmormântare a IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, precedată de Sfânta Liturghie – Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Slujba de înmormântare a IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, precedată de Sfânta Liturghie – Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Publicată de Doxologia pe Joi, 21 mai 2020

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here