Interiorul centralei Cernobîl a fost deschis pentru turiști

Turiştii au de acum acces în camera de control a Reactorului 4 al centralei nucleare de la Cernobâl, scena celui mai grav accident nuclear produs în istorie. Dar curioşii nu pot intra decât purtând echipament de protecţie şi nu pot sta mai mult de 5 minute, ta transmis Live Science, citat de Agerpres.

Nivelul radiaţiilor din această incintă este de 40.000 de ori (!) mai mare decât cel normal. Turiştii care se înscriu să viziteze camera de control vor trebui să poarte echipament de protecţie şi nu vor putea rămâne înăuntru mai mult de 5 minute. După vizită, turiştii vor trebui să treacă prin nişte teste radiologice pentru a se măsura nivelul radiaţiilor la care au fost expuşi.

În luna mai rezervările pentru tururi turistice ale centralei Cernobîl și ale orașului de lângă, Pripiat, au crescut cu 30% după lansarea seriei HBO „Cernobîl”. Până acum, Reactorul 4, cel distrus în 1986, rămăsese închis pentru publicul larg, cu excepţia celor câţiva cercetători şi lucrători de decontaminare care îl mai vizitau.

Camera de control a fost puternic afectată de explozie, dar nu a fost cuprinsă în sarcofagul original. Este însă sub noul acoperiș de protecție, construit din fonduri internaționale. Nu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here