Foto: INQUAM/Virgil Simionescu

Pentru prima dată în ultimul deceniu, FIDESZ partidul de guvernământ din Ungaria, formațiunea premierului Viktor Orban, a ajuns pentru prima oară pe locul secund în sondaje. Este devansat de o alianță a tuturor partidelor de opoziție parlamentare din această țară. Sondajul a fost realizat de institutul Republikon din Ungaria, citat de Reuters și site-ul de știri Telex.hu, informează Digi24.

Procentul lor cumulat a ajuns la 35%, în cel mai nou sondaj, în creștere de la 32%. Fidesz are 30%, potrivit aceleiași cercetări, pierzând trei puncte. Inclusiv institutul de sondare a opiniei publice Nezopont, considerat pro-Orban, indică creștere importantă a opoziției aliate (40%), chiar dacă în sondajul său Fidesz păstrează primul loc (42%).

Alegerile din 2022 ar putea fi cel mai important test electoral al formațiunii controlate de Orban, contextul fiind de două ori unul delicat: criza Covid și impactul său economic, respectiv unificarea opoziției, în scopul „detronării” lui Viktor Orban.

Potrivit Agerpres, alianţa cuprinde un spectru larg de partide, printre care Coaliţia Democratică (social-liberală), Partidul Socialist Ungar, formaţiunea ecologistă ‘Politica poate fi diferită’, partidul liberal Momentum şi Jobbik (de dreapta).

Partidele conveniseră deja în ultimele luni că vor prezenta în comun candidaţi pentru funcţii de vârf, precum şi în circumscripţiile cu un singur mandat de deputat.

Potrivit unui alt sondaj, efectuat săptămâna trecută de institutul Median, lista opoziţiei unite are şanse de reuşită, aflându-se în frunte, cu 41%, față de Fidesz creditat cu 39%.

Partidele din alianţă au declarat că scopul acesteia este „să creeze o Ungarie independentă, mândră, unde să fie plăcut de trăit”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here