Grecia rambursează anticipat împrumuturi de opt miliarde de euro

Sursa foto: Wikipedia

Grecia intenţionează anul acesta să ramburseze anticipat opt miliarde de euro din pachetele de asistenţă financiară acordate de statele din zona euro, pe fondul redresării economiei ţării după criza datoriilor din deceniul precedent, au declarat pentru Reuters oficiali eleni, scrie Agerpres.

După mai mulţi ani în care a fost exclusă de pe pieţele financiare internaţionale, Grecia şi-a redobândit ratingul din categoria investment grade în 2023, ceea ce a ajutat-o să atragă investitori străini în cadrul emisiunilor sale de obligaţiuni.

„Vom achita mai devreme împrumuturi care se ridică la opt miliarde de euro şi au scadenţa în 2026, 2027 şi 2028, o sumă mai mare decât am planificat iniţial”, a declarat un oficial pentru Reuters.

În aprilie Reuters anunţa că Atena intenţionează să achite mai repede împrumuturi de până la cinci miliarde de euro cu scadenţa în următorii ani, pentru a reuşi să emite mai multe obligaţiuni fără a-şi majora datoria.

Un al doilea oficial a confirmat suma şi calendarul achitării, adăugând că Executivul va utiliza cinci miliarde de euro din rezerva de lichidităţi de 16 miliarde de euro care a fost construită în timpul celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară.

În timpul crizei datoriilor, FMI şi zona euro zone au împrumutat Greciei aproximativ 280 miliarde de euro, cu condiţia ca Atena să impună măsuri dure de austeritate.

Al treilea pachet de asistenţă financiară a expirat în 2018 şi de atunci ţara s-a bazat doar pe pieţele de obligaţiuni necesităţile de împrumut.

Cu plata planificată anul acesta, Grecia a achitat aproximativ 20 miliarde de euro din primul pachet de asistenţă financiară.

În 2022, Grecia a achitat rata către FMI cu doi ani înainte de termen şi în 2023 a achitat cinci miliarde de euro din împrumuturi acordate de ţările din zona euro.

AFP | Summitul pentru Ucraina de la Burgenstock Resort: Lux, paiete şi diplomaţie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here