Președintele SUA, Joe Biden și omologul său rus, Vladimir Putin au convenit miercuri la Geneva asupra întoarcerii ambasadorilor țărilor lor la posturi. În luna martie, Rusia a luat decizia de a-l rechema pe ambasadorul Anatoly Antonov, după ce Joe Biden l-a comparat pe Putin cu un „ucigaș”.

 • ”Se întorc la locul lor de muncă. Când exact, este o întrebare pur tehnică”, a declarat președintele rus în cadrul unei conferințe de presă după această întâlnire.
 • Putin a spus că criticul Kremlinului, Navalnîi, știa că el încalcă legea Rusiei și a încălcat legea. El a mai spus că Navalnău a fost ce a vrut când s-a întors în Rusia și știa că va fi reținut, dar a venit oricum.
 • Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că a fost de acord cu omologul său american Joe Biden să înceapă consultări privind securitatea cibernetică, afirmând că atacurile cibernetice asupra Rusiei vin din Statele Unite.
 • ”Cel mai mare număr de atacuri cibernetice din lume provin din spațiul american”.
 • Putin a mai spus că Rusia a furnizat informații exhaustive Statelor Unite cu privire la atacurile cibernetice.
 • Putin, după ce l-a întâlnit pe Biden pentru primul lor summit bilateral la Geneva, a declarat că nu a existat ostilitate la întâlnire și că ambele părți și-au arătat dorința de a se înțelege.
 • Moscova și Washington vor începe discuțiile cu privire la posibilele modificări ale tratatului privind controlul armelor START, adăugând că cele două țări sunt responsabile pentru stabilitatea strategică nucleară.
 • Putin a mai spus că este mulțumit de explicația președintelui SUA Joe Biden care l-a numit „ucigaș” la începutul acestui an și că cei doi au discutat despre drepturile omului la summitul de la Geneva.
Relațiile diplomatice dintre Moscova și Washington s-au deteriorat rapid de când Biden a preluat funcția în ianuarie, care acuză Rusia în special de atacuri cibernetice și de ingerința campania electorală Statele Unite.
În martie, Rusia a luat rara decizie de a-l rechemat pe ambasadorul Anatoly Antonov după ce Biden l-a comparat pe Putin cu un „ucigaș”.
Ambasadorul american în Rusia John Sullivan a plecat de la Moscova în urmă cu aproape două luni, după ce Rusia i-a sugerat să se întoarcă la Washington la consultări.
Între timp, Statele Unite au expulzat zece diplomați în aprilie într-un nou val de sancțiuni după atacurile cibernetice pentru care o acuză pe Moscova. Rusia a ripostat cu expulzări suplimentare și a interzis ambasadei SUA la Moscova să angajeze cetățeni străini, constrângând sever activitățile ambasadei.
În mai, Rusia a desemnat oficial Statele Unite ca stat „neprietenos”. Singura altă țară de pe această listă este Republica Cehă.

Sursa: Hotnews.ro

1 COMENTARIU

 1. quovadis 16 iunie 2021 at 11:59

  Un moment crucial pentru istoria umanitatii . Abia instalat in functie presedintele Biden reporneste motoarele democratiei . Intilnirile ,succesive ,cu aliatii din G7 cu toti sefii de stat ai tarilor NATO, inclusiv cu formatul de conducere a aliantei militare , cu conducerea integrala a Uniunii Europene si in final cu presedintele Putin , pare a fi un parcurs ,etapizat , ce propune omenirii (vezi toate declaratiile facute in timpul parcursului presedintelui Biden de toti actorii politici importanti ) o regrupare a tuturor fortelor democratice si care in urma deciziilor comune va propune si Rusiei o anume forma de intelegere . Un periplu politic ce ne conduce fara sa vrem spre o anume forma de intelegere , politica , militara si de reorganizare a lumii impreuna cu Rusia . O intelegere va fi fara indoiala parte a acestor nemaivazute intilniri . Formatul SUA -UE reseteaza tot ceea ce Rusia si China au incercat si cit pe aci sa si reuseasca (vezi actiunile administratiei Trump ce doreau punerea celor doua mari blocuri democratice ale lumii in conflict ) .Daca jocul politic se limita la a resesta doar relatia UE -SUA atunci nu avea nici un rost o intilnire cu PUTIN. Etapele parcurse de administratia SUA prin vocea presedintelui Biden ( remarcati usor consensul ) , etape ce contin un imens aparat ajutator , o multime de oameni sunt atasati doar intilnirii cu PUTIN,ne prezinta ,negresit ,aparitia unei forme de intelegeri .Atitea resurse, puse la un loc ,nu se fac doar pentru a exprima un simplu punct de vedere , deja stiut , de o parte sau alta . Pare a fi mai mult de atit . Vom afla curind in cursul zilei de azi .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here