Creşterea demografică americană, la cel mai scăzut nivel de la Marea Criză

Creşterea populaţiei americane a încetinit puternic în ultimul deceniu (2010-2020), marcat de oprirea imigraţiei de către Donald Trump, iar centrul greutăţii politice se deplasează către sud şi vest şi riscă să afecteze echilibrul forţelor politice în Congres, arată ultimul recensământ, relatează AFP, potrivit News.ro.

Potrivit datelor oficiale ale ultimului recensământ american, publicate luni, Statele Unite aveau 331.449.281 de locuitori la 1 aprilie 2021 – cu 7,4% mai mulţi decât în 2010, a anunţat Biroul Recensământului.

Această creştere a populaţiei este mai mică decât cea de 9,7% înregistrată în deceniul precedent (2000-2010) şi cu puţin mai mare decât cea mai mică creştere înregistrată (+7,3%) în perioada 1930-1940, în timpul Marii Depresiuni.

Populaţia americană a crescut după al Doilea Război Mondial, prin ”Baby-Boom”-ul din anii ’50, însă a crescut într-un ritm mai mic ulterior, cu excepţia anilor ’90, când milioane de imigranţi, în principal din Mexic, au venit fără documente în Statele Unite şi au rămas. De atunci, ritmul creşterii a ncetinit din nou, arată datele noului recensământ.

TEXASUL OBŢINE DOUĂ MANDATE

Prima parte a deceniului a fost marcată de consecinţele crizei financiare şi economice din 2008 – denumită criza ”subprime” -, în care rata natalităţii a scăzut, iar numeroşi mexicani au decis să se întoarcă în ţara lor, din cauza lipsei oprtunităţilor.

De asemenea, când a ajuns la putere, în 2017, republicanul Donald Trump a redus puternic imigraţia legală şi a făcut totul pentru a opri imigraţia ilegală.

În sudul şi vestul Statelor Unite s-a înregistrat cea mai puternică creştere demografică începând din 2010.

Populaţia statului arid şi deşertic Utah, în Vest, a crescut cu 18,4% – cel mai mare ritm din ţară.

În contrast, populaţia Virginiei Occidentale, în Est, a scăzut cu 3,2%.

În afară de aspectul pur demografic, aceste date riscă mai ales să busculeze echilibrul politic al ţării.

Ele urmează să fie folosite în vederea stabilirii numărului de mandate atribuite fiecărui stat în Camera Reprezentanţilor, care are 435 de membri, în funcţie de ponderea populaţiei fiecărui stat.

Democraţii deţin în prezent o majoritate în Cameră. Însă se pare că state republicane şi conservatoare din Sud – Texas şi Florida – urmează să obţină mandate suplimentare, în timp ce state democrate şi progresiste – în nord-est şi California – ar urma să piardă mandate.

În total, în nu mai puţin de 13 state urmează să se schimbe reprezentarea în Camera inferioară a Congresului, în baza noilor date.

California, cel mai populat stat american, urmează să piardă unul dintre cele 53 de mandate – o premieră în ultimii 170 de ani a bazei democrate -, în timp ce Texasul, un fief republican, urmează să obţină două mandate noi peste cele 36 de care dispune în prezent.

Alte state ”albastre” care urmează să piardă mandate sunt Illinois (-1), Michigan (-1), New York (-1), Pennsylvania (-1).

Statele ”roşii” care obţin mandate noi sunt Texas, Floride (+1), Montana (+1), North Carolin (+1).

REDECUPAJ ELECTORAL

În Texas, Florida şi North carolina, Grand Old Party (GOP) va beneficia de o redesenare a hărţilor electorale, ceea ce nu este cazul democraţilor în Oregon şi Colorado.

Republicanii ar putea astfel să profite de acest lucru pentru a redesena districtele, astfel încât să-şi maximizeze influenţa şi să aibă un avantaj în alegerile viitoare – poate suficient cât să preia controlul în Camera inferioară a Congresului.

Însă, pe termen lung, este neclar dacă un transfer de populaţie este o veste bună pentru republicani.

Multe dintre statele cu o creştere demografică puternică sunt câmpuri de luptă politică tot mai competitive, în care noii sosiţi – inclusiv numeroşi tineri şi persoane de culoare – ar putea, la un moment dat, să le asigure un avantaj democraţilor.

”Ceea ce se întâmplă este că există o creştere în statele dn Sunbelt, care devin democrate sau care în curând vor deveni democrate”, apreciază William Frey, un demograf de la Brookings Institution, cu sediul la Washington.

Acest lucru înseamnă că numeroşi democraţi se instalează în teritorii majoritar republicane, ceea ce limitează câştigul la care conservatorii pot spera ca număr de mandate.

Acest lucru s-a întâmplat în Arizona şi Colorado şi s-ar putea întâmpla în Texas, într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat.

Recensământul a fost puternic politizat anul acesta, după ce Donald Trump a încercat – fără succes – să interzică înregistrarea rezidenţilor ilegali sau străini.

Aceste eforturi ale miliardarului i-ar fi putut împiedica însă pe rezidenţi să răspundă întrebărilor serviciilor americane de statistică, de frică de a fi denunţaţi serviciilor de imigraţie.

”Încercarea de a efectua recensământul populaţiei în timpul unei pandemii mondiale a sporit dificultăţile”, notează directorul Biroului Recensământului, Ron Jarmin, la anunţarea acestor date.

Date cu privire la repartizarea populaţiei americane în funcţie de vârstă, rasă, sex şi alţi indicatori urmează să fie publicate în lunile următoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here