Dosarul 10 august: probe ignorate, martori trecuți cu vederea, telefoane nepercheziționate

Sursa: captură video

Procurorul DIICOT Doru Stoica, care a clasat acuzațiile aduse șefilor Jandarmeriei în dosarul 10 august, nu a readministrat în timpul anchetei mai multe probe strânse de procurorii militari în acest caz, se arată în ordonanța de redeschidere a acestui caz, semnată de procurorul-șef DIICOT, Giorgiana Hosu, potrivit Ziare.com.

Altfel spus, conducătorii Jandarmeriei, dar și unii protestatari răniți nu au fost reaudiati, fiind în schimb audiați angajați din cadrul Jandarmeriei și martori precum fostul ministru de Interne, Carmen Dan, fostul prefect al Capitalei, Speranța Cliseru sau viceprimarul Aurelian Bădulescu.

Potrivit documentului, deși în ordonanță se reținea că doar maiorul Laurențiu Cazan a coordonat acțiunile jandarmilor, înregistrările video de la dosar și declarațiile de martori arată prezența la fața locului și a foștilor sefi ai Jandarmeriei, Ionuț Cătălin Sindile și Gheorghe Sebastian Cucoș.

Potrivit ordonanței de redeschidere a anchetei, studiată de Ziare.com, cei patru ofițeri nu au formulat declarații în această cauză, prevalându-se de dreptul la tăcere.

Potrivit unui alt pasaj din documentul consultat de Ziare.com, deși suspecții nu au dat declarații, iar percheziția terminalelor mobile nu a putut fi efectuată, „nu au fost solicitate mijloace de probă de natură tehnică, respectiv, obținerea datelor de trafic și de localizare, prelucrate de către furnizorii de rețele publice de comunicații electronice, pentru a clarifica existența comunicărilor între suspecți”.

Un detaliu important: Cel care a făcut praf dosarul ”10 august,” procurorul Doru Gabriel Stoica, șeful Secţiei de combatere a infracţiunilor de terorism şi a criminalităţii informatice din DIICOT, a cerut, în luna februarie a acestui an, să se pensioneze, solicitarea venind în contextul în care Parlamentul a adoptat proiectul de desfiinţare a pensiilor de serviciu pentru procurori şi judecători.

În februarie 2020, pe ordinea de zi a ședinței Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii s-a aflat solicitarea de eliberare din funcție a lui Doru Stoica, prin pensionare. Doru Stoica este procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de terorism şi a criminalităţii informatice din DIICOT din februarie 2019, el fiind propus în această funcție de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader.

Articolul integral – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here