Fostul președinte al Boliviei, dat jos de proteste de stradă, și-a început exilul în Mexic

Evo Morales, fostul președinte la Boliviei care și-a dat demisia după ce armata și poliția au trecut de partea demonstranților, și-a început exilul în Mexic. Ministrul de Externe al acestei țări a postat o fotografie al fostului lider bolivian la bordul avionului militar mexican care a venit să-l evacueze din țară.

„Avionul Forțelor Aeriene Mexicane a decolat deja, cu Evo Morales la bord. Conform convențiilor internaționale, el este sub protecția Mexicului. Viața și integritatea lui sunt sigure.” a scris pe Twitter Marcelo Ebrard în această dimineață.

Mexicul a decis luni să-i acorde azil politic fostului preşedinte bolivian Evo Morales, a anunţat ministrul mexican de externe Marcelo Ebrard, citat de Agerpres.

Oficialul a precizat că guvernul a primit această solicitare din partea lui Evo Morales, care a fost constrâns să demisioneze. „El ne-a solicitat verbal şi în mod oficial să-i acordăm azil politic în ţara noastră”, a spus el.

„Mexicul s-a distins mereu de-a lungul istoriei sale pentru că i-a protejat pe cei care căutau un refugiu”, a conchis şeful diplomaţiei mexicane.

Abandonat duminică de armata boliviană după trei săptămâni de manifestaţii violente, socialistul Evo Morales a fost unul dintre ultimii reprezentanţi ai „valului roz” care s-a făcut simţit în America latină în anii 2000, aducând preşedinţi de stânga în Brazilia, Argentina, Chile, Ecuador şi Venezuela.

Bolivia este de luni fără preşedinte. Succesorii prevăzuţi de Constituţie pentru Evo Morales au demisionat toţi în aceeaşi zi cu el, a mai notat Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here