Ziarul „Apple Daily” din Hong Kong a avut un tiraj de șase ori mai mare după ce conducerea publicației a fost arestată din motive politice

Locuitorii din Hong Kong au format cozi la chioșcurile de ziare vineri dimineață, înainte de răsăritul soarelui, pentru a cumpăra „Apple Daily”, la redacția căruia au descins 500 de polițiști cu o zi înainte și au arestat întreaga conducere sub acuzația de uneltire cu puteri străine, scrie The Guardian.

Apple Daily este considerat un simbol al libertății presei în Hong Kong, unde presiunile puse de China prin noua lege a securității naționale devin din ce în ce mai apăsate, potrivit Digi24.

Tirajul de vineri al ziarului a fost de 500.000 de exemplare, față de cel normal, de 80.000 de exemplare.

Oamenii cumpărau mai multe ziare odată, iar unii le lăsau la diverse magazine pentru a fi distribuite clienților. O femeie a cumpărat atâtea ziare câte au încăput într-o pungă de la IKEA. Vânzătorul de la un chioșc de ziare a spus că de obicei vinde zilnic 60 de exemplare din „Apple Daily”, însă vineri a vândut 1.800 înainte de răsărit.

Steven Chow, 45 de ani, a cumpărat trei exemplare din controversatul și popularul ziar tabloid, care a devenit simbolul mișcării pro-democrație din Hong Kong.

Nu există ziar perfect, dar este o voce unică în Hong Kong„, a spus el. „Poate să nu-ți placă, dar cred că trebuie să-i lași să aibă o voce și să supraviețuiască, este important lucrul ăsta„, a completat Chow.

Jurnaliști acuzați de uneltire

500 de polițiști au descins joi la sediul ziarului „Apple Daily” din Hong Kong, unde au arestat conducerea redacției, sub acuzația de uneltire cu puteri străine împotriva securității naționale. Jurnaliștii au fost controlați și împiedicați să se întoarcă la birou, computerele le-au fost examinate și confiscate, iar bunuri de peste două milioane de dolari ale companiei au fost puse sub sechestru.

Perchezițiile au continuat și la locuințele jurnaliștilor.

Poliția afirmă că descinderile au fost legate de încălcarea legii securității naționale – uneltire cu puteri străine -, din cauza a peste 30 de articole în care „Apple Daily” făcea apel la țări străine să sancționeze China și Hong Kong-ul.

Vineri, poliția a anunțat că doi dintre cei cinci arestați sunt acuzați de uneltire cu puteri străine, aceleași acuzații fiind formulate și în cazul a trei companii. „Apple Daily” a precizat că cei acuzați sunt redactorul-șef Ryan Law și și directorul general Cheung Kim-hung, care vor fi prezentați instanței sâmbătă.

Ceilalți trei rămân în arest pentru continunarea cercetărilor.

Angajații ziarului au respins acuzațiile aduse și au promis să continue munca lor. Pe prima pagină a ziarului de vineri au pus pozele celor cinci membri ai conducerii arestați cu o zi înainte, sub titlul: „Polițiștii de la siguranța națională au făcut percheziții la Apple, au arestat cinci oameni și au confiscat 44 de hard-discuri cu materiale de presă„.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here