Ultima șansă a Rusiei de a bloca drumul Moldovei spre Europa?

Ziua Europei este sărbătorită în Orășelul European din Piața Marii Adunări Naționale, in Chisinau, 9 mai 2024. Inquam Photos / Elena Covalenco

Alegerile prezidențiale din acest an și votul pe tema aderării la UE determină Rusia să-și schimbe tactica, notează o analiză CEPA.

<< Afaceristul pro-rus, Ilan Șor, fugar, are probabil multiple aptitudini în afaceri, dar există puține semne că înțelege ironia.

„Republica Moldova și-a pierdut demult independența”, s-a plâns Ilan Șor pe 21 aprilie, la o conferință a partidelor de opoziție moldovenești, organizată în fosta capitală imperială, Moscova. „Astăzi avem control străin”.

Șor a fost mesagerul pentru ceea ce este, vizibil, demersul Rusiei de a prelua inițiativa politică de la forțele pro-occidentale conduse de președinta Maia Sandu. El lipsește din Moldova din 2019, iar dacă se întoarce îl așteaptă condamnarea la 15 ani de închisoare pentru implicarea în furtul a un miliard de dolari din bănci.

Partidele pro-ruse mai mici din Moldova, inclusiv cel condus de Șor, au anunțat lansarea unui bloc electoral, „Victorie”, pentru a concura în alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană (UE), în 20 octombrie.

Obosit de seriile de înfrângeri și îngrijorat de viitorul îmbătrâniților lideri ai grupurilor de proxy ai Rusiei din Moldova – comuniști și soiialiștii -, Kremlinul a pus la dispoziție resurse imense unei noi opoziții moldovenești, centrată pe Șor. Dar având puțin de arătat pentru zecile de milioane cheltuite deja și existând puține semne că Șor poate atrage votanți neangajați, Rusia risca să-și fragmenteze propriul vot din grupurile de opoziție rusofile mai bine stabilite.

Rusia și-a concentrat mult timp influența în spatele liderului comunist Vladimir Voronin și a liderului socialist Igor Dodon, ambii cetățeni ruși și președinți în perioada 2001-2009, respectiv 2016-2020. Dar după înfrângerile dureroase suferite în fața Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) al Maiei Sandu, în alegerile prezidențiale din 2020 și în alegerile parlamentare din 2021, Rusia a început să investească în Ilan Șor, în vârstă de 37 de ani, un personaj aflat în ascensiune.

El este căsătorit cu starul pop rus Jasmine și este o prezență constantă de divertisment pe ecranele televizoarelor, câștigând adorația publicului din Rusia. De asemenea, s-a dovedit a fi dispus să perturbe sistemul din Moldova. Drept rezultat, a fost sancționat de SUA ca agent pro-rus. În iunie 2022, a organizat o serie de proteste lungi și haotice împotriva Maiei Sandu, la Chișinău, care ulterior s-a descoperit că au fost finanțate de Rusia. Asta a dus la desființarea partidului lui Șor de către un tribunal, deși decizia a fost ulterior anulată.

Procesul din instanță a venit imediat după ce un aliat al lui Șor a câștigat funcția de guvernator al Găgăuziei, o regiune autonomă turcică, multă vreme dominată de partidele pro-ruse și care acum se află în centrul unui scheme a Kremlinului de plată pentru voturi. În alegerile locale ținute câteva luni mai târziu, un alt partid-fantomă – Șansă – a fost organizat cu ajutorul a 55 de milioane de dolari, finanțare rusă canalizată prin intermediul lui Șor, potrivit serviciului de infirmații al Moldovei. În ciuda desființării formațiunii lui Șor, socialiștii și comuniștii au înregistrat câștiguri semnificative.

Noua sa grupare s-a aliat cu Șansă și alte trei formațiuni pentru a alcătui așa-numita coaliție „Victorie”. Platforma lui se bazează în mare măsură pe clișee bine-cunoscute din propaganda rusă; mai presus de toate, clișeul că problemele Moldovei provin, toate, de la lipsa gazului ieftin pe care un lider pro-rus ar putea să îl asigure. Acest lucru atrage, într-o țară unde criza costului traiului reprezintă o preocupare majoră a votanților.

De fapt, creșterea inflației din 2022 a fost rezultatul direct al invadării pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Gazul rusesc este într-adevăr mai ieftin sub conducerea liderilor pro-ruși, dar capacitatea Rusiei de a utiliza accesul la energie ca formă de război politic a subminat în mod repetat suveranitatea Moldovei. Una dintre realizările majore ale Maiei Sandu a fost să îndepărteze Moldova de gazul rusesc.

Nu este deloc clar dacă Rusia va obține prea mult din alianța sa cu Șor. Un sondaj recent realizat de IRI a arătat că Șor ar primi doar 4% din voturi într-un scrutin ipotetic, aproape la fel ca diferența dintre Dodon și Sandu. Iar sondaje mai recente au arătat că Sandu este în față cu 20 de puncte față de Dodon și că Șor nu reprezintă un factor de luat în calcul.

Platforma „Victorie”, bazată aproape exclusiv pe campaniile anterioare ale liderilor pro-rusi, este puțin probabil să atragă mulți votanți de la Sandu. Dar este prea devreme pentru a face o evaluare, având în vedere ambivalența moldovenilor față de Rusia (aproape trei sferturi consideră relațiile cu Kremlinul ca fiind proaste, dar 59% cred că Rusia este cel mai important partener politic al Moldovei).

Votul din luna octombrie este absolut critic pentru Rusia. Războiul său împotriva Ucrainei a fost în mare parte declanșat de decizia acelei țări de a căuta aderarea la UE, iar mizele sunt la fel de mari și de data aceasta.

Kremlinul se teme că scad șansele sale de a împiedica Moldova saă facă un pas decisiv către Europa Occidentală și departe de viziunea sa eurasiatică. Sondajele indică un avans de 8% pentru cei care probabil vor susține votul pro-UE, ceea ce ar putea însemna că pentru Kremlin cea mai bună șansă de a bloca procesul va veni din obținerea controlului asupra președinției și a parlamentului țării. >>

Creștere malignă: „Succesul” economiei de război a Rusiei a fost foarte exagerat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here