Conflictul israeliano-palestinian se amplifică în ultimele zile. Cel puțin 500 de rachete au lansat Hamas și Jihadul Islamic din Gaza spre Israel, în ultimele zile. Zeci de oameni, între care și copii au fost uciși până acum în acest conflict.

Cristina Amăriei, o româncă stabilită de 22 de ani în Israel, a povestit pentru Ziare.com situația din aceasta țară, implicată de câteva zile într-un conflict violent cu arabii palestinieni.

Ea a spus că, în astfel de atacuri cu rachete, civilii știu ce au de făcut, însă de multe ori au doar câteva secunde la dispoziție pentru a se salva.

Cristina locuiește în Haifa, oraș aflat la două ore distanță de mers cu mașina de Ierusalim. Acolo este liniște, însă nu poate să nu fie îngrijorată de ce se întâmplă în zona de conflict.

„În Ierusalim este o problemă. De două zile au început să se revolte arabii și israelienii. Până acum, în conflictul cu Fâșia Gaza, arabii israelieni nu erau implicați. Vorbesc despre arabii care au cetățenie israeliană, arabii care au rămas aici, la înființarea statului Israel, în ’48, și care au aceleași drepturi ca și evreii de aici, adică au cetățenie israeliană, pot să voteze etc.

Ceea ce se vede la televizor, în Haifa, Lida, Acre, mai puțin în Israel, este o minoritate de tineri, în general de 18-20 de ani, care, probabil după perioada aceasta de pandemie, au o situație economică destul de precară și probabil nu prea au ce pierde.

Sunt foarte ușor de manipulat pe rețelele de socializare legate de Hamas sau chiar direct, de prietenii lor din Gaza sau Cisiordania, pentru că atunci când nu mai ai ce pierde este foarte ușor să fii influențat”, a spus Cristina Amăriei pentru Ziare.com.

Ea a mai spus că această situație „este un fel de presiune care a explodat în contextul instabilității politice și a Ramadanului”.

Au 15 secunde să se adăpostească. Israelienii au „buncăre” în case

Românca a povestit că din cauza războaielor, locuințele construite după 1990 au camere blindate pentru a-i proteja pe oameni de atacurile cu rachete.

„După anii ’90, după războiul cu Irak, în majoritatea apartamentelor s-a construit câte o cameră blindată. Închizi geamul și ușa și ești protejat. Construcțiile mai vechi au astfel de camere în bloc, însă sunt în imediata apropiere a locuințelor.

În 2006, fiica mea avea 3 ani. A trebuit să cobor cu ea în brațe să ajung la acel loc sigur. A fost mult mai traumatizant decât acum. În timp ce coboram, mă rugam să nu cadă racheta pe bloc. Am avut trauma aceasta mulți ani, când auzeam sirenele de la ambulanță, intram în stres”, a spus Cristina.

Ea a mai povestit că oamenii din Israel știu ce să facă în caz de atac cu rachete. Sunt site-uri unde se pot informa, iar regulile sunt prezentate des în media. Copiii învață din scoală ce trebuie să facă.

Acolo unde nu sunt camere blindate în locuințe, exista buncăre sub pământ la o distanță destul de mică de blocuri.

„Fiecare oraș știe ce trebuie să facă și cât timp are să se adăpostească. De exemplu, în Tel Aviv știi că daca pleacă racheta din Gaza ai un minut jumătate în care să ajungi într-un loc sigur. Este foarte mult timp dacă avem în vedere că localitățile de lângă Gaza au doar 15 secunde la dispoziție. În acest timp nu ai ce să faci. Ei trebuie să doarmă acolo. Nu se pot întoarce în case.

Totul este relativ. Trebuie să ai alte priorități în viață. Am uitat de coronavirus, am uitat de tot”, a spus Cristina Amăriei.

„Acum, în Haifa nu au căzut rachete. În Netanya au fost, iar de acolo spre sud lucrurile nu sunt foarte calme”, a mai explicat Cristina Amăriei.

Românca a prins mai multe războaie de când este în Israel: „din 2000 când am trecut Intifada (o revoltă palestiniană împotrivă ocupației israeliene a Cisiordaniei și Fășiei Gaza), războiul cu Hezbollah, câteva cu Gaza, războiul din 2014”.

Eu lucrez de mai bine de 15 ani în turism. Majoritatea șoferilor și a celor care lucrează în hoteluri sunt arabi israelieni. Trăim destul de bine unii lângă ceilalți, fară să avem probleme majore.

„Nimeni nu iese să liniștească lucrurile”

„Este foarte greu că nici oamenii politici nici liderii religioși nu au intervenit pentru a calma această situație. Netaniahu și cei din partidele arabe nu vorbesc, nu ies public să calmeze spiritele. Doar președintele, seara trecută (miercuri n.r) pe la orele 23.00, a sunat la o televiziune și i-a rugat, i-a implorat chiar, pe cei implicați să înceteze revoltele.

Ministrul de Interne a făcut o gafă în urmă cu două zile și a spus că avem o parte bună și una rea. Apoi s-au făcut glume pe seama lui și media a spus că sunt de fapt trei parti: una bună, una rea și una dispărută. Pentru că după ce a spus acest lucru a dispărut”, a mai povestit românca.

Ar vrea romanii din Israel să se întoarcă în țară de frica războiului?

Cristina a mai spus că în Israel sunt foarte puțini romani care nu sunt evrei și care au ajuns acolo prin căsătorie, de regulă. Nimeni nu vrea să se întoarcă în România. Este țara lor. Exista și în ebraică o sintagmă: „Altă țară nu avem”. Majoritatea au ajuns aici în anii ’65 și sunt destul de în vârstă. Următoarea generație mai are foarte puține legături cu România.

„Evreii proveniți din Romania se consideră israelieni cu rădăcini românești. Israelul este țara lor și nu au nici un interes să plece „, a mai precizat ea.

Cristina mai spune că în ultima perioadă s-au anulat multe excursii. Totul este închis, străzile sunt goale. Oamenii nu ies din case, respectă regulile. Chiar ieri (miercuri, 12 mai n.r) a murit un copil după ce a căzut o rachetă lângă bloc.

Fiica ei face stagiul militar

„Fiica mea, Shay Israel, este în armata, la aviație, în Neghe. Luna aceasta, pe 25 mai, împlinește 19 ani. Nu este pilot, însă are un rol foarte important. Jobul ei este să mențină soldații la un nivel fizic capabil pentru luptă. Se ocupa de programul lor de sport și are grija că alimentația militarilor să le asigure nutrienții necesari pentru a fi sănătoși.

Astăzi (joi, 13 mai – n.r) trebuia să vina acasă, însă nu li s-a permis. Mâine (vineri) vor fi lașați să iasă din unitate, însă îmbracați civil din cauza problemelor cu arabii locali.

Și prietenul ei, Ori Atia, în vârstă de 22 de ani este militar. Își face stagiu la trecerea din Ierusalim în teritorii, la punctele de control. Are aproape trei ani de armata și urmează să termine stagiul în curând”, adaugă românca.

„În Israel armata este obligatorie atât pentru băieți (3 ani) cât și pentru fete (2 ani). Eu i-am spus că după ce va termina stagiul militar va fi mai calita și mai pregătită pentru orice. Și dacă la început fetele nu erau trimise în luptă, în ultimii ani s-a văzut o egalitate între ele și bărbați, și au început să primească aceleași misiuni.

Cunosc o israelianca din România, care locuiește în București. Băiatul ei este luptător în Israel. Este foarte greu pentru ea în aceste momente. Fiul ei chiar a vrut să se înroleze în armată, însă era închis aeroportul și a venit prin Paris doar că să ajungă la încorporare în timp util.

Armata este foarte importantă pentru tinerii israelieni. Este chiar o mândrie să servești armata israeliană pentru că este foarte greu”, mai spune Cristina Amăriei.

Conform unor statistici, aproximativ 250.000 de israelieni de origine română trăiesc în nordul țării.

Armata israeliana a efectuat peste 150 de lovituri în Gaza începând de marți după-amiaza, potrivit unui purtător de cuvânt.

Ostilitățile dintre Israel și Hamas au escaladat miercuri, fiind ucise cel puțin 35 de persoane în Fășia Gaza și 5 în Israel, după cele mai dure tiruri aeriene din ultimii ani, transmite Reuters.

O clădire de 16 etaje din Gaza a fost distrusă.

Mișcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâșia Gaza, a anunțat miercuri că lansează peste 200 de rachete spre teritoriul israelian ca răspuns la atacurile israeliene asupra unei clădiri din centrul enclavei palestiniene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here