Franța i-a confiscat oligarhului supranumit „Darth Vader” un super-iaht de 120 de milioane de dolari

Un super-iaht deținut de oligarhul rus Igor Secin, supranumit ”Darth Vader” a fost confiscat de Franța în temeiul sancțiunilor care vizează persoane legate de Kremlin, a anunțat joi ministerul francez de finanțe, informează businessinsider.com.

Iahtul ”Amore Vero” este deținut de Igor Secin, CEO al gigantului petrolier rus Rosneft, controlat de stat, a spus ministerul. Superyacht Fan a estimat prețul lui Amore Vero la 120 de milioane de dolari.

Iahtul a fost confiscat miercuri seara în La Ciotat, un oraș din sudul Franței, potrivit unui comunicat de presă postat pe Twitter de ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire. Nava a fost andocata în La Ciotat de la începutul lunii ianuarie, se arată în comunicat.

Igor Secin a fost inclus pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene și ale Statelor Unite, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, joi, săptămâna trecută. UE, SUA, Marea Britanie și alții au sancționat o serie de directori de afaceri ruși de rang înalt care au legături cu președintele rus Vladimir Putin.

Secin a fost descris în presa rusă drept „ Darth Vader ” al țării. El a fost viceprim-ministru al Rusiei până în 2012 și se spune că este un aliat apropiat al lui Putin .

Amore Vero, cu o lungime de 280 de metri, are o piscină care se transformă într-o platformă de elicopter, conform Oceanco , producătorul său. De asemenea, are o punte privată a proprietarului și o terasă cu jacuzzi, spune Oceanco.

Iahtul poate găzdui până la 14 oaspeți, în șapte apartamente și are două cabine VIP, potrivit Superyacht Times.

Sancțiunile UE „necesită reținerea navei cu efect imediat”, se arată în comunicatul de presă al ministerului francez de finanțe. 

Iahtul lui Secin a fost confiscat de oficialii vamali francezi miercuri, a declarat joi Le Maire.

Un alt super-iaht, deținut de un miliardar rus sancționat de SUA, a sosit în Maldive la începutul acestei săptămâni, a informat  marți Agenția France-Presse . Este una dintre numeroasele ambarcațiuni de agrement deținute de ruși despre care se crede că se îndreaptă către națiunea insulară însorită, care  nu are un tratat de extrădare cu SUA.

Iahtul, Clio, este deținut de  Oleg Deripaska , fondatorul grupului rus de aluminiu Rusal, care a fost  sancționat  de SUA  în 2018. Clio a aruncat ancora în largul Malé, capitala Maldivelor, luni, a declarat AFP, citând oficialii portuari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here