Presedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susține că plecarea a mii de români la muncă în Germania în aceste zile seamănă cu operațiunea de contrabandă de petrol derulată de SRI în anii ’90, cunoscută drept Operațiunea Jimbolia. Tăriceanu anunță că va înființa o comisie parlamentară de anchetă.

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu susține că plecarea românilor în Germania seamănă cu o operațiune mai veche, coordonată de Virgil Măgureanu.

„Operatiunea “Sparanghelul” seamana uimitor de mult cu Operatiunea “Jimbolia” din vremurile cand tartor al Romaniei era Virgil Magureanu. Operatiunea “Jimbolia” a reprezentat o incalcare de catre Romania a embargoului impus Iugoslaviei lui Milosevici si pomparea de combustibil prin conducta care leaga Combinatul “Solventul” de la Timisoara de cel din Pancevo de langa Belgrad. Prin aceasta conducta subterana s-au pompat zeci de mii de tone de motorina care au prelungit domnia dictatorului sarb si agonia poporului prieten si vecin.

La finalul acelei operatiuni, in seiful SRI din acea vreme s-au adunat 5 milioane de marci germane, bani negri. Pe langa acesti bani, asa au aparut primii milionari din zona Banatului, prin spargerea embargoului impus de ONU si inflorirea contrabandei cu motorina si benzina.

Astazi, motorina nu mai are cautare si a fost inlocuita cu forta de munca. Nu impotriva unui embargo international, ci impotriva propriilor noastre decizii. Ordonante militare! Dar totul miroase a operatiune coordonata de la cel mai inalt nivel.

Stiu ca aceste dezvaluiri tulbura Pastele dlui Iohannis, dar este absolut necesar ca Presedintele sa clarifice aceasta operatiune care a fost facuta “noaptea, ca hotii” cum ar spune sustinatorii domniei sale.

Daca Presedintele sau guvernantii nu o fac atunci o va face o comisie parlamentara de ancheta!”, scrie Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.

Fără români, sparanghelul rămânea pe câmp

Presă germană scrie despre muncitorii români care au ajuns vineri în Germania pentru a lucra la ferme. Peste 1.300 de români au ajuns vineri în această țară.

Publicația Badische Neueste Nachrichten a realizat un reportaj la aeroport și a stat de vorba cu patronii germani care au venit cu autocare pentru muncitorii români. Aproximativ 1.300 de muncitori români au ajuns vineri în Germania.

Martin Walther aștepta cinci muncitori pe care i-a luat și i-a dus direct la ferma sa de la Șpalt, situată la 250 de kilometri de aeroport și undeva la sud-vest de Nurnberg. El a spus că fără noii angajați ar fi riscat să rămână cu sparanghelul de pe câmp.

Și Ștefan Huber, de la fermă Huber din Iffezheim, s-a aflat printre fermierii care au ținut să vină în întâmpinarea românilor. Huber le-a explicat jurnaliștilor germani că a preluat cinci muncitori. „Din păcate nu au venit toți, mai așteptăm încă 25 săptămâna viitoare”.

Acum, producătorii de sparanghel din Germania răsuflă ușurați, după ce guvernul federal a relaxat restricțiile de intrare pentru muncitorii agricoli români. Aproximativ 40.000 de oameni, majoritatea români, vor avea permisiunea să între în țară în aprilie și mai.

Din cauza pandemiei Covid-19, Simon Schumacher, directorul general al Asociației Fermierilor din Sudul Germaniei din Sparanghel și Căpșuni (VSSE) din Bruchsal, se așteaptă că în acest an numărul lucrătorilor agricoli străini să fie mai mic cu cel puțîn 20%. Potrivit sursei citate, fermierii au plătit în majoritatea cazurilor biletele de avion, 280 de euro de persoană pentru fiecare muncitor român.

Noii angajați vor fi cazați în condiții speciale și vor fi supuși unor controale medicale periodice.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here