Human Rights Watch cere investigarea atacurilor asupra spitalelor în Gaza drept ”crime de război”

Sursa: X

Organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) a cerut marţi investigarea ”atacurilor repetate, aparent ilegale, ale armatei israeliene asupra instalaţiilor sanitare, personalului şi transporturilor medicale” în Fâşia Gaza, care ar putea constitui „crime de război”, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Toate aceste atacuri „distrug şi mai mult sistemul sanitar în Gaza”, iar după ultimele zile de lupte grele în care infanteria israeliană a înaintat în nordul Fâşiei Gaza şi în oraşul Gaza „cresc preocupările asupra atacurilor disproporţionate în zona spitalelor”, semnalează HRW, care a cerut Israelului „să înceteze atacurile asupra spitalelor” şi Curţii Penale Internaţionale să investigheze aceste atacuri.

Human Rights Watch a deplâns de asemenea blocada israeliană totală asupra Fâşiei Gaza care împiedică furnizarea apei, alimentelor şi altor resurse de bază, precum medicamente şi combustibil, blocadă ce a lăsat spitalele fără curent electric întrucât acestea nu mai au combustibil pentru generatoarele de electricitate.

„Două treimi dintre policlinicile şi jumătate din spitalele din Gaza nu funcţionează, într-un moment în care personalul sanitar se confruntă cu un număr fără precedent de pacienţi grav răniţi”, spitalele au rămas „fără medicamente şi echipamente de bază”, obligând medicii „să opereze fără anestezie şi să folosească oţet ca antiseptic”, avertizează HRW.

Israelul afirmă că gruparea islamistă Hamas dispune de o reţea de tuneluri şi de infrastructuri militare sub şi în jurul spitalelor din Fâşia Gaza, iar luni a acuzat această grupare că foloseşte spitalul de pediatrie Rantisi pentru a ascunde combatanţi participanţi la atacul din 7 noiembrie asupra Israelului şi de asemenea reţine acolo ostatici capturaţi atunci.

Cu toate acestea, remarcă HRW, chiar dacă Hamas „foloseşte în mod cinic spitalele”, nicio dovadă în acest sens nu justifică „privarea spitalelor şi ambulanţelor de statutul de protecţie de care beneficiază în baza dreptului umanitar internaţional”.

Până pe 12 noiembrie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a contabilizat 137 de atacuri israeliene asupra sistemului sanitar în Fâşia Gaza, atacuri soldate cu 521 de morţi şi circa 700 de răniţi în rândul pacienţilor şi personalului medical.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here