Influenta soră a dictatorului nord-coreean îl numește „un papagal crescut în America” pe președintele Coreei de Sud

Regimul de la Phenian i-a reproşat marţi preşedintelui sud-coreean Moon Jae In că este „neruşinat”, după ce acesta a criticat testele de rachetă efectuate de Coreea de Nord săptămâna trecută, relatează dpa şi Reuters, potrivit Agerpres.

După testul nord-coreean de joi al unei arme prezentate ca fiind o „rachetă ghidată tactică de tip nou”, preşedintele Coreei de Sud a reacţionat declarând într-un discurs citat de Yonhap că „acţiunile care îngreunează atmosfera de dialog sunt indezirabile”.

El a afirmat de asemenea că „oamenii sunt foarte preocupaţi” de lansările de rachete nord-coreene şi a făcut apel la intensificarea dialogului între Washington, Phenian şi Seul.

În urma acestui discurs, influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, l-a calificat pe Moon ca fiind „un papagal crescut de America” şi l-a acuzat de „neruşinare”, într-o declaraţie difuzată marţi de agenţia de presă de stat KCNA.

„Un astfel de comportament lipsit de logică şi de respect din partea Coreei de Sud este exact la fel cu logica gangsterească a SUA de a considera dreptul Coreei de Nord la autoapărare ca fiind o încălcare a ‘rezoluţiilor’ ONU şi o ‘ameninţare’ la adresa comunităţii internaţionale”, se arată în declaraţia citată.

Şi preşedintele american Joe Biden a criticat testele de joi, care potrivit Japoniei şi Coreei de Sud au implicat rachete balistice cu rază scurtă de acţiune. Biden a promis să nu lase fără răspuns continuarea escaladării tensiunilor de către state nucleare ostile.

Noile teste ale Phenianului au avut loc în contextul în care la mijlocul lunii martie s-a încheiat o rundă de nouă zile de exerciţii militare comune ale forţelor armate sud-coreene şi americane. Rezoluţiile ONU interzic Coreei de Nord să efectueze teste de rachete balistice şi Phenianul este vizat de sancţiuni internaţionale dure pentru a-l descuraja să dezvolte rachete ce ar putea fi echipate cu focoase nucleare. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here