„Zidul” de care se izbesc varianta Delta și narațiunea anti-vaccinistă. Studiu de caz

Sursa: Pixabay

Noile date la nivel de populație, analizate în Marea Britanie, sunt mai liniștitoare decât unele studii recente privind eficacitatea vaccinului, în contextul răspândirii variantei Delta a Sars-CoV-2, notează The Economist.

<< Fantele au apărut târziu în armura vaccinurilor covid-19. Cu varianta Delta acum dominantă și mulți oameni ajunși deja la șapte luni depărtare de injecția cu a doua doză de vaccin, estimările din lucrări academice recente privind protecția împotriva infectării au variat foarte mult, de la 39 la 88%.

Pe 9 septembrie Public Health England (PHE) a publicat un raport folosind o abordare diferită de aceea la care recurseseră aceste studii. În loc să monitorizeze participanții la proces sau persoanele selectate pe baza istoricului lor medical, studiul urmărește întreaga populație a Angliei, din 9 august până în 5 septembrie, reflectând aproape exclusiv infecțiile cu varianta Delta. Raportul măsoară ratele cazurilor noi de Covid-19, spitalizărilor și deceselor atât pentru persoanele vaccinate, cât și pentru cele nevaccinate, în același interval de vârstă, comparând grupurile care ar trebui să fie în mod similar vulnerabile la virus.

Rezultatul cel mai surprinzător a fost că la persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani, cazurile păreau a fi mai frecvente în rândul celor vaccinați decât în ​​al celor nevaccinați. Acest lucru poate rezulta parțial din utilizarea unei baze de date a serviciilor de sănătate care poate contoriza dublu persoanele care își schimbă adresa. Dacă PHE a supraestimat astfel numărul persoanelor vaccinate, concomitent ar fi subestimat beneficiul oferit de vaccinuri.

După ce PHE și-a publicat raportul, consultantul James Ward a reluat calculele folosind estimările privind populația făcute de Office for National Statistics, instituție care face recensământul Marii Britanii. Acest exercițiu a inversat tiparul: cazurile au devenit mai rare pentru cei care au fost blocați decât pentru persoanele vaccinate și nevaccinate sub cu vârsta sub 80 de ani, dar mai frecvente peste această vârstă.

Spre deosebire de cifrele neclare privind cazurile, datele care reflectă situația internărilor și deceselor au fost liniștitoare. În cadrul grupelor de vârstă, aceste rezultate au fost cu 67-90% mai puțin frecvente în rândul celor vaccinați decât al celor nevaccinați – un rezultat similar declinului de 90% constatat în datele din America, publicate pe 10 septembrie. PHE estimează că vaccinările au prevenit 112.000 de decese în Marea Britanie. Bilanțul oficial al țării, privind decesele cauzate de Covid este de 134.000.

Datele noastre oferă două motive pentru a spera că Marea Britanie ar putea evita o creștere de toamnă a formelor severe de Covid-19. Una dintre acestea este vaccnarea cu a treia doză, care începe luna aceasta. Decalajul în ratele de deces între cei vaccinați și cei nevaccinați a fost cel mai mic în rândul persoanelor cu vârsta peste 79 de ani. Sistemele imunitare slabe specifice acestui grup de vârstă s-ar putea afla la baza acestei situații. Dar o altă explicație potențială este legată de anticorpi, prima linie de apărare a organismului împotriva agenților patogeni cunoscuți.

Anticorpii scad cu timpul. Deoarece persoanele în vârstă au fost primele care au primit vaccinul, timpul mediu care a trecut de când la înțepătură este neobișnuit de lung, ceea ce înseamnă că nivelul lor de anticorpi poate fi acum destul de scăzut. Când tinerii vaccinați, dar cu puțini anticorpi rămași, sunt infectați, deseori scapă rapid de virus, făcând forme ușoare. În schimb, unii bătrâni au nevoie de un nivel ridicat de protecție din partea anticorpilor pentru a evita bolile severe. Iar injecțiile de rapel provoacă o creștere a anticorpilor. În Israel, internările în spital, în rândul persoanelor în vârstă care au primit rapelul, s-au redus brusc.

A doua tendință încurajatoare este că noul coronavirus nu mai este atât de nou. De asemenea, a fost studiată prevalența diferitelor tipuri de anticorpi în rândul donatorilor de sânge. În total 98% au avut anticorpi, care apar ca răspuns fie la virus, fie la vaccinuri. Mai mult, 18% au avut și anticorpi N, care apar doar după expunerea la virus. La persoanele cu vârste cuprinse între 17 și 29 de ani, grupul cel mai puțin vaccinat, această pondere a fost de 28%, ceea ce implică faptul că imunitatea naturală poate fi neobișnuit de frecventă în rândul celor nevaccinați.

Noile cazuri în Marea Britanie sunt aproape de vârful lor din ianuarie, dar injecțiile încă blochează formele cele mai grave ale bolii. Lucru care merită tratat cu un optimism prudent. >>

Goana nebună după aurul verde: Cum a explodat traficul cu avocado. Plantațiile din Africa de Sud au ajuns să fie păzite ca minele de aur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here