Zapad-21 și axa Moscova-Belarus. De ce a recurs Rusia la cel mai mare exercițiu militar din ultimii 40 de ani

Sursa: Kremlin.ru

Manevrele Zapad-21 indică aprofundarea legăturilor dintre Rusia și Belarus, notează The Economist. Publicația britanică analizează semnificația faptului că manevrele de anul acesta sunt cele mai mari făcute de Moscova, în ultimele patru decenii.

<< Exercițiul militar Zapad („Vest”) din 1981 a fost cel mai mare și mai grandios exercițiu realizat vreodată de Uniunea Sovietică, mobilizând până la 150.000 de soldați din URSS și alianța sa de state-satelit, Pactul de la Varșovia. Nostalgicii Războiului Rece ar putea fi încântați să afle că exercițiul din acest an, care a început pe 10 septembrie, ar putea fi și mai mare. Zapad-21 ar putea implica până la 200.000 de soldați din Rusia, Belarus și alte câteva țări, dacă se dă credit Ministerului rus al Apărării, depășind chiar și cele mai mari exerciții ale NATO din ultima vreme. Aceasta reflectă atât înghețul legăturilor Rusiei cu Occidentul, cât și întărirea celor cu Belarus.

Dacă Zapad-21 va corespunde, în realitate, spectacolului din 1981, nu este pe deplin clar. În parte, acest lucru se datorează faptului că Rusia este prinsă între reducerea dimensiunii exercițiilor sale, din motive diplomatice și împodobirea lor, pentru a-și uimi dușmanii. Documentul de la Viena, o măsură de consolidare a încrederii convenită între Rusia și Occident în 1990, prevede că exercițiile cu peste 13.000 de soldați trebuie raportate și deschise observatorilor străini. În ultimii ani, Rusia a insistat pur și simplu că ceea ce pare a fi exerciții uriașe este de fapt o serie de mai multe exerciții distincte, mai mici, și astfel sunt scutite de respectivele prevederi.

Aceeași șicană este folosită și pentru Zapad-21. Belarus susține că va găzdui 12.800 de soldați, în mod convenabil în afara pragului. Rusia a spus că nu mai mult de 6.400 de cadre se vor antrena pe teritoriul Rusiei. În același timp, a repetat cifra de 200.000 de soldați. America a cerut Rusiei să explice „aparenta discrepanță”, notează un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. Adevăratul număr este probabil undeva la mijloc, deși mai aproape de capătul superior. „Liderii militari ruși speră probabil că mass-media occidentală va raporta cifre exagerate”, spune Michael Kofman, expert în forțele armate ruse la CNA, un grup de reflecție, „care ajută la validarea amplorii și a succesului exercițiului”. Deși, formal, exercițiul se desfășoară în perioada 10-16 septembrie, trupele și echipamentele au inundat zonele de antrenament de câteva luni, iar unele s-ar putea să rămână acolo și după aceea, așa cum s-a întâmplat după o mare masare de trupe în jurul Ucrainei, în primăvară.

Cu toate acestea, Occidentul nu este preocupat doar de dimensiunea Zapad-21. Exercițiul se întinde pe Rusia și Belarus, cu mii de trupe rusești în această din urmă țară. Și cum Zapad-81 a avut loc pe fondul unei crize politice în Polonia, cu proteste tot mai mari împotriva guvernului comunist de atunci, fundalul de astăzi este, de asemenea, unul turbulent. După ce a pierdut alegerile în august 2020, Alexander Lukașenko, dictatorul Belarusului, a reprimat violent protestele și s-a apropiat constant de Kremlin. La 9 septembrie, la Moscova, domnul Lukașenko l-a întâlnit pe Vladimir Putin, președintele Rusiei, pentru a șasea oară în ultimul an și s-a declarat pregătit pentru „o integrare militară, politică sau … economică mai strânsă”. Putin a menționat că împrumuturile ruse către Belarus, între septembrie și sfârșitul anului 2022, vor depăși 600 de milioane de dolari.

Zapad-21 reflectă această bonomie. Premisa sa este că agresorii occidentali – statele fictive Njaris (în cea mai mare parte Lituania), Pomoria și Republica Polară (ambele Polonia) – ațâță „trupe armate ilegale, organizații separatiste și teroriste internaționale” din Belarus și, în cele din urmă, o invadează. Rusia și Belarus lansează o îndrăzneață contraofensivă pentru eliberarea țării. Toate acestea reflectă temerile rusești de lungă durată cu privire la „revoluțiile colorate” susținute de Vest în teritoriile fostului sovietic; revolta din Belarus conferă jocurilor de război rezonanța contemporană.

Semnele timpurii ale exercițiului constau în faptul că trupele ruse vor fi mult mai la vest și, prin urmare, mai aproape de granița Belarusului cu Polonia, decât în ​​timpul exercițiilor Zapad din trecut, notează dl Kofman. Unele manevre vor avea loc în jurul Brestului, chiar la granița respectivă și la doar 200 de kilometri de Varșovia. Când a început exercițiul, Rusia a trimis și un sistem de apărare antiaeriană la Grodno, unde a înființat în primăvară un centru comun de apărare antiaeriană cu Belarus. Grodno este aproape de punctul în care se întâlnesc Belarus, Polonia și Lituania. Acest Zapad va fi, de asemenea, primul care va include forțele de rezervă din Belarus.

Toate acestea au făcut Polonia să fie agitată. Pe 6 septembrie, prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a explicat de ce guvernul a dorit să extindă starea de urgență declarată la frontiera țării cu Belarus, în săptămâna precedentă. Acesta a fost în mare parte un răspuns la creșterea fluxului de refugiați, încurajați de Belarus să pună presiuni asupra Poloniei și a altor țări vecine, dar manevrele care se apropiau au jucat și ele un rol, a sugerat dl Morawiecki.

Faptul că Zapad-21 ar trebui să provoace un astfel de răspuns poate fi pe placul Kremlinului. Deși cheltuielile militare ale Rusiei sunt diminuate de cele ale Americii și rămân cu mult în urmă față de cele ale Chinei, forțele sale armate au suferit o transformare dramatică în ultimii 15 ani. Au trecut de la un cadru post-sovietic zdrențuit și lipsit de resurse, care a dus la un rezultat slab într-un război împotriva Georgiei, în 2008, la o organizație mai slabă, mai agilă și mai letală, cu ani de experiență în luptă, în Ucraina și Siria. Obiectivul unor exerciții precum Zapad nu este doar acela de a rafina disponibilitatea Rusiei pentru un mare război și capacitatea sa de a-l duce alături de Belarus, ci și de a le arăta acest progres adversarilor potențiali. Zapad-21 va include nu doar ofensivele terestre, aeriene și navale tradiționale – până în nordul Arcticii -, ci și robotul de luptă la sol Uran-9 și cele mai mari exerciții de război electronic.

Exercițiul este o oportunitate și pentru diplomația militară, subliniind că Rusia poate că este paria în Occident, dar are prieteni în altă parte. Participă și câteva sute de soldați din Armenia, India, Kazahstan, Kârgâzstan, Mongolia, Pakistan și Sri Lanka, unele state împrumutând tancuri rusești. China nu participă, dar luna trecută a organizat un mare exercițiu cu Rusia, în regiunea sa de nord-vest, Ningxia.

Dintre toate, Belarusul i-a devenit cel mai apropiat prieten. Domnul Lukașenko obișnuia să fie precaut și să nu aibă o prezență rusă prea dominatoare în țara sa, dar a fost forțat să se bazeze pe ajutorul Rusiei pentru a înăbuși mișcarea democratică. În trecut, Belarusul s-a prezentat ca un protector ferm al flancului vestic al Rusiei. Acum, spune Anna Maria Dyner de la Institutul Polonez de Afaceri Internaționale, „avem o situație în care mai degrabă Rusia încearcă să apere Belarusul … accentul pus pe cine apără pe cine este diferit față de 2017”, anul ultimului Zapad care a avut loc.

Utilă cum i-a fost domnului Putin insecuritatea domnului Lukașenko, totuși aceasta ar putea deveni o problemă. Cu toate că este interesată de încordarea mușchilor, Rusa nu vrea să fie târâtă într-un conflict. „Pentru prima dată, există un risc real de incidente armate neintenționate la granița cu Belarusul”, avertizează Artiom Șraibman, de la Carnegie Moscow Center, un grup de reflecție, „nu pentru că ambele părți intenționează să o atace pe cealaltă, ci din cauza așteptărilor a provocărilor reciproce, ca și a tendințelor de a interpreta acțiunile celuilalt în cea mai ostilă lumină posibilă”. Domnul Lukașenko este atât de agitat și atât de supărat pe vecinii săi europeni, încât nu este greu să ne imaginăm o explozie accidentală. >>

Cum au ajuns ținte în mișcare universitățile și studenții din Rusia. The Economist: În bătălia cu Putin, „tinerii au un avantaj crucial”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here