VIDEO | Burduja: Cred că în acest moment suntem în debutul unei revoluţii digitale în România

Sursa: Facebook

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a reuşit să dinamizeze procesul de transformare digitală şi în acest moment suntem în debutul unei revoluţii digitale în România, a declarat miercuri Sebastian Burduja, ministrul de resort, în cadrul celei de-a şasea ediţii a Critical Infrastructure Protection Forum (CIP Forum), informează Agerpres.

 


 


 

„Am reuşit, cred, la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, să dinamizăm procesul de transformare digitală şi cred că în acest moment suntem în debutul unei revoluţii digitale în România. Avem o lege pentru cloud, nu exista acum un an de zile. Avem o Lege pentru securitate şi apărare cibernetică, exista acum un an de zile. E un efort cu care statul român s-a căznit vreo 10 ani de zile şi a picat de două la Curtea Constituţională. Noi în sfârşit am reuşit să trecem testul şi ne-am bifat toate jaloanele. Avem o lege care interzice, sigur, soluţiile din Federaţia Rusă pe terminalele din instituţii publice şi este important şi asta când vorbim de infrastructură critică. Avem în lucru două acte normative prin care pregătim terenul pentru ceea ce înseamnă MiCA (The Markets in Crypto-Assets (MiCA)- n.r.) regulamentul european aferent zonei de block-chain. Şi aici o să ne coordonăm îndeaproape cu ICI, care deja lucrează la asta şi are un grup foarte activ şi despre asta o să mai auziţi în săptămânile următoare. Mesajul cel mai important pe care o să-l dau este acesta de deschidere totală. Cred că acum nici şase luni de zile Compania Naţională Poşta Română lansa prima colecţie de NFT-uri a unei companii de stat din România, dar cred că era chiar o premieră europeană şi mă bucur că astăzi, iată, avem o platformă pentru astfel de proiecte”, a spus Sebastian Burduja.

La rândul său, ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat că tema NFT este una de mare actualitate. El a precizat că instituţiile publice trebuie să se asigure că au cadrul legislativ pentru că vorbim de un „stat care e partener” şi nu de unul de unul care vine cu politici care nu sunt „neapărat asociate cu mediul de afaceri”.

De asemenea, la eveniment a participat Mihai Diaconu, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, care a prezentat un mesaj din partea ministrului Finanţelor, Adrian Câciu. Potrivit sursei citate, deschiderea unui marketplace pentru NFT reprezintă o oportunitate semnificativă pentru economia noastră şi pentru comunitatea noastră digitală. În acest context, inclusiv din perspectiva inovaţiei tehnologice, există provocări, riscuri, dar şi oportunităţi.

Conform ministrului Finanţelor trebuie să existe reguli clare privind tranzacţiile, taxele şi protecţia consumatorilor, iar autorităţile noastre de reglementare vor monitoriza activitatea în domeniu tranzacţionării NFT-urilor, pentru a se asigura astfel conformitatea cu normele legale şi fiscale.„Din perspectivă fiscală, în România există încă incertitudini cu privire la impozitarea NFT-urilor. Este important să se identifice astfel modalităţi de a impozita tranzacţiile cu NFT-uri într-un mod adecvat, evitând astfel problemele fiscale care pot apărea pe termen lung. Din perspectiva volatilităţii şi a riscului de investiţii, NFT-urile sunt active digitale care pot avea o valoare dar aceasta poate fi volatilă şi poate implica inclusiv riscurile de investiţii. Preţurile NFT-urilor pot fluctua semnificativ pe piaţă, ceea ce poate afecta investitorii şi poate crea riscuri financiare”, se arată în mesajul şefului de la Finanţe. Ministrul Finanţelor susţine că un marketplace pentru NFT poate atrage investiţii străine şi interne, contribuind la creşterea economică a ţării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here