Aurescu a transmis sprijinul deplin al României pentru Republica Moldova, în cadrul unei reuniuni anuale

Inquam, ministerul de externe Bogdan Aurescu

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat ca invitat special în cadrul reuniunii anuale a ambasadorilor Republicii Moldova. În mesajul său, ministrul a transmis sprijinul deplin şi multidimensional al României pentru Republica Moldova şi pentru cetăţenii R. Moldova, în special pentru reformele necesare în vederea aderării la Uniunea Europeană, precum şi în vederea depăşirii provocărilor cu care ţara se confruntă ca urmare a impactului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, relatează News.ro.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis, în calitate de invitat special al ministrului afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, un mesaj în cadrul Reuniunii Anuale a ambasadorilor Republicii Moldova, care s-a desfăşurat în perioada 18-19 august 2022, potrivit unui comunicat oficial al MAE.

În mesajul său, ministrul Bogdan Aurescu a transmis sprijinul deplin şi multidimensional al României pentru Republica Moldova şi pentru cetăţenii R. Moldova, în special pentru reformele necesare în vederea aderării la Uniunea Europeană, precum şi în vederea depăşirii provocărilor cu care ţara se confruntă ca urmare a impactului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Şeful diplomaţiei române a felicitat autorităţile şi diplomaţii din R. Moldova pentru demersurile vizând obiectivele de integrare europeană a Republicii Moldova şi pentru reuşita istorică de a obţine statutul de stat candidat pentru aderarea la UE, precum şi pentru eforturile de consolidare a rezilienţei, de gestionare a provocărilor şi dificultăţilor curente şi de reformă de ansamblu a statului.

De asemenea, Aurescu a evidenţiat că România sprijină în totalitate aceste acţiuni, în special integrarea în familia europeană, care reprezintă un obiectiv strategic de politică externă şi pentru România.

În context, ministrul de Externe a punctat sprijinul consecvent şi îndelungat al ţării noastre, atât la nivel european, cât şi în interacţiunile bilaterale, pentru integrarea în Uniunea Europeană a statului vecin, asigurând că România va fi în continuare un partener foarte activ şi dedicat acestui obiectiv comun.

Totodată, ministrul român a reamintit sprijinul multidimensional oferit de România statului vecin, inclusiv prin lansarea, alături de miniştrii de externe german şi francez, la 5 aprilie 2022, a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.

De asemenea, Bogdan Aurescu a evidenţiat rezultatele Conferinţei ministeriale a Platformei pentru Republica Moldova pe care a găzduit-o la Bucureşti, la 15 iulie 2022, care a avut rezultate foarte bune şi a marcat transformarea Platformei de Sprijin într-un instrument interguvernamental solid, menit să ajute Republica Moldova în a face faţă provocărilor curente şi viitoare, precum şi crearea, în marja acestui mecanism, a celui de-al şaselea grup de lucru tematic dedicat reformei administraţiei publice şi administrării finanţelor publice, o zonă prioritară de reformă pentru Republica Moldova, inclusiv în planul agendei europene.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat, totodată, dinamica excelentă a dialogului şi cooperării între România şi Republica Moldova, la toate nivelurile în ultimul an. A amintit, în context, rezultatele consultărilor la nivel de Preşedinte, Premier, precum şi cele care au urmat Şedinţei comune a Guvernelor României şi Republicii Moldova (de la 11 februarie) şi Şedinţei comune a celor două Legislative (din 18 iunie a.c.), desfăşurate la Chişinău. Ministrul român a evidenţiat astfel că discuţiile aplicate la nivel înalt au generat soluţii de substanţă, transpuse în practică printr-un dialog intens, permanent, la nivelul tuturor structurilor guvernamentale.

De asemenea, demnitarul român a amintit agenda de cooperare cuprinzătoare şi ambiţioasă în plan sectorial, asumată prin Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România-Republica Moldova, pe care a semnat-o la Bucureşti, la 23 noiembrie 2021, împreună cu omologul său.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat, în mesajul adresat diplomaţilor din R. Moldova, şi atenţia specială acordată de România implementării proiectelor strategice bilaterale, mai ales interconectările din domeniul energiei, transporturilor şi infrastructurii. A precizat, totodată, că implementarea Acordului privind asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro, care a intrat în vigoare la 12 mai, a fost demarată prin patru proiecte ample primite recent de la autorităţile R. Moldova (vizând investiţii în infrastructura de apă şi canalizare, în achiziţia de autobuze şcolare, în dotarea de laboratoare şcolare, precum şi în domeniul mass-media).

El a menţionat totodată sprijinul bugetar direct din partea României de 10 milioane de euro, anunţat în cadrul Platformei de Sprijin, menit să sprijine Republica Moldova în depăşirea crizelor dificile cu care se confruntă. În context, a amintit şi fondurile de asistenţă oficială pentru dezvoltare acordate de România pentru implementarea de proiecte în domenii importante pentru procesul de reforme din R. Moldova, printre care modernizarea serviciilor consulare ale Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, pregătirea diplomaţilor din R. Moldova prin cursuri organizate de Institutul Diplomatic Român.

În încheiere, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat aprecierea pentru toată activitatea diplomaţilor Republicii Moldova caracterizată prin curaj, viziune şi tenacitate, şi a dat asigurări cu privire la continuarea sprijinului consecvent, de încredere şi solid al diplomaţiei române pentru susţinerea obiectivelor ambiţioase de reformă şi de avansare ireversibilă a parcursului european al Republicii Moldova.

viewscnt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here