„Zuckerberg al Rusiei”. Viața învăluită în mister a creatorului VKontakte

Pavel Durov. Foto: Flickr

Poreclit „Zuckerberg al Rusiei” pentru că e creatorul VKontakte , o clonă a Facebook, Pavel Durov şi-a câştigat reputaţia ca fondator al Telegram, o aplicaţie de chat pe cât de populară pe atât de periculoasă, fiind preferata infractorilor, teroriştilor şi extremiştilor de toate facturile, întrucât este rareori moderată, relatează publicația Der Spiegel, citată de Adevărul.

Pavel Durov şi-a creat un fel de darknet de buzunar, un imperiu impenetrabil şi întunecat, dar şi salvator pentru disidenţii regimurilor opresive. Serviciul de mesagerie digitală este cunoscut pentru faptul că nu furnizează datele utilizatorilor nici forţelor de aplicare a legii şi nici statelor, fiind o platformă folosită deopotrivă de mişcările de rezistenţă faţă de guvernele opresive şi de grupările extremiste.

„Lumea exterioară este o reflecţie a celei interioare”, scrie deasupra ultimului selfie postat de Pavel Durov pe Instagram, care trăieşte în Dubai, după ce autorităţile ruse i-au confiscat reţeaua socială VKontakte, unde s-au plănuit proteste de amploare anti-Kremlin (2011) în contextul revenirii lui Vladimir Putin la preşedinţia Rusiei.

De altfel ideea aplicaţiei Telegram i-a venit pe când era încolţit de Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) care i-a cerut să închidă grupurile, iar el în schimb a publicat pe Twitter scrisoarea agenţiei de informaţii interne ruse însoţită de o poză cu un câine cu limba scoasă. Trei zile mai târziu, ofiţeri înarmaţi din forţele speciale de poliţie OMON au apărut la uşa apartamentului său luxos din Sankt Petersburg.

„Păreau că se gândesc să doboare uşa”, avea să povestească Durov pentru New York Times. Durov i-a urmărit pe monitorul digital şi a refuzat să le deschidă. Au plecat după o oră.A fost momentul în care a realizat că are nevoie de un mijloc de comunicare sigur cu fratele său. Aşa s-a născut Telegram, care în august 2013 era gata de lansare.

„Până azi, am dezvăluit 0 biţi de date ale utilizatorilor către terţe părţi, inclusiv guverne”, se arată pe site-ul Telegram.

Telegram nu are date de contact şi se ascunde în spatele unei reţele greu de penetrat de companii, unele dintre ele înregistrate în Insulele Virgine şi Belize.

„Eu nu sunt prea fan al conceptului de ţară”, spunea Durov în 2014 pentru New York Times. Telegram are un sediu fizic în Dubai, într-un zgârie nori din apropierea unui hotel pe al cărui acoperiş Pavel Durov s-a pozat recent în poziţie de yoga. Dar acolo nu se află şi nu răspunde nimeni, spun portarii clădirii.

Autorităţile ruse nu l-au lăsat în pace pe Durov după incidentul cu ofiţerii de poliţie şi au început să-l ancheteze pentru tot felul de presupuse delicte, precum un incident din trafic, ca apoi un om de afaceri apropiat de Kremlin să cumpere acţiuni la VKontakte. După ce a refuzat să furnizeze  serviciilor secrete ale FSB datele conturilor celor care au protestat în Ucraina faţă de preşedintele de atunci, Viktor Ianukovici, a fost alungat din propria companie. Câteva zile mai târziu, Durov părăsea Rusia.

Durov s-a plimbat prin Europa cu un paşaport eliberat  de o ţară din Caraibe, Federaţia Sfântul Kitts şi Nevis, contra a 250.000 de dolari americani. Fondatorul Telegram posta fotografii din ţările prin care trecea – de la o petrecere Telegram în Barcelona la o şedinţă cu angajaţii într-un castel din Italia şi conferinţe ale industriei tehnologei din München şi Berlin.   Apoi s-a stabilit în Dubai unde antreprenorii ca el sunt scutiţi de taxe şi unde s-a întâlnit chiar cu prinţul moştenitor alături de care s-a pozat pe acoperişul unui zgârie nori. Deşi Dubaiul este un stat extrem de supravegheat, Durov pare a se simţi în siguranţă aici, scrie Der Spiegel.

Deşi are un birou fizic într-un zgârie nori cu 53 de etaje, lângă o promenadă populară, şeful Telegram nu trece niciodată pe acolo. Nimic nu indică că apartamentul de la etajul 32 aparţine Telegram, dar e înregistrat în baza de date electronică a pazei clădirii.

„E foarte ciudat, nu avem niciun fel de contact cu ei. De niciun fel”, spune recepţionera care a dezvăluit că în trei ani nu a văzut vreun angajat al acelui birou.

Abia în 2020 s-a risipit puţin din misterul numărului de angajaţi ai Telegram, lămurit chiar de Durov când a depus mărturie video la o instanţă din SUA – echipa de bază are între 25 şi 30 de oameni. Numele lor nu sunt publice din motive de securitate, spun foşti angajaţi.

Telegram a fost conceput de Durov împreună cu fratele lui mai mare, Nikolai, care a dezvoltat partea tehnică. Nikolai a fost un copil-minune, care a câştigat concursuri de programare şi are două doctorate în matematică, unul de la Universitatea din Bonn.

Fraţii au crescut la Sankt Petersbug şi părinţii lor fac parte din mediul academic. Andrei Lopatin, coechipierul lui Nikolai la concursuri de programare, care apoi i s-a alăturat la VKontakte şi Telegram, a dezvăluit că fraţii sunt apropiaţi şi dacă Nikolai se ocupă de partea tehnică, Durov ia deciziile strategice.

Anton Rosenberg, un programaor senior concediat, care i-a dat în judecată în 2017, a spus că echipa e „secta” lui Durov şi este o comunitate strâns unită. Pavel Durov este cel care comandă totul.

Potrivit angajaţilor care au fost de acord să facă dezvăluiri din interior, fondatorul Telegram nu este interesat de bani, cât de recunoaştere şi influenţă la nivel global. Pavel Durov şi-a dorit o aplicaţie prin care oamenii să poată comunica şi partaja conţinut în mod liber. Telegram e instalată pe circa 600 de milioane de smartphone-uri din toată lumea.

„Durov se consideră inginerul propriului univers”, spune Nikolai Kononov, autorul unei cărţi despre fondatorul Telegram. Fascinat de pelicula „Matrix” şi de personajul principal, hackerul Neo, Pavel se îmbrăca în haine negre ca acesta. Întrebat în 2001, la absolvirea liceului, unde se vede peste 10 ani a spus: „Vreau să fiu un totem pe internet”.

Fraţii fac o echipă de succes, cu Pavel strateg şi Nikolai, programatorul de geniu din culise, astfel încât să ofere caracteristici şi funcţii înaintea concurenţei. De pildă, au oferit criptare cu mult înainte de WhatsApp. Astfel aplicaţia a devenit cunoscută drept serviciul preferat de ISIS.

Platforma a dezvoltat funcţii permisive pentru canale şi grupuri care oferă posibilitatea participării a 200.000 de oameni simultan în timp ce creatorii canalelor pot distribui mesaje unui număr nelimitat de subscriberi. Prin contrast, WhatsApp restricţionează grupurile la 256 de membri pentru că vrea să păstreze caracterul privat al acestora.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here