„Ziua Judecății” | Apelul lui Arnold Schwarzenegger la divorțul dintre republicani și Trump

Este timpul să punem capăt stratagemei „stupide, nebune și rele” a președintelui de a se agăța de putere, spune fostul guvernator al Californiei, într-un text de opinie semnat pentru The Economist, și publicat cu doar o zi înaintea tulburărilor de la Capitoliu.

„Statele Unite ale Americii au fost prima mea iubire. M-am îndrăgostit de această țară cu mult înainte de a avea norocul să locuiesc aici. Din momentul în care, în școala primară, am fost expus primelor mele imagini cu zgârie-nori, poduri uriașe, Cadillac-uri, plaje și Hollywood, am simțit că aparțin acestui loc.

Iar pe măsură ce am aflat mai multe despre fondarea Americii, despre viziunea părinților fondatori, despre acest ținut al oportunității, am căzut din ce în ce mai adânc sub vraja sa. Când am avut norocul să mă mut aici, acum mai bine de 50 de ani, eram obsedat.

Astăzi sunt profund preocupat de țara mea. Ca imigrant, ca american și ca republican, este datoria mea să vorbesc.

Am crescut în ruinele unei țări care a renunțat la democrație și a suportat consecințele. S-ar putea să credeți că sunt prea sensibil la acest lucru, dar când i-ai cunoscut consecințele, credeți-mă, îți faci griji.

Când m-am născut, în 1947, la doi ani după încheierea celui de-al doilea război mondial, Austria se afla în mijlocul unei foamete. Crescând, am fost înconjurat de bărbați distruși care își înecau în alcool vinovăția de a fi participat la cel mai malefic regim din istorie. Au făcut parte dintr-un sistem care a ucis 6 milioane de evrei plus alți cel puțin 5 milioane de oameni nevinovați, a torturat și a făcut experimente pe oameni și a început un război care a făcut 75 de milioane de morți. Nu toți erau antisemiți sau naziști. Mulți doar au mers pas cu pas pe drumul spre răul din ce în ce mai mare, deoarece era calea cea mai ușoară.

Nu cred că America este capabilă de acele adâncimi ale răului, dar cred că ar trebui să ne amintim de consecințele cumplite pe care le poate avea alegerea egoismului și cinismului în locul servirii celorlalți și speranței. Vreau să fiu sigur că nu facem acei pași fatidici.

Acțiunile președintelui Donald Trump, de a distruge încrederea în alegerile noastre și de a arunca pe fereastră secole de principii americane trebuie întâmpinate cu condamnări universale din partea tuturor liderilor politici, indiferent de partid.

Acuzațiile de fraudă electorală în masă au fost respinse de instanță după instanță (59 de cazuri au fost respinse, inclusiv de Curtea Supremă), de către Departamentul de Justiție și de către oficialii electorali de stat din ambele părți. Nu există nicio îndoială referitor la cine a câștigat alegerile prezidențiale, iar continuarea acestei șarade este o prostie, o nebunie și un rău.

Cererea președintelui Trump, făcută într-o înregistrare telefonică scursă către public de către secretarul de stat al Georgiei, Brad Raffensperger, de a „găsi 11.780 de voturi” reprezintă un regres, în istoria americană. Dacă nu i-aș fi acordat deja domnului Raffensperger un premiu Democracy Action Hero, luna trecută, – pe care institutul meu de la University of Southern California îl înmânează în semn de recunoaștere pentru oficialii care protejează valorile americane – aș fi încercat să-l onorez acum. El este un adevărat erou pentru că a faăcut față acestei prostii neamericane.

Pe 6 ianuarie, când voturile colegiilor electorale sunt numărate, liderii din Washington, DC vor avea de ales. Odată am făcut un film Terminator, numit „Judgment Day”. E doar Hollywood. Dar 6 ianuarie este Ziua Judecății pentru mulți politicieni. Vor alege să se alăture alegătorilor sau vor alege să se alăture partidului lor și președintelui egoist?

Pentru cei din partidul meu care se gândesc ca pe 6 ianuarie să se ridice împotriva alegătorilor, să știe acest lucru: nepoții noștri vă vor cunoaște numele doar ca ticăloși care au luptat împotriva marelui experiment american și a voinței alegătorilor. Vei trăi în infamie.

John F. Kennedy a scris una dintre cărțile mele preferate, care m-a ajutat să mă orientez în timpul propriului meu mandat în serviciul public, Profiles in Courage. Dacă politicienii noștri merg pe acest drum și îi ignoră pe alegători, vom avea nevoie de o continuare a acelei cărți numită Profiles in Cowardice, despre liderii care au pus partidul deasupra țării, conspirația deasupra democrației și un om deasupraa peste 81 de milioane de alegători.

Când George Washington a părăsit funcția, a scris un discurs de adio care răsună prin istorie. Ca singurul nostru președinte independent, el a avertizat în mod specific asupra pericolului partidelor politice. Astăzi, cuvântarea respectivă sună ca venind de la cineva care a călătorit în timp (cu toată că eu crezusem că asta e treaba mea):

  • Dominația alternativă a unei fracțiuni asupra alteia, ascuțită de spiritul răzbunării, naturală disensiunilor de partid, care în diferite epoci și țări a comis cele mai groaznice enormități, este în sine un înfricoșător despotism. Dar acest lucru duce în cele din urmă la un despotism mai formal și permanent. Tulburările și nefericirile care rezultă înclină, treptat, mintea oamenilor spre a căuta siguranță și liniște în puterea absolută a unui individ; și, mai devreme sau mai târziu, șeful unei facțiuni dominante, mai capabil sau mai norocos decât concurenții săi, canalizează această dispoziție spre scopurile propriei sale înălțări, pe ruinele libertății publice.

Este timpul ca membrii partidului meu să se retragă de pe câmpul de luptă partizan și să accepte rezultatele alegerilor. Nu trebuie să ne punem partidul mai presus de marele experiment american. Nu trebuie să uităm niciodată că suntem mai întâi americani. Nu trebuie să uităm niciodată că orice putere pe care o au politicienii noștri provine de la alegători, iar ei s-au pronunțat.

Dumnezeu să binecuvânteze această țară și pe fiecare american suficient de curajos pentru a se ridica pentru ea. Dumnezeu să-i ajute pe cei dispuși să arunce totul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here